BELEDİYE ÇALIŞANLARININ İŞ TATMİNİNDE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLERİN DEMOGRAFİK DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Bu araştırma, Belediye çalışanlarının iş tatminini etkileyen faktörlerin ve bu faktörlerin demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada önce iş tatminini etkileyen faktörler belirlenmiştir. Bu faktörler; yönetim tarzı, ödül-ceza, çalışma arkadaşları ve ücret faktörleridir. Faktörlerin belirlenmesinden sonra, bu faktörlerin, demografik değişkenlerden cinsiyet, yaş, gelir ve konum değişkenlerine göre farklılık gösterip göstermediği belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre çalışanların iş tatmin düzeyleri ne düşük ne de yüksektir. İş tatminini etkileyen faktörler, çalışanların yaş ve cinsiyet değişkenlerine göre farklılık göstermezken, gelir ve konum değişkenlerine göre farklılık göstermektedir.

A RESEARH ON INVESTIGATING FACTORS BE AFFECTED ON JOB SATISFACTION OF MUNICIPAL EMPLOYEES ACCORDING TO DEMOGRAPHIC VARIABLES

This survey has been performed in order to identify the factors which affect the job satisfaction of municipal employees and to determine whether these factors differ or not according to demographic variables. First of all, the factors affecting the job satisfaction have been specified.These factors are way of management, reward and punishment,colleagues, and salary. After stating the factors it has been tried to clarify whether these factors differ according to the demographic variables such as gender, age, earnings and position. According to the research results,the job satisfaction of the employees is neither low nor high. The factors which effect the job satisfaction do not dshow difference according do age and gender. Also these factors are not different according to earnings and position.

___

  • Ağırbaş, İ., Çelik Y., ve Büyükayıkçı H., (2005), "Motivasyon Araçları ve İş Tatmini Sosyal Sigortalar Kurumu Başkanlığı Hastane Başhekim Yardımcıları Üzerine Bir Araştırma", Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisi, 8(3) 326-350.
  • Bernal, J.G., Gargolla, A., ve Castel, M.M., (2005), "Job Satisfaction: Emprical Evidence of Gender Differences" Women in Management Review, 20 (4), 279-288.
  • Bozkurt, Ö., ve Bozkurt, İ., (2008), "İş Tatminini Etkileyen İşletme İçi Faktörlerin Eğitim Sektörü Açısından Değerlendirilmesine Yönelik Bir Alan Araştırması", Doğuş Üniversitesi Dergisi, 9 (1), 1-8.
  • Bölükbaşı, A.G., ve Yıldırtan, D.Ç., (2009), "Yerel Yönetimlerde İş Tatminini Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesine Yönelik Alan Araştırması", Marmara Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, , XXVII II, 345-366.
  • Çarıkçı, İ. H., (2000), "Çalışanların İş Tatminlerini Etkileyen Kişisel ÖzelliklerSüpermarket Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma", Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, 5/2, 155-168.
  • Daljeet, S.W., Manoj, V., ve Dolvınder, S.W., (2011), "A Study on Factors Influencing Employee Job Satisfaction-A Study in Cement Industry of Chhattisgarh", International Journal of Management And Busines Studies, 1(3), 109- 111.
  • Danıel, H., ve ımotht, A., (2002), "The confounding role of personality and trait affectivity in the relationship between job and life satisfaction", Journal of Organizational Behavior, 23, 815-835.
  • Daulatram, B., (2003),"Organizational culture and job satisfaction", Journal of Business & Industrial Marketing, 18 (3), 219 - 236.
  • Gözübüyük, Ş., (2010), Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem Akademi Yayınları.
  • Kitapçı, H., ve Sezen, B., (2002), "Çalışanların Tatminini Belirleyici Unsurlar Üzerine Bir Araştırma", Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12/1, 219-230.
  • Küçük, F., (2007), "Çalışanların İşe Güdülenmesinde Herzberg'in MotivasyonHijyen
  • Faktörünün Önemi; Belediye Çalışanlarına Yönelik Bir Uygulama", Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar, 44 (511), 75-94.
  • Özdevecioğlu, M., ve Doruk, N. Ç., (2009), "Organizasyonlarda İş-Aile Ve Aile-İş Çalışmalarının Çalışanların İş ve Yaşam Tahminleri Üzerindeki Etkisi", Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 33, 69-99.
  • Parvin, M.M., ve Kabir N. Y. (2011), "Factor Affecting Employee Job Satisfaction Of Pharmaceutical Sector", Australian Journal of Business and Management Research 1 (9), 113-123.
  • Ranjit, L., (2012), "Study On İnfluence of Demographic Factors On Job Satisfaction Of Textile Mill Workers", ZENITH International Journal of Business Economics & Management Research, 2 (4), 14-29.
  • Saibou, H., (2010), "Employee Job Satisfaction in Public Sector: A Study Based on the Case of Niger", Proceedings of the 7th International Conference on Innovation & Management, School of Management, Wuhan University of Technology, Wuhan, P.R China,
  • Scor, M., Swortzel, K. A., ve Taylor, N. W., (2005), "The Relationships between Selected Demographic Factors and the Level of Job Satisfaction of Extension Agents", Journal of Southern Agricultural Education Research, 55(1), 102-115.
  • Sevimli, F., ve İşcan Ö.F., (2005), "Bireysel ve İş Ortamına Ait Etkenler Açısından İş Doyumu", Ege Üniversitesi, İ.İ.B.F. Akademik Bakış Dergisi, 5 (1-2), 55-64.
  • Sipahi, B., Yurtkoru, E. S., ve Çinko, M., (2010), Sosyal Bilimlerde SPSS'le Veri Analizi. İstanbul: Beta Yayınları.
  • Taşlayan, M., (2007), "Turizm ve Seyahat Sektöründe Çalışanların İş Tatmini İle Müşterilerin Memnuniyeti Arasındaki İlişki-Kahramanmaraş'ta Bir Alan Araştırması", Selçuk Üniversitesi Karaman İ.İ.B.F. Dergisi, 2, 185-195 .
  • Tekin, V.N., (2007), SPSS Uygulamalı Bilimsel Pazarlama Araştırmaları, Ankara: Seçkin Yayıncılık.
  • Toker, B., (2007), "Demografik Değişkenlerin İş Tatminine Etkileri: İzmir'deki Beş ve Dört Yıldızlı Otellere Yönelik Bir Uygulama", Doğuş Üniversitesi Dergisi, 8 (1), 92-107.
  • Tuncer, A., and Avcı, U., (2010), "Aile İşletmelerinde Nepotizm Algısı ve İş Tatmini İlişkisi Üzerine Bir Araştırma", Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15 (2), 93-109.
  • Urhan, V.F., (2008), "Türkiye'de Yerel Yönetimlerin Yeniden Yapılandırılması", Sayıştay Dergisi, 70, 85-102.