Yolların Kavşağında Duran Bir Sosyal Bilimci: Erol Güngör Ve Din Sosyolojine Katkıları

Erol Güngör, akademik çalışmalarının yanı sıra tarih, kültür, medeniyet, sosyal değişme, modernleşme, lisan, sanat, ahlâk, aydınlar, ideoloji ve din gibi makro konuları milliyetçi perspektifle inceleyen fikrî eserler de kaleme almış, Türkiye'de katı ideolojik kutuplaşmaların olduğu bir dönemde siyasal yönelimleri farklı tüm kesimlerin dikkatini çekmeyi başarmış bir sosyal bilimcidir. Bu makalede onun ilmî ve fikrî hususiyetleri ile sosyal meselelere nereden ve nasıl baktığı kısaca anlatılmış, sonra münhasıran din sosyolojine yaptığı katkılar üzerinde durulmuştur. Güngör, akademik titriyle 'din sosyoloğu' olmadığı halde, yazmış olduğu İslâm'ın Bugünkü Meseleleri ve İslâm Tasavvufunun Meseleleri gibi doğrudan bu alana katkı sağlayan iki eseriyle din sosyologları arasında anılmayı hak etmektedir. Yaşadığı dönemin Türkiye'sinin sosyal ve siyasal şartları da göz önünde bulundurulduğunda Güngör'ün dinle ilgili tespit ve değerlendirmelerinin gerçekten orijinal ve önemli olduğu görülmektedir.

A SOCIAL SCIENTIST AT THE JUNCTION OF THE WAYS: EROL GÜNGÖR AND HIS CONTRIBUTION TO THE SOCIOLOGY OF RE- LIGION

Erol Güngör is a prosperous social scientist who scrutinizes significant works as well as in his own field of study, on macro issues such as history, civilization, social change, modernization, language, art, ethics, ideology and religion, especially within a polarized intellectual scene, from a nationalist point of view. This paper tries to provide a brief description of the point of view and the way Güngör employs in elaborating the social issues in general and underlines his contribution to the sociology of religion in particular. In spite of the fact that Güngör was not officially a "sociologist of religion", his significant works, İslâm'ın Bugünkü Meseleleri (The Contemporary Problems of Islam) and İslâm Tasavvufunun Meseleleri (The Problems of Islamic Mysticism/Sufism) enable us to count Güngör among those contributing the sociology of religion. Given the social and political circumstances Güngör lived, his evaluations and considerations about religion are seen notably original and significant.

___

  • AMMAN, Mehmet Tayfun, "Erol Güngör ve Son Dönem Tefekkür Hayatımız", Türk Tefekkür Dünyası Bilgi Şöleni, Pamukkale Üniversitesi Yay., İstanbul, 2015, Cilt: II, ss.633-640
  • DAVUTOĞLU, Ahmet, Küresel Bunalım, Küre Yayınları, İstanbul, 2009.
  • GÜLER, Gökhan, Erol Güngör: Hayatı, Eserleri Ve Düşünceleri, Türk Akademisi Sosyal ve Kültürel Araştırmalar Merkezi, 2012.
  • GÜNGÖR, Erol, Türk Kültürü ve Milliyetçilik, Ötüken Neşriyat, İstanbul, 1980.
  • Dünden Bugünden, Tarih-Kültür-Milliyetçilik, Mayaş Yay., İstanbul, 1982.
  • İslâmın Bugünkü Meseleleri, Ötüken Neşriyat, İstanbul, 1983.
  • İslâm Tasavvufunun Meseleleri, Ötüken Neşriyat, İstanbul, 1987.
  • Kültür Değişmesi ve Milliyetçilik, Ötüken Neşriyat, İstanbul, 1989.
  • Sosyal Meseleler ve Aydınlar, Ötüken Neşriyat, İstanbul, 2011
  • MARDİN, Şerif, "Bir Sentez Adamıydı", Erol Güngör, Ed. Murat Yılmaz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yay., Ankara, 2006,