Turistlerin Her Şey Dahil Sistemini Tercih Etme Nedenleri

Çalışma turistlerin her şey dahil sistemini tercih etme nedenlerinin belirlenmesini amaçlamaktadır. Çalışmada, Wong ve Kwong (2004) tarafından geliştirilen ölçekten yararlanılmıştır. Araştırmanın evreni Antalya iline her şey dahil sistemini satın alarak gelen turistlerle sınırlandırılmıştır. Toplam 387 turistin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, turistlerin her şey dahil sistemini tercih ederken dikkate aldıkları hususlardan "turun iptal edilmeme garantisi", "fiyat" ve "fiyata dahil olanlar" ifadeleri ilk üç sırada yer almıştır. Ayrıca yapılan faktör analizi sonucunda toplam on faktör belirlenmiş ve bunlardan "yenilikler", "fiyat" ve "seyahatin özellikleri" faktörlerinin ilk üç sırada yer aldıkları görülmüştür.

Reasons of Tourists' Preferences of All-Inclusive System

The study is aimed to identify the reasons of tourists' preferences of all inclusive system. Scale that has developed by Wong and Kwong (2004) has been used in this study. Population of study has been consisted of tourists that have come to Antalya by purchasing all inclusive system package tours. In the study which carried out by participated 387 tourists, statements of "guaranty of tour", "price of travel" and "items included in the tour price" that are the most important criteria of tourists while they prefer all inclusive system were ranked among first three. Moreover, according to the results of factor analysis, ten factors were determined and was seen that factors of "innovations", "price" and "specifications of travel" were ranked among first three.

