Siyasetçi-medya ilişkileri bağlamında bir inceleme: "Deniz Feneri örneği"

Günümüzde medya, insanlar ve olaylar arasında bilgi alış-verişini sağlayan önemli bir toplumsal güçtür. Öyle ki, insanlar kendi çevreleri dışında gelişen olaylardan yine medya aracılığıyla haberdar olmaktadır. Buna göre medyaya, toplumdaki en önemli işlevlerinden birinin “bilgilendirme” olduğu yönünde bir önem atfedilmektedir. Bununla bağlantılı olarak meydanın kamuoyu oluşumunda da önemli bir rolü bulunmaktadır. Ancak medya, bir yandan toplumdaki etki merkezlerinden kamuoyuna kanaat için ip uçları iletirlerken; diğer taraftan da sahiplerinin ideolojik görüşleri ve çıkarları doğrultusunda yayın yapabilmektedir. Bu bağlamda medya ve siyaset ilişkisine bakılacak olursa, bu iki güç arasında her zaman için bir etkileşimin olduğu açıkça görülecektir. Bu etkileşim kimi zaman çıkar birliği esasına dayanırken, kimi zaman da çıkar çatışması yönünde gerçekleşmektedir. Buna göre medya, kimi zaman amaçları doğrultusunda bazı siyasal aktörleri olumlayan ya da olumsuzlayan yayınlar yapabilirken; siyasal aktörler de kendi hedefleri yönünde medyayı yönlendirici faaliyetlerde bulunabilmektedirler. Buradan hareketle tasarlanan çalışmada, medya-siyaset ilişkisinin çoğu zaman ekonomik ve siyasal çıkarlar zemininde gerçekleştiği ve bunların da haberlere yansıdığı varsayılmıştır. Buna göre çalışmada; Başbakan Recep Tayip Erdoğan ile Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan arasında “Deniz Feneri” davası üzerinden yaşanan polemiğin, medya üzerinden nasıl “çatışma” ve “kavga”ya dönüştüğü incelenmiştir. İnceleme Hürriyet-Radikal, Zaman- Yeni Şafak gazeteleri üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu inceleme sonucunda araştırma varsayımlarının doğrulandığı görülmüştür.

A survey in the context of politicians-media relations: The example of deniz feneri

Nowadays, media is an important power that enables the exchange of information between the people and the events. People can even keep the track of the events that don‟t occur around them via media. Accordingly, an importance is attributed to the media in that, enlightment is its one of the most important functions. In accordance with this, media has an important role in forming public opinion. However, while media is sending tips to the public about the opinion from the effect centres of the society, it can also broadcast about the ideological views and benefits of their owners. In this sense when looked at the relation between politics and media, it will be clearly seen that there has always been an interaction between these two powers. This interaction is sometimes based on the common benefits, and it also takes place as a conflict of interest. According to this, while media can sometimes broadcast things which affirms or negates some political actors, these political actors can be involved in the activities which direct media according to their own goals. In the study which is designed on this point of view, it is assumed that the media-politics relation takes place mostly on the basis of the economical and political benefits, and these reflect on the news. Hereunder, in the study; how the argument between Prime Minister Recep Tayip Erdoğan and the president of Doğan Holding Board Aydın Doğan about „Deniz Feneri‟ case became a„conflict‟ and „fight‟ via media is analyzed. The analysis is realized on the basis of Hürriyet-Radikal, Zaman-Yeni Şafak papers. At the end of this analysis, it is seen that the assumptions of the research are testified.

___

  • Adaklı, G. (2001), Yayıncılık Alanında Mülkiyet Ve Kontrol, Beybin Kejanlıoglu, Sevilay Çelenk, Gülseren Adaklı (Der.), Medya Politikaları, Ankara: İmge Kitabevi.
  • Arslan, A. (2009), Medya – Politik İlişkisi Üzerine Sosyolojik Bir Değerlendirme, Uluslar arası İnsan Bilimleri Dergisi, ISSN: 1303-5134, www.insanbilimleri.com
  • Curran, J. (1997), Medya Ve Demokrasi: Yeniden Değer Biçme, Süleyman İrvan (Der.), Medya Kültür Siyaset, Ankara: Bilim Sanat Yayınları.
  • Damlapınar, Z. (2008), Medya ve Siyasete Güvenilirlik: „Medya ve Siyasetinin Toplumsal Algılanmasına Bağlı Faktörler, Zülfikar Damlapınar (Der.), Medya ve Siyaset, Konya: Eğitim Kitabevi Yayınları.
  • Geray, H. (2006), Toplumsal Araştırmalarda Nicel ve Nitel Yöntemlere Giriş, Ankara: Siyasal Kitabevi.
  • Gürkan, N. (1997), Türkiye‟de Siyasal Tıkanma Ve Medya, Birikim Dergisi, 104.
  • İrvan, S. (1994- 1995), Demokratik Sistemde Medyanın Rolü, Birikim Dergisi, 68- 69,
  • Sağnak, M. (1996), Medya – Politik (1983- 1993 Yılları Arasında Medya – Politikacı İlişkileri), İstanbul: Eti Kitapları.
  • Seçkin, G. (1997), Medya: Ekonomik Ve Politik Elit İktidar Grubu, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 6.
  • Tılıç, D. (2001), Medyayı Anlamak, İstanbul: Su Yayınları.