Kınalızâde Ali Efendi’nin İstibdâl Risalesi (Tercüme ve Değerlendirme)

Bu çalışma iki bölümden oluşmaktadır. Vakfın istibdali ve buna dair literatür hakkında kısa bir girişten sonra Kınalızâde Ali Efendi’nin telif ettiği istibdâl risalesinin muhtevasını yansıtmayı amaçlayan bilgiler zikredilmiştir. Devamında yazıldığı dönem açısından risalenin mezhebe sunduğu katkısına yönelik tespitlere ve bir değerlendirmeye yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci ve nisbeten daha geniş olan bölümünde ise Kınalızâde Ali Efendi’ye ait istibdâl risalesinin izahlı tercümesi kaleme alınmıştır.

Qinalizāde ʿAli Efendi’s Istibdāl Pamphlet (Translation and Evaluation)

This study consists of two parts. After a brief introduction about the exchange of foundation properties (istibdâl of foundations) and the literature on it, information aimed at reflecting the content of the pamphlet of istibdâl written by Kınalızâde ʿAli Efendi is mentioned. Afterwards, determinations and evaluation about contribution of the pamphlet to sect since period in which it was written are presented. In the second and relatively larger part of the study, the explanatory translation of Kınalızâde ʿAli Efendi’s istibdâl treatise was written.

___

  • İbn Âbidîn. Reddü’l-muhtâr ʻale’d-Dürri’l-muhtâr. Beyrut: Dâru’l-fikir, 1412/1992.
  • Kaya, Süleyman. “Fıkıh Tarihi Bağlamında Osmanlı Tecrübesini Doğru Anlamak”. Sa-karya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 18/33 (Haziran 2016), 1-15.
  • Kınalızâde Ali Efendi. Risâle fî isti’câri’l-evkâf ve istibdâlihâ. “İstibdâl Risâleleri Bağla-mında Vakıfta İstibdâl Meselesi”. nşr. Yasin Erden. İstanbul: İstanbul Üniversi-tesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 2015.
  • Kınalızâde Ali Efendi. Risâle fî isti’câri’l-evkâf ve istibdâlihâ. İstanbul: Süleymaniye Kü-tüphanesi, Şehid Ali Paşa Koleksiyonu, 785.
  • Yiğit, İsmail. "Ribât". Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 35/76-79. İstanbul: TDV Yayınları, 2008.
  • Tarsûsî, Necmüddin İbrahim b. Ali b. Ahmed b. Abdüssamed. Enfeu'l-vesâil ilâ tahrîri’l-mesâil (el-Fetâvâ’t-Tarsûsiyye). nşr. Mustafa Muhammed Hafâcî. Kahire: Matbaa-tü’ş-Şark, 1344/1926.