AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE SON VERGİ REFORMLARI

Bu makalede Avrupa Birliğine (AB) üye ülkelerin vergi sistemlerinde son yıllarda gerçekleştirilen vergi reformlarını değerlendirmek ve Türk vergi reform önerilerinin bu reformlarla olan tutarlılığını sorgulamak amaçlanmıştır. AB vergi reformları, vergi yükünü emek üzerinden, büyümeye daha az zararlı olduğu kabul edilen tüketim vergilerine kaydırma temeline dayandırılmıştır. Yük kaydıran bu reform paketi içinde; KDV taban genişletilmesinin yanı sıra finansal işlem vergilerinin sisteme sokulması, servet vergilerinden emlak ve veraset vergilerinde var olan vergi avantajlarının ortadan kaldırılması, vergi harcamalarının gözden geçirilmesi ve vergi uyum ve yönetiminin güçlendirilmesi yer almaktadır. Türkiye'de planlanan somut vergi reformları, AB'nde olduğu gibi emek vergi yükünün düşürülmesine odaklı olmayıp kamu mali dengelerinin imkân verdiği ölçüde, ekonomik faaliyetler üzerinde yük oluşturan damga vergisi, harçlar gibi işlem vergilerinin gözden geçirilmesi, imar planı değişiklikleri sonucunda oluşacak gayrimenkul değer artışlarından kamunun pay almasının sağlanması ile sınırlıdır. Türkiye, vergi reform önerileri olarak vergi teşviklerini ve kayıt dışı ile mücadele programına öncelik veren stratejisini korumaktadır.

RECENT TAX REFORMS IN EU AND TURKEY

In this article it is aimed at to evaluate recent EU tax reform issues and challenges in recent years and toquestion Turkish tax policy with regard to reform orientation in EU. Tax reforms taken place in the EUbased upon to lower the tax burden on labor which comprise more than half of the total tax take. Taxburden shift in EU is ensured by base broadening of VAT, removing tax reliefs and incentives in property& inheritance taxes, by reviewing tax expenditure items and increasing tax compliance.It is observed that in Turkey proposed tax reforms are only confined with removing transaction taxes oneconomic activities provided that budget equilibrium would allow and introducing a property gains taxwhich would put a burden on site value increases & surpluses emerging urban renewal areas. Turkey stillkeeps the tax reform priorities increasing tax incentives and fight against underground economy.

___

  • European Commision; Tax Reforms in EU Member States: Tax Policy Challenges for Economic Growth and Fiscal Sustainability, Institutional Paper 008, September, 2015
  • European Parliament; Tax Policy in the EU: Issues and Challanges, Cécile Remeur, February 2015.
  • www.kalkınma.gov.tr
  • www.muhasebat.gov.tr