KONJOİNT ANALİZİ İLE EN UYGUN YATIRIM ARACININ BELİRLENMESİ

Yatırım araçları denince birikimleri değerlendirebileceğimiz birçok alternatif akla gelmektedir. Bu kapsamda çalışmada, en uygun yatırım aracının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Söz konusu amaç doğrultusunda; hisse senedi, altın, döviz, gayrimenkul yatırım araçları ile yatırım yapılan para miktarı, risk düzeyi, karlılık oranı ve vade süresi değişkenleri kullanılarak konjoint analizi yöntemi ile en uygun yatırım aracı belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırmanın uygulama kısmında 100 kişiye, oluşturulan seçim kartları sunularak anket uygulanmıştır ve yatırımcıların yatırım araçları tercihleri incelenmiştir.

APPLCATION OF CONJOINT ANALYSIS TO DETERMINE THE MOST SUITABLE INVESMENT TOOL

There are a lot of alternatives of investment tools to estimate reserves. The aim of this study is to determine the most suitable investment tool. In order to reach this goal, the most suitable investment tool is determined with conjoint analysis method by using stock, gold, currency, sum of real estate investment, risk level, profit ratio and variables of maturity period. In research part of study, an questionnaire is made by holding 100 people selection cards out and the investment preference of investors are examined.

___

  • Çemrek, F. (2001). Tüketici Tercihinin Belirlenmesinde Kullanılan Konjoint Analizi ve Kredi Kartı Tipi Tercihine İlişkin Bir Uygulama, Yüksek Lisans Tezi. Eskişehir: Osmangazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Gustafsson, A., A. Herrmann ve F. Huber (2001). Conjoint Measurement: Methods and Applications. Berlin: Springer-Verlag.
  • Karan, M. B. (2004) "Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi", 4. Baskı, Gazi Kitapevi, Ankara. 20-23, 133-140.
  • Nakip, M.(2003). Pazarlama Araştırmaları, Teknikler ve (SPSS Destekli) Uygulamalar. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Soykan, Y. (2009). Endüstriyel Satın Alma Kararlarında Konjoint Analizi ve Bir Uygulama. İktisat ve Girişimcilik Üniversitesi, Akademik Bakış Dergisi, 16, 51-68.
  • Sönmez, H. (2001). Konjoint Analizi Tekniğinin Pazarlama Araştırmalarında Kullanım Olanakları ve Bir Uygulama. Doktora Tezi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • SPSS. (2007). SPSS Conjoint 17.0., Chicago: SPSS Inc.
  • SPSS. (2007). SPSS Statistics 17.0. Algorithms., Chicago: SPSS Inc.
  • Tatlıdil, H. (1995). Konjoint Analizi, Hacettepe Üniversitesi, İstatistik Bölümü, Ders Notları, Ankara.