Düzce Kültüründe Ev İle İlgili İnanç Ve Uygulamalarda Eski İnanışlara Dair İzler

İnsanoğlu eski devirlerden beri pek çok dinî inanışın etkisi altında kalmıştır. Her devirde bu inanışlar etrafında birtakım uygulamalar şekillenmiş ve bu uygulamalardan bazıları nesilden nesle aktarılmak suretiyle farklı şekillerde günümüze kadar ulaşmıştır. Bu çalışmada Düzce’de yaşayan topluluklar arasında görülen “ev” ile ilgili inanışlar ve uygulamalar değerlendirilmiş, konularına göre sınıflandırılmış, bu inanış ve uygulamalarda eski inanışlara dair izler ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışmamızda yer alan bilgiler, saha çalışması yapılarak ve yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak kaynak kişilerden derlenmiştir. Kimi zaman gruplar ile kimi zaman da bireysel görüşmeler yapılarak bilgiler toplanmış, alınan cevaplar ses kayıt cihazı ve kamera ile kaydedilmiş ve deşifre edilen bilgiler incelenmiştir. 
Anahtar Kelimeler:

Düzce, ev, inanış, uygulama, Kültür

Traces of Old Beliefs on the Beliefs and Practices Concerning “Home” In the Local Culture of Düzce

Humankind has been under the influence of various religious beliefs since ancient times. In each era, there have been some practices based on these beliefs, passed down from generation to generation; some of these practices have survived to the present day in different forms.In this study, the beliefs and practices regarding “home” of different ethnic groups living in Düzce have been reviewed and categorized into subgroups based on their topics. Traces of old beliefs on these subjects were determined. The data were compiled from local people through a field study by using face-to-face interview method. Both individual and group interviews had been carried out to collect data. The interviews were digitally recorded with sound recorders and video cameras and these records have been examined.

___

  • Artun, Erman, Tekirdağ Halk Kültürü Araştırmaları, Tekirdağ Genç İşadamları Derneği Kültür Yayınları, Tekirdağ: 1998.
  • Artun, Erman, “Türklerde İslamiyet Öncesi İnanç Sistemleri - Öğretiler-Dinler”,http://turkoloji.cu.edu.tr/HALKBILIM/erman_artun_inanc_sistemleri.pdf
  • İnan, Abdulkadir, Tarihte ve bugün Şamanizm, TTK Yayınları Ankara: 1995.
  • Kalafat, Yaşar, Doğu Anadolu’ da Eski Türk İnançlarının İzleri, Berikan Yayınevi, Ankara: 2010.
  • Kalafat, Yaşar, “Türk Kültür Coğrafyasında Süpürge İnancı”, http://www.turkcuturanci.com/turkcu/turk-toresi/turk-kultur cografyasinda-supurge-inanci/?wap Ögel, Bahaeddin, Türk Kültürünün Gelişme Çağları, Milli Eğitim Basımevi, İstanbul: 1971.
  • Ögel, Bahaeddin, Türk Kültür Tarihine Giriş, T.C. Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara: 2000.
  • Ögel, Bahaeddin, Türk Mitolojisi (Kaynakları ve Açıklamaları ile Destanlar), C.I, 2. bs. TTK. Yay. Ankara: 1993.
  • Tekin, Şinasi, İştikakçının Köşesi Türk Dilinde Kelimelerin ve Eklerin Hayatı Üzerine Denemeler, Simurg Yay. İstanbul: 2001.
  • Türkmen, Fikret, Türker, Ferah, “Geleneklerde Ve İnançlarda Demir” Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi / Journal of Turkish World Studies, XIV/1 (Yaz 2014).
  • http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&arama=gts&guid=TDK.GTS.59f2f8544e8b06.42861947