ULUSLARARASI EMTEA SATIŞ SÖZLEŞMELERİNDE EMTEA SİGORTASI

Uluslararası ticaret, herhangi bir iş anlaşmasında olduğu gibi son derece riskli bir girişimdir. Ticaret riskleri doğru ve düzgün bir sigorta temin etmek suretiyle asgariye indirilebilir. Ticari eşya veya emtea, ticaretin konusudur. Hemen hemen her şey, emtea sigortasının konusu olabilir. Dış ticaret işlemleri, hem emtea sigortası ve bunun kimin sorumluluğunda olacağı hususunu kapsar. Bu sorumluluk, ihracatçı ve ithalatçı arasında paylaşılabilir ya da sadece tek birisi tarafından üstlenilir. Bu şekilde bir sigorta sorumluluğunun paylaştırılması, dış ticaret sözleşmesinde de kayıt altına alınması gerekir. Taraf sözleşmede sigorta sorumluluğunu açıkça paylaşımı açık bir şekilde düzenlememişler ise, bu takdirde, uluslararası emtea satışlarına dair faaliyetlerde geçerli teamüller gereğince kabul edilen şartlardan faydalanılabilir. Uluslararası emtea satışlarına dair faaliyetlere konu en eski sigorta türü, emtea sigortası (Deniz Emtea Sigortaları) dır. Bu çerçevede, işbu çalışmada, özellikle deniz emtia sigortaları bakımından (yeri geldikçe diğer taşıma türlerine dair mal sigortalarına da değinilmek suretiyle)uluslararası satışlarda emtia sigortasının hukuki açıdan önemli yönlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.

INSURANCE OF GOODS IN INTERNATIONAL SALES CONTRACTS

International trade is a risky venture as any business deal. The risks of commerce can be minimized by being properly insured. The merchandises or goods are the things of trade. Almost everything can be the subject matter of the cargo policy. The insurance of foreign trade operations includes the property insurance and the insurance of liability. The responsibility part can be divided between the exporter and the importer or carried out by the one side only. Such apportionment of liability must be registered in the foreign trade contract. If the sides do not determine the clear distribution of insurance duties in the contract, they can take advantage of the terms accepted in the practice of the international sale of goods. The oldest type of insurance, which accompanies the practice of the international sale of goods, is the insurance of cargo (Marine Insurance). In this context, this study is aimed to review and determine the key legal aspects of the cargo insurance on the international sales, in particular from the marine cargo insurance's aspect (and time to time by addresing the cargo insurances for the other transportation type).

___

Istanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi-Cover
  • ISSN: 1303-5495
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: İstanbul Ticaret Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

AHP VE VIKOR YÖNTEMLERİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ’NE ÜYE ÜLKELER VE TÜRKİYE’NİN EKONOMİK PERFORMANSLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Nazım EKREN, Mefule FINDIKÇI

YENİ İŞLETMELERİN KURULMASI VE BÜYÜMESİ İÇİN MEVCUT GİRİŞİMCİDEN YENİ GİRİŞİMCİYE DESTEK MELEK YATIRIMCILIK: İSTANBUL TİCARET ODASI MESLEK KOMİTESİ ÜYELERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA

A Tuğba KARABULUT

DİJİTALLEŞMENİN TÜRK DİZİLERİNDEKİ EĞLENCELİ REKLAM UYGULAMALARINA YANSIMASI

R Gülay ÖZTÜRK

DO ARBITRAGE OPPORTUNITIES EXIST IN THE NATURAL GAS MARKET?

Ünal H ÖZDEN, Seda BAĞDATLI KALKAN, Münevver TURANLI, Burak GÜRIŞ, Dicle CENGIZ

İŞLETMELERİN FARKLILIK YÖNETİMİ ANLAYIŞI İLE İŞLETME ÜYELERİNİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK TUTUMLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA

Hüner ŞENCAN, İlknur GİDER

AİLE VE BİREYSEL DEĞERLERİN SORUMLU TÜKETİM BİLİNCİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

Ela ARI, Neslihan SAYRAÇ, Gökhan MALKOÇ

LÜKS MARKA REKLAMLARINDA ÜNLÜ KULLANIMININ ÖNEMİ: LOUIS VUITTON ÖRNEĞİ

Gözde Öymen KALE

SINIF ÖĞRETMENLERİNİN KRİTİK VE ANALİTİK DÜŞÜNME BECERİLERİNİN- EĞILIMLERININ İNCELEMESİ: İSTANBUL ÜMRANİYE öRNEĞİ

Hanifi PARLAR

6098 SAYILI BORÇLAR KANUNUNDA DÜZENLENEN DEĞİŞTİRME YASAĞI BAŞLIKLI 24. MADDENİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KALDIRILMA İMKANI

Muzaffer ŞEKER

KÜRESEL KRİZ SONRASI MERKEZ BANKASI PARA POLİTİKALARI VE FİNANSAL SİSTEM ÜZERİNE ETKİLERİ

Gökhan IŞIL, Hicabi ERSOY