Toplam kalite yönetimi ve kooperatif işletmelerde uygulanabilirliği üzerine bir araştırma: Çukobirlik

Günümüzde teknoloji ve iletişim alanlarında yaşanan hızlı gelişmeler, işletmelerin yaşamkoşullarını giderek zorlaştırmış buna bağlı olarak işletmeler yönetim tarzlarında, örgütkültürlerinde ve yapılanmalarında değişikliğe giderek sıfır hata ve en yüksek kaliteyi öngörentoplam kalite yönetimine geçişi benimsemişlerdir . Birçok sektörde uygulanan toplam kaliteyönetiminin ilke ve yöntemleri ile kooperatif işletmelerinin ilke ve yöntemleri arasında birçokparalellik taşımasına rağmen, yapılan araştırmalarda toplam kalite yönetiminin ülkemizde yaygınbir şekilde uygulanmadığı bilinmektedir. Kooperatif işletmelerinin faaliyet alanlarının çeşitliliği v edünyadaki kooperatif ortaklarının sayısal büyüklüğü göz önüne alındığında toplam kaliteyönetiminin kooperatif işletmelerde yaygın bir şekilde uygulanmasının önemli bir kayıp olduğuortaya çıkmaktadır. Yapılan bu çalışmada toplam kalite yönetiminin felsefesi ile kooperatifişletmelerinin ilke ve değerleri arasındaki paralellikler verilmiş, kooperatiflerde uygulanabilirliğiaçısından alan çalışması olarak önemli tarım satış kooperatiflerinden olan Çukobirlik üzerindemevcut örgüt kültürünün toplam kaliteye uygunluğu araştırılmış ve elde edilen bulgular sonucundaöneriler getirilmiştir. Çalışma sonucunda toplam kalitenin Çukobirlikte uygulanması durumunda;mevcut örgüt kültüründe bazı yetersizlikler bulunmakla birlikte genel anlamda söz konusu yönetimanlayışının uygulanabilmesini sağlayacak olumlu bir zeminin varlığı tespit edilmiştir.

A research on applicab ility of total quality management for the cooperative enterprises: A case of cukobirlik

Total quality management principles and methods applied in many sectors with many parallelsbetween the co- operative enterprises to carry the principles and methods, although widely appliedresearch in total quality management in our country is known. Cooperative enterprises in thevariety of activity areas and cooperative partnership in the world considering the numerical size ofthe co-operative enterprises is a common implementation of total quality management is a majorloss occurs. In this study, co- operative enterprises with the philosophy of total quality managementprinciples and parallels between the values given, in terms of the applicability of cooperatives as amajor field study on agricultural sales cooperatives Çukobirlik the suitability of the existingorganizational culture, total quality as a result of the findings and recommendations have beeninvestigated. As a result, if the implementation o f total quality Cukobirlik existing organizationalCulture in general, although some deficiencies in the soil was determined by a positive management approach will be applied.

___

  • Amo, B. W..,2006. Employee Innovation Behaviour in Health Care: The Influence from Management and Colleagues , İnternational Nursing Review, Volume: 53, Number: 3, 231 – 237.
  • Basım, H. N., Kormazyürek H., Tokat A. O ., 2008. Çalışanların Öz Yeterlilik Algılanmasının Yenilikçilik ve Risk Alma Üzerine Etkisi: Kamu Sektöründe Bir Araştırma, Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Dergisi, Sayı: 19, No: 2, 121 – 130.
  • Çıngı, H. 1994. Örnekleme Kuramı, Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi, Basımevi Yayını No: 20, Ankara
  • Davis, P., 1999. Managing the Cooperative Difference A Survey of the Application of Modern Management the Practices in the Cooperative Contex, İnternational Labour Office, Ceneva, Switzerland.
  • Duymaz, İ., 1986. Kooperatif İşletme Ekonomisi ve Yönetimi, Bilgehan Basımevi, Bornova -İzmir.
  • Hazar, N., 1990. Kooperatifçilik Tarihi, Türk Kooperatifçilik Eğitim Vakfı Yayını No.3. Ankara.
  • Hoyt A., 2000. Kooperatifin Pazarlama Faaliyetlerine Kooperatif Üyelerinin Etkin Olarak Katılımını Sağlanması ve Amerikan Örneği. Çeviren: Adnan ERTAN. Karınca Dergisi, S.768
  • Geray, C., 1997. Yeni bir Uluslar Arası Kooperatifçilik ilkesi: demokratik Üye denetimi, Kooparatifçilik Dergisi, S. 316
  • Güngör, T .,1994. Tarım Satış Kooperatifleri ve Birliklerinin Yeniden Yapılanması, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler, Enstitüs ü, Ankara.
  • ICA, 1995. Kooperatif Kimlik Bildirgesi, Türkiye Kent Kooperatifleri, Merkez Birliği Aylık Bülteni, S. 9
  • İnan, İ.H., Gülçubuk, B., Ertuğrul, C., Kantürer, E., Baran, E. A., Dilmen , Ö., 2000. Türkiye’de Tarımda Kırsal Kesim Örgütlenmesi. Türkiye Ziraat Mühendisliği V. Teknik Kongresi, TMMOB Ziraat
  • Mühendisleri Odası, Cilt 1, s. 145 - 176, Ankara Efil, İ.,1996. TOPLAM Kalite Yönetimi ve Toplam Kaliteye Ulaşmada Önemli Bir Araç ISO9000 Kalite Güvence Sistemi, 2.B., Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa .
  • Karlı, B., .2001 . GAP Bölgesinde Üretici Örgütlenmesi. GAP Bölgesi Kırsal Kalkınmasında Kooperatifçilik ve Diğer Örgütlenme Modelleri. T.C. Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği Atölye Çalışması, s.12-38 , Ankara.
  • Kurna, E . 2000. Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ve Bağlı Birim Kooperatiflerin Sorunları, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara
  • Olalı, H. Ve Duymaz İ. ( 1987), Tarımın Türk Ekonomisindeki Yeri ve Ekonomik Gelişmeye Katkısı, İzmir: İTB Yayınları
  • Uzel, C., Uzel, H., 1975. Az Gelişmiş Ülkelerde Kooperatifler ve Devlet,: Şark Matbaası. Ankara
  • Tan, A., 1997.. Kooperatif ve İnsan Kooperatif Dünyası Dergisi, S.311
  • Turan, A. ,1992. “Türkiye’de Üretici Örgütlenme sinde Tarımsal Kooperatifler”, Karınca Dergisi, Ankara.
  • Wilson, R ., 1994. “The New Reign of Quality”, Industurial Enfineering. S.50