Harran Ovası koşullarında II. ürün mısırda band toprak işleme yöntemlerinin mısır verimi üzerine etkisi

Araştırma Harran Ovası'nda bulunan GAP Toprak-Su Kaynaklan ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü Koruklu Talat DEMİRÖREN Araştırma İstasyonu'nda 2005-2007 tarihleri arasında 3 yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırmada çizel, kaz ayaklı kültüvatör ve bant toprak işleme yapacak şekilde düzenlenmiş rototiller ile tarla üç farklı şekilde bant şeklinde işlenmiş ve işlenen şeritlere ekim pnömatik ekim makinası ile yapılmıştır. Karşılaştırma yapılması amacıyla toprak işlemeli ekim, anıza direkt ekim ve anıza sırta ekim yöntemleriyle de ekimler yapılmıştır. Toplam 6 konuda yapılan üretimde konuların mısır verimi üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaç doğrultusunda II. ürün mısır yetiştiriciliği İçin uygun band toprak işlemeli yöntem saptanmıştır. Araştırma sonucunda, verim yönünden 3 yıl verim ortalamaları arasında homojenlik tespit edilememiştir. Verim değerlerinin 3 yıllık ortalamaları konulara göre şu şekilde bulunmuştur; Toprak işlemeli ekim Tj (kulaklı pulluk + diskaro + tapan +ekim) 6 811 kg ha"1, anıza direkt ekim T2 6 899 kg ha"1, çizel ile bant toprak işlemeli ekim T3 (çizel +ekim) 7 572 kg ha-1, kültüvatör ile bant toprak işlemeli ekim T4 (kaz ayaklı çapa kültüvatörü + ekim) 8 420 kg ha-1, rototiller ile bant toprak işlemeli ekim T5 (modifiye rototiller + ekim) 8 151 kg ha-1 ve sırta anıza ekim T6 7 108 kg ha-1 olarak bulunmuştur.

Determination of effects on yields of different seeding with banding soil tillage methods in second crop corn in Harran plain

This research was carried out in GAP Rural Services Research Institute Talat Demirören Research Center in Harran Plain between 2005-2007. In this research, stripes in form three different banding soil tillage by means of cizel, cultivator wiht crow foot and rototiller designed form banding soil tillage were sowed by pneumatic sowing machine. Also for done comparison sowing was done by soil tillage sowing, direct stubble sowing and ridge stubble sowing methods. These six subjects were determined effect on corn yield. For this reason, proper banding soil tillage method was determined for second crop corn. To conclude, it is determined that 3 years average yields were not homogeneity. According to subjects 3 yearly average of yield values so were determined; Corn yields in soil tillage sowing Tt (mouldboard plough+ disc harrow+harrow+sowing), direct stubble sowing T2, banding soil tillage sowing by cizel T3 (cizel+sowing), banding soil tillage sowing by cultivator T4 ( hoe cultivator with crow foot+sowing), banding soil tillage sowing by rototiller T5 (modify rototiller+ sowing) and ridge stubble sowing T6 were determined as respectively 6 811 kgha-1, 6 899 kg ha-1, 7 572 kg ha-1, 8 420 kg ha 8 151 kg ha-1 and 7 108 kg ha-1.

___

  • Açıkgöz, N., Akkaş, M.E., Moghaddam, A. ve Özcan, K. 1993. Tarist, PC'ler için istatistik ve kantitatif genetik paketi. Uluslararası Bilgisayar Uygulamaları Sempozyumu, 19 Ekim, Konya, 133.
  • Anonim. 1996. Şanlıurfa-Harran Ovaları I. Aşama Sulamasına Ait 1995 Yılı Uygulamalarının Değerlendirilmesi. T.C. Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Ankara.
  • Bayhan, Y., Gönülol, E., Yalçın, H. ve Kayışoğlu, B. 2001. İkinci ürün silajlık mısır tarımında azaltılmış toprak işleme ve doğrudan ekim uygulamaları. Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi, 13-15 Eylül, Şanlıurfa, 96-101.
  • Çılman, A., Vurarak, Y., Sağlam, R., Nacar, A.S., Helaloğlu, C. ve Tobi, İ. 2001. Şanlıurfa İli Harran Ovası Koşullarında Yetiştirilen İkinci Ürün Susamın Anıza Ekim Mekanizasyonunun Teknik Ve Ekonomik Yönden Karşılaştırılması. Şanlıurfa Toprak ve Su Kaynaklan Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü.
  • Helaloğlu, C. ve Ferhatoğlu, H. 1987. Harran Ovası'nda ikinci ürün soyanın toprak işle me tekniği. Şanlıurfa Köy Hizmetleri Araş tırma Enstitüsü Yayınları, Genel Yayın No:50.
  • Kabakçı, Y. ve Tanrıverdi, M. 2000. Harran Ovası'nda II. ürün olarak yetiştirilecek mısır çeşitlerinin belirlenmesi. Harran Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınlan, Şanlıurfa.
  • Karakaya, N.E. ve Yıldız, O. 1990. Çukurova Bölgesi'nde pamuktan sonra buğday tarımında uygulanan toprak işleme ve ekim yöntemlerinin ürün verimi, zaman tüketimi ve ekonomik açıdan