Şanlıurfa ilinde pamuğun pazarlama yapısı

Çalışmanın amacı, Şanlıurfa ilinde pamuk tarımının genel yapısını ortaya koyarak, yaşanılan pazarlama sorunlarına değinmek ve bu sorunlara çözüm önerisi getirmektir. Araştırmada kullanılan veriler, pamuk tarımı yapan 54 adet işletmeden anket yolu ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda, işletmelerin pamuk üretim durumu ortaya konulmuş, işletmelerin pamuk üretimi ile ilgili kalite, standardizasyon ve pazarlama gibi birçok sorunu olduğu tespit edilerek çözüm önerileri sunulmuştur.

Cotton marketing structure in Şanlıurfa province

The main goals of this study were to investigate current status of cotton production in Sanliurfa province, to determine existing marketing problems of cotton and to develop recommendations for these problems. Data of this study were collected from 54 cotton producers by questionnaire method. As a result of this research, it was determined that cotton producers have many problems including cotton quality, standardization and marketing.

___

  • Anonim. 2000. DPT Uzun Vadeli Strateji ve Sekizinci 5 Yıllık Kalkınma Planı 2001-2005.
  • Anonim. 2002. GAP-BKİ resmi vveb sitesi. www.gap.gov.tr
  • Çiçek, A. ve Erkan. O. 1996. Tarım Ekonomisinde Araştırma ve Örnekleme Yöntemleri. GOP Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 12. Ders Notlan Serisi: 6.
  • Çopur, O. 1999. Harran Ovası Koşullarında Farklı Ekim Zamanlarının (Gossypium hirsutumL.) Çiçeklenme. Verim. Verim Unsurları ve Erkencilik Kriterlerine Etkisi Üzerine Bir Araştırma. Doktora Tezi, Harran Üniversitesi, 186 sayfa.
  • İnan, H. 1998. Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği. 4. Baskı. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Yayınları, Tekirdağ, 275 savfa.
  • Karlı, B. 1991. GAP Alanında Tarımsal Kredi Kullanımı ve Gelecekteki Kredi İhtiyacının Saptanması Üzerinde Bir Araştırma. Doktora Tezi. Çukurova Üniversitesi, 157 sayfa.
  • Karlı, B. 2002 GAP Alanındaki Tarım Kooperatifleri ve Diğer Çiftçi Örgütlerinin Bölge Kalkınmasındaki Etkinliği. T.C. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı- HR.Ü. Ziraat Fakültesi. Proje No: 16. II. Gelişme Raporu (Yayınlanmamış Veriler). Şanlıurfa.
  • Özmeriç, H. 1999. Pamuk Pazarlama ve Destekleme Sistemleri. Türk Dünyasında Pamuk Tarımı ve Lif Teknolojisi ve Tekstil 1. Sempozyumu. 28 Ağustos, Kahramanmaraş.