Kılıçkaya Baraj Gölü (Sivas-Türkiye)' nün su kalitesinin değerlendirilmesi

Günümüzde, yüksek nüfus artışı ile birlikte çağımızın en büyük problemlerinden biri olan çevre ve su kirliliği ortaya çıkmıştır. Bu sorun, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de gün geçtikçe artmaktadır. Suya duyulan ihtiyacın artması nedeniyle, tatlı suların fiziko-kimyasal özelliklerinin bilinmesi onların planlı bir şekilde kullanılabilmeleri için son derece önem taşımaktadır. Bu çalışma, Sivas ili Suşehri ilçesindeki Kelkit Çayı üzerinde kurulu olan Kılıçkaya Baraj Gölü'nün su kalitesinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Kılıçkaya Baraj Gölü'nde 3 örnekleme noktasından ve her bir noktada farklı 3 derinlikten su örnekleri alınmıştır. Alınan su örneklerinde toplam 13 fiziko-kimyasal parametre analiz edilmiştir. Elde edilen fiziko-kimyasal veriler, su kirliliği kontrol yönetmeliğine göre değerlendirildiğinde Kılıçkaya Baraj Gölü'nün genelde su kalite sınıfının, I. sınıf yani yüksek kaliteli su sınıfında olduğu belirlenmiştir. Bu sonuca göre, Kılıçkaya Baraj Gölü'nün iyi sayılabilecek bir su kalitesine sahip olduğu ve önemli bir kirlilik problemi olmadığı belirlenmiştir.

___

  • Altındağ, A. ve Yiğit, S. 2004. Beyşehir Gölü Zooplankton faunası ve mevsimsel değişimi. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi, 24(3), 217-225.
  • Anonim, 1988. Su Kirliliği Kontrol Yönetmeliği. 19919 sayılı Resmi Gazete, 04.09. 1988,965-1026.
  • Aydoğar, Ş.İ. 2004. Türkiye'de İlçelerin İl Olma Çalışmaları Suşehri. Acar Matbaacılık A.Ş., İstanbul, 160 sayfa.
  • Barlas, M. 1995. Akarsu kirlenmesinin biyolojik ve kimyasal yönden değerlendirilmesi ve kriterleri. Doğu Anadolu Bölgesi I. Ve II. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum, 465-479.
  • Barlas, M., İkiel, C. ve Özdemir, N. 1995. Gökova Körfezi'ne akan tatlısu kaynaklarının fiziksel ve kimyasal açıdan incelenmesi. Doğu Anadolu Bölgesi I. ve II. Su Ürünleri Sempozyumu, 14-16 Haziran, Erzurum, 704-712.
  • Cirik, S. ve Cirik, Ş. 2005. Limnoloji (Ders Kitabı). Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Yayınları No: 21, Bornova, İzmir, 166 sayfa.
  • Çelikkale, M.S. 1994. İçsu Balıkları ve Yetiştiriciliği. Cilt I, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Yayın No: 128, Trabzon, 460 sayfa.
  • Egemen, Ö. ve Sunlu, U. 1999. Su Kalitesi (Ders Kitabı). Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi Yayın No: 14, III. Baskı, İzmir, 153 sayfa.
  • Goldman, C.R. ve Home, A.J. 1983. Limnology. McGraw-Hill Inc., New York, 464 sayfa.
  • Hütter A. L. 1984. Laborbilcher Chemie, Wasser und Wasseruntersuchung. 2. Neu Bearbeitete und Erweiterte Auflage, Berlin, München.
  • Jens G. 1980. Die Bewertung der Fischge-wasser, 2. Auflage, Verlag Paul Prey, Hamburg und Berlin, 156 sayfa.
  • Kara, C. ve Çömlekçioğlu, U. 2004. Karaçay (Kahramanmaraş)'ın kirliliğinin biyolojik ve fiziko-kimyasal parametrelerle incelenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Fen ve Mühendislik Dergisi, 7(1), 1-7.
  • Kazancı, N., Girgin, S., Dügel, M. ve Oğuzkurt, D. 1997. Akarsuların Çevre Kalitesi Yönünden Değerlendirilmesinde ve İzlenmesinde Biyotik İndeks Yöntemi. îmaj Yayıncılık, AnKara, 100 sayfa.
  • Polat, M. 1997. Akarsu ve göllerde izlenen fiziksel ve kimyasal parametreler. Su Kalitesi Yönetimi Semineri, D.S.İ.Genel Müdürlüğü, , Ankara, 45-57.
  • Ryding, S.O. ve Rast, W. 1989. The Control of Eutrophication of Lakes and Reservoirs. UNESCO, Man and the Biosphere Series. Vol: I, The Parthenon Publishing, New Jersey, 134 sayfa.
  • Tanyolaç, J. 2006. Limnoloji (Tatlısu Bilimi), Hatiboğlu Basım ve Yayım San., Tic, Ltd., Şti, 4. Baskı, Ankara, 237 sayfa.
  • Verep, B., Serdar, O., Turan, D. ve Şahin, C. 2005. İyidere (Trabzon)'nin fiziko-kimyasal açıdan su kalitesinin belirlenmesi. Ekoloji Çevre Dergisi, 14, 26-35.
  • Yücel, A. 1990...Kırşehir-Seyfe Gölü bentik alg florası. Yüksek Lisans Tezi (Basılmamış). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı, Ankara, 137 sayfa.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6819
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: İbrahim TOBİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hilvan ilçesi ve bağlı köylerinde yetiştirilen bademlerin (Prunus amygdalus L.) seleksiyonu

Mikdat ŞİMŞEK

Harran Ovası koşullarında II. ürün mısırda band toprak işleme yöntemlerinin mısır verimi üzerine etkisi

Abdullah Suat NACAR, Ramazan SAĞLAM, Yasemin VURARAK, Ahmet ÇIKMAN, Tali MONİS, İbrahim TOBİ

Kışlık buğday tane verimi, verim öğeleri ve fenolojik dönemler arasındaki ilişkiler

Mehmet YAĞMUR, Diğdem KAYDAN

Çamlıgöze baraj gölü'nün (Sivas) bazı fiziko-kimyasal özellikleri ve cladocera türleri üzerine bir ön çalışma

Haldun MUSUL, Seher DİRİCAN

Öküzgözü ve Boğazkere (Vitis vinifera L.) üzüm çeşitlerinin yaprak eksplantlarından organogenesis yoluyla bitki regenerasyonu

Ufuk DEMİREL, Sadettin GÜRSÖZ, Mustafa ÖZDEN

Farklı sıra arası mesafeleri ve tohumluk miktarlarının çemen (Trigonella foenum-graecum L.)'de verim ve bazı tarımsal karakterlere etkisi

Ufuk DEMİREL, Abdulhabip ÖZEL, İslim GÜLER, Kaan ERDEN

Kırsal yoksullukla mücadelede yeni adım: mikrokredi

Zeynep AŞCI, Kürşat DEMİRYÜREK

Süne mücadelesinde çiftçi davranışları: Adıyaman- Diyarbakır-Mardin-Şanlıurfa örneği

Celalettin GÖZÜAÇIK, Çetin MUTLU, Mehmet DUMAN, Vedat KARACA

Responses of pepper (Capsicum annuum L.) to different ırrigation frequencies and water amount: growth, yield and fruit characteristics

Murat DİKİLİTAŞ, Nuray ÇÖMLEKÇİOĞLU, Sinan GERÇEK

Kılıçkaya Baraj Gölü (Sivas-Türkiye)' nün su kalitesinin değerlendirilmesi

Seher DİRİCAN