GÖSTERGEBİLİMSEL YÖNTEM IŞIĞINDA OTOMOTİV FİRMALARININ AMBLEMLERİNİN ÇÖZÜMLENMESİ

Bizi sürekli çevreleyen, etkileyen yaşamımıza yön veren görsel bir dünyada yaşıyoruz. Bu görselliğin belki de en etkili yönü her yerde ve her zaman karşılaştığımız göstergelerdir. Göstergebilimi genel olarak kendi dışında bir şeyi temsil eden ve dolayısıyla temsil ettiği şeyin yerini alabilecek nitelikte olan her çeşit biçim, nesne, olgu, vb. olarak tanımlanabilir. Kuruluşlar kendisini her yerde temsil edecek ve diğer firmalar arasından ayırt edilmesini sağlayacak bir simgeye ve sembole ihtiyacı vardır. Amblem, ürün ya da hizmet üreten kuruluşlara kimlik kazandıran, sözcük özelliği taşımayan, soyut ya da nesnel görüntülerle ya da harflerle oluşturulan sembollerdir. Otomotiv sektöründeki firmaların ismi kadar kullandıkları logo/amblemler de zihinlerde önemli bir yer edinmiştir. Dolayısıyla bugüne kadar ekonomide çok önemli bir yere sahip olan otomobil firmalarının logo/amblemlerinin çözümlenmesi yerinde olacaktır. İşte bu amaç doğrultusunda otomotiv sektörünün köklü firmalarından altı tanesi seçilerek göstergebiliminin anlamlandırma yöntemleriyle, amblem/logoların sözcelem (ağızdan çıkan her sözcük) ve anlamsal boyutları incelenmiş ve çözümlenmeye çalışılmıştır. Amblem/logo üzerindeki göstergeler betimsel düzey (anlatı düzeyi) altında sözcelem ve anlamsal açıdan çözümlenmiştir. Betimsel düzey metnin görünen tüm nesneleri ele alınarak yapılmakta yüzey, renk ve sınırlarının anlamlandırılmasıyla gerçekleşmektedir. Çözümlemede anlatının ve içeriğin biçim düzeyleri incelenerek taşıdığı göstergeler çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda bakıldığı zaman, göstergelerin hayatımızın içinde hep var olduğu ve anlamlı nesnelerin her birinin birer gösterge olduğu anlaşılmaktadır

IN THE LIGHT OF THE SEMIOTIC METHOD AUTOMOTIVE FIRMS LOGOS ANALYSIS

Constantly surrounding us, affecting our lives living in a world of visual shaping. This imagery is perhaps the most effective indicators of the direction we face anywhere and at any time. Represent something other than the Use of its own, and there fore generally represent any kind which are to replace what format, the object, case, and so on defined. Organizations representing itself everywhere and an icon and a symbol to distinguish it from other companies is needed. At this point, the emblem / logo appeared. Emblem, product, or service-producing organizations to gain identity, the word has not the characteristics of abstract or objective images generated with letters or symbols. The name used by companies in the automotive sector as logo / emblems also has an important place in people's minds. So far the auto companies have an important role in the economy logo / badges would be appropriate to resolve. Here are six of established companies in the automotive sector for this purpose methods of selecting the semiotics of signification, emblems / logos verbalism and studied and tried to solve the semantic dimensions of. The emblem / logo on the level below that verbalism and semantic indicators were analyzed descriptively. All objects are made by considering the text that appears in the descriptive level surface, color and sense of boundaries takes place. Carries the analysis by examining the levels of narrative form and content indicators are obtained. As a result of the study looked, indicators and meaningful in our lives that there is always understood to be a predictor of each of the objects

___

  • 1. Anıl, G., (2003) Siyasi afişlerin göstergebilim açısından incelenmesi, Cumhuriyetçi Türk Partisi için siyasi afiş çalışmaları, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri endüstrisi, Ankara, 88-108.
  • 2. Batur, Z., (2010) Anadili Öğretiminde Göstergebiliminin Yeri: Anadili Ders Kitaplarındaki Sözel Metinlerle Görsel Metinlerin Bütünselliğinin Analizi, International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 174-200.
  • 3. BAĞDER Duygu Öztin (2001), Müzik Kliplerinde Anlam Oluşturma, Göstergebilim Tartışmaları, Multilingual, İstanbul.
  • 4. Çamdereli, M.,, Gürer M., (2008) Futbolda görsel kimlik öğesi olarak kulüp armaları,Gazi Üniversitesi İletişim kuram ve araştırma dergisi, Ankara, 135- 168:26.
  • 5. Doğan topçu, A., (2005) Kayseri'yi okumak: Göstergebilimsel Yaklaşımla Bir Şehrin Analizi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Ankara, 237-246:1.
  • 6. Dermişcemaloğlu, B., (2008) Göstergebilim Sözlüğü Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, Samsun, 102-133.
  • 7. İmançer, D., Özel, Z., (2006) Göstergebilimsel Çözümleme Ege Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü, İzmir, 5-20:20.
  • 8. İşeri, K., (2008) Ömer Seyfettin'in Yüz Akı öyküsünün göstergebilimsel çözümlemesi, Modern Türklük araştırmaları dergisi, Ankara,117-139.
  • 9. Sinan, A.T., Demir, S., (2009) Metin Dilbilimsel Yöntemler Işığında Tahsin Yücel"in 'Ayna' Adlı Öyküsünün Okunması, International Periodical For the Languages, Literatureand History of Turkish, İstanbul, 1956-1974.
  • 10. Sinan, A. T., Demir S., (2010) Gösterge bilimsel yöntemler ışığında deniz bank reklamının okunması, Turkish Studies-International Periodical For the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 1321-1341.
  • 11. Tümer yıldız H.Ö., Polat, S., (2011) Bursa-korupark alışveriş merkezi ve korupark evleri'nin mekânsal, anlamsal analizi, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi Cilt 16, Sayı 2, Ankara, 11-13.
  • 12. Yıldız, P., (2008) Sahne ve seyirci etkileşiminin tarihsel gelişiminde göstergebilimsel açıdan bir analiz, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler dergisi, Ankara, 425-426.
  • 13. Yazıcı, S., (2007) Göstergebilim ve bir uygulama: kulenin anahtarı, Atatürk Üniversitesi Sosyal bilimler endüstrisi tez çalışması, Erzurum, 60-88.
  • 14. Erkman, F., (1987) Göstergebilime Giriş, Alan Yayınları, İstanbul, 28.