A THE EFFECT OFJOB SATISFACTION ON ORGANISATIONAL COMMITMENT: CASE STUDY OFA PRIVATE UNIVERSITY

Bu çalışmanın amacı bir vakıf üniversitesinde çalışan akademik ve idari personelin lş Tatmini ile Örgütsel Bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmada öncelikle lş Tatmini ile Örgütsel Bağlılık arasındaki ilişkiler incelenmiştir. lki kavramsal yapı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüş ve ayrıca demografik değişkenlerle Örgütsel Bağlılık arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. Bunlar; yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, pozisyon, çalışma durumu, kıdem ve meslek yılı faktörleridir. Araştırma sonuçlarına göre işgörenlerin; yaş, eğitim, pozisyon ve kıdem değişkenleri ile örgütsel bağlılık toplam puanları ve alt boyutlarının toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık yarattığı ortaya çıkmıştır. Cinsiyet, çalışma durumu ve meslek yılı değişkenleri ile örgütsel bağlılığın ve alt boyutlarının toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık bulunmamıştır.

İŞ TATMİNİNİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIĞA ETKİSİ: BİR VAKIF ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

The aim of the study is to investigate whether there is relationship between job satisfactions and organizational commitment levels of academic and administrative workers at private university. ln this study, firstly, the relation between Job Satisfaction and Organizational Commitment were investigated. According to the findings, there was correlation between the conceptual variables and relations between organizational commitment and some demographic variables (age, gender, education level, position, working status, tenure, years of experience) were investigated. The results show that there is statistically significant difference between the variables of employees’ age, education, position and experience and total points of organisational commitment and its subscales. There is also significant difference between total points of subscales. No statistically significance was found between the variables of work status, experience and total points of organisational commitment and its subscales.

___

  • Bayram, L. (2005). Yönetimde Yeni Bir Paradigma Örgütsel Bağlılık. Sayıştay dergisi, 125—139.
  • Baysal, A. C., Paksoy, M. (1999). Mesleğe ve Örgüte Bağlılığın Çok Yönlü İncelenmesinde Meyer—Allen Modeli. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakiiltesi Dergisi, 7—15.
  • Ceylan, A., Ulutürk, Y. H. (2006). Rol Belirsizliği, Rol Çatışması, İş Tatmini ve Performans Arasmdaki İlişkiler. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 48—58.
  • Çetin, F., ve Basım, N. (2011). Psikolojik Dayanıklılığın İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Tutumlarındaki Rolü. "İş, Güç", Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 79—94.
  • Davran, D. (2014). Örgütsel Bağlılık ve İş Tatmini İlişkisi: Van İli İlk ve Ortaokulları Öğretmneleri Üzerine Bir Uygulama. Van, Türkiye: Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Erdil, O., Keskin, H., İmamoğlu, S. Z., Erat, S. (2004). Yönetim Tarzı ve Çalışma Koşulları, Arkadaşlık Ortamı ve Takdir Edilme Duygusu ile İş Tatmini Arasındaki İlişkiler: Tekstil Sektöıünde Bir Uygulama. Doğuş Üniversitesi Dergisi, 17—26.
  • Gözen, E. D. (2007). İş Tatmini ve Örgütsek Bağlılık Sigorta Şirketleri Üzerine Bir Uygulama. Ankara, Türkiye: Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Kale, E. (2015). Lider Desteği ve İş Arkadaşları Desteğinin İş Performansı Üzerine Etkileri: İş Tatmini ve Yaşam Tatmininin Aracı Rolü. International Journal ofEconomic and Administrative Studies, 103—119.
  • Karaman, F., Altunoğlu, A. E. (2007). Kamu Üniversiteleri Öğretim Elemanlarmın is Tatmini Düzeyini Etkileyen Faktörler. Yönetim ve Ekonomi, 109— 120.
  • Kaya,.(20 13). İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık Arasmdaki İlişki: Bir Uygulama. Istanbul, Türkiye. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Martins, H., Proença, T. (2012). Minnesota Satisfaction Questionnaire Psychometric Properties and Validation in Population of Portuguese Hospital Workers. FEP Working Papers, 1—20.
  • Mitchell, T. R., Larson, J. R. (1987). People in Organizations. New York: McGraw—Hill.
  • Odom, R. Y., Boxx, R., Dunn, M. G. (1990). Organizational Cultures, Commitment, Satisfaction and Cohesion. Public Productivity Management Review, 57— 169.
  • Oran, N. (1989). Job Satisfaction of Group of Academical Staff in Marmara University. Istanbul, Türkiye: Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Özkaya, M. Ö., Yakm, V., Ekinci, T. (2008). Stres Düzeylerinin Çalısanlarm İş Doyumu Üzerine Etkisi Celal Bayar Üniversitesi Çalışanları Üzerirıe Ampirik Bir Araştırma. Yönetim ve Ekonomi, 163—180.
  • Sığrı, Ü. (2007). İş Görenlerin Örgütsel Bağlılıklarının Meyer ve Allen Tipoloj isiyle Analizi: Kamu ve Özel Sektörde Karşılaştırmalı Bir Araştırma. Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 261—278.
  • Sönmez, H. (2014). Değişim Yaşanan Örgütlerde İş Tatmini ile Örgütsel Bağlılık İlişkisi. İzmir, Türkiye: Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Süner, Z. (2014). İş Yükümlülüklerinin, İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık ve İşten Ayrılma Niyeti Üzerine Etkisi. Hatay, Türkiye: Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Türk, M. S. (2007). Örgüt Kültürü ve İş Tatmini. Ankara: Gazi Kitabevi. Urhan, S. (2014, Temmuz). İş Tatmini ve Örgütsel Bağlılık İlişkisi Bir Alan Araştırması. Denizli, Türkiye: Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Wasti, S. A. (2000). Meyer ve Allen’in Üç Boyutlu Örgütsel Bağlılık Ölçeğinin Geçerlilik ve Güvenilirlik Analizi. XIII. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi (s. 401—410). Kayseri: Erciyes Üniversitesi.
  • Yelboğa, A. (2012). Örgütsel Adalet ile İş Doyumu Arasındaki İlişkisi: Ampirik Bir Çalışma. Ege Akademik Bakış, 171—182.