___

  • Aktaş, A., Özdemir, B., Tarcan, E. ve Atılgan, E. (2002). "Türkiye Genelinde Her Şey Dahil Uygulamasının Turistler, İşletme Yöneticileri ve Yöre Esnafı Açısından Değerlendirilmesine Yönelik Bir Araştırma", Akdeniz Ülkeleri Turizm Kongresi, Antalya: 621-648.
  • Alaeddinoğlu, F. ve Can, A. S. (2007). "Türk Turizm Sektöründe Tur Operatörleri ve Seyahat Acenteleri". Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2: 50-66.
  • Barak, H. (2006). "Turizm Sektöründe Uygulanan Her Şey Dahil Tatil Sisteminin Bölgedeki İşletmeler Üzerindeki Etkisi ve Bodrum Örneği". Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Birkan, İ. (2004). "Her Şey Dahil Felaket ya da Kurtarıcı Değil, Bir Sistemdir". Resort Turizm ve Seyahat Dergisi, (18): 18-43.
  • Bozkurt, İ. (2004). İletişim Odaklı Pazarlama: Tüketiciden Müşteri Yaratmak. MediaCat Akademi, İstanbul.
  • Çevirgen, A. ve Üngüren, E. (2009). "Yöre Esnafının Her Şey Dahil Sistemine Yönelik Tutumları". Ege Akademik Bakış 9 (2): 637-658
  • Demir, F. Ö. (2004). "Turizm İşletmelerinde Her Şey Dahil Sisteminin Maliyet ve Kârlılık Üzerine Etkisinin Analizi". Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Demir, M. ve Demir Ş. Ş. (2001). "Her Şey Dahil (All-Inclusive) Pansiyon Türü Uygulamasının Konaklama İşletmeleri, Personel, Müşteriler, Seyahat Acentaları ve Bölgedeki Diğer İşletmeler Açısından Olumlu ve Olumsuz Yönlerinin Analizi". Maltepe Üniversitesi Turizm Araştırmaları Dergisi, 1 (1): 67-100.
  • Gürdal, M. (1990). Turizm Ulaştırması, 2. Baskı, Adım Yayınları, Ankara.
  • Gürkan, T. A. (2002). "Her Şey Dahil Sistemin Türk Turizmi Açısından İncelenmesi (Antalya-Kemer Örneği)". Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.
  • Heung, V.C.S. and Chu, R. (2000). "Important Factors Affecting Hong Kong Consumers' Choice of a Travel Agency for All-Inclusive Package Tours". Journal of Travel Research, Vol. 39, 52-59
  • Issa, J.J. and Jayawardena, C. (2003). "The All-Inclusive Concept in the Caribbean". International Journal of Contemporary Hospitality Management, 15(3):167-171.
  • İlarslan, N. (2008). "Reklamların ve Cinsiyet Kimliği Rolünün Tüketicilerin Satın Alma Davranışları Üzerindeki Etkisi". Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mersin.
  • Kocabaş F., Elden M. ve Yurdakul N. (1999). Reklam ve Halkla İlişkilerde Hedef Kitle, İletişim Yayınları, İstanbul.
  • Kozak, M. A., Emeksiz, M. ve Yolal, M. (2008). Otel İşletmeciliği ve Konaklama Hizmetleri. İ. Arıkan (Editör), Anadolu Üniversitesi Yayını No: 1863, Eskişehir.
  • Menekşe, R. (2005). "Her Şey Dahil Sisteminin ve Sistemden Faydalananlar Açısından Etkilerinin Otel Yöneticilerinin Gözünden Değerlendirilmesi (Marmara Örneği)", Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, Bahar 1: 97-124
  • Örücü, E., Aydilek, H. ve Bulut, Z. A. (2004). "Her Şey Dahil (All-Inclusive) Sisteminin Ülke Turizmine ve İşletme Kârlılığına Katkısı Konusunda Görüşler (Marmaris ve İçmeler Örneği)". Atatürk Üniversitesi, İ.İ.B.F Dergisi, Cilt: 18, Sayı: 1-2, 223-245
  • Özdemir, B. (2001). "Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi ve Her Şey Dahil (AllInclusive) Uygulamasının Mutfak Yönetimine Etkileri Üzerine Sektörel Bir Araştırma". Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Antalya.
  • Poon, A. (1998). "All-Inclusive Resorts". Travel and Tourism Analiyst, 6: 62-77. Rewtrakunphaiboon, W. and Oppewal, H. (2008). "Effects of Package Holiday Information Presentation on Destination Choice". Journal of Travel Research, 127-137
  • Süklüm, N. (2006). "Türkiye'de Hizmet Sektöründeki Turizm İşletmelerinde Uygulanan Her Şey Dahil Sisteminin Müşteri Memnuniyeti Üzerindeki Etkisinin Ölçümlenmesi ve Bir Alan Araştırması". Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  • Üner, M. M., Sökmen, A. ve Birkan, İ. (2006). "Türkiye'de Her Şey Dahil Uygulamasının Konaklama İşletmeleri Üzerindeki Etkisi: Antalya Örneği". Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 17(1): 35-50.
  • Üner, M. M., Sökmen, A. ve Güler, D. (2007). "Her Şey Dahil Sisteminde Farklı Uygulamalar ve Antalya Ölçeğinde Bir Araştırma". Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi Cilt 18, Sayı 1, Bahar, 53-63.
  • Üngüren E. ve Cengiz F. (2009). "Her Şey Dahil Sisteminin Pazarlama Karması Unsurları Kapsamında Değerlendirilmesi". 3. Ulusal Gastronomi Sempozyumu ve Sanatsal Etkinlikler, 17-18 Nisan, Antalya.
  • Wong, C. S. and Kwong, W. Y. (2004). "Outbound Tourists' Selection Criteria for Choosing All Inclusive Package Tours". Tourism Management, 25, 581-592.
  • Yürik, E. Ö. (2002). "Her Şey Dahil Sistemi ve Sistemin Türk Turizm Sektörüne Etkileri". T.C. Turizm Bakanlığı II. Turizm Şurası Bildirileri, Ankara, 291-295