İslam Hukuku Açısından Menfaat ve Menfaat İçerikli Bazı Tasarruflar / The Benefit in Islamic Law and Some Savings Including Benefit

Bu çalışmada erken dönemden itibaren fukahânın gündeminde önemli bir yer edinen menfaatin mal sayılıp sayılmaması ve buna bağlı olarak hukukî işlemlere konu olup olmayacağı incelenecektir.Menfaatin hukuki konumu üzerinde ciddi tartışmalar ve görüş farklılıkları oluşmuş ve bu farklılıklarbaşta menfaat içerikli akitlerde temel olarak ele alınan icâre akdi olmak üzere birçok hukukî tasarruftaetkisini göstermiştir. Bu çalışmamızda öncelikle fıkıh açısından menfaatin tanımı ve nelerin menfaatsayılabileceği, menfaatin mal sayılıp sayılmadığı ile ilgili tartışmalar ve menfaat içerikli bazı tasarruflarele alınacaktır.

The Benefit in Islamic Law and Some Savings Including Benefit

In this matter, we will discuss whether benefit that it is important place in fuqaha is a commodityor not and in this context whether it is engaged with legal process or not. Benefit in legal process hasserious ideas of dilemma and debate and all that sitiutation is sensed in lots of legal savings thatespecially on rental contract which is based on handled in benefit context. This article aims to searchfirstly definition of benefit, what it comes into being, discussions on whether it is commodity or not andsavings engaged with benefit based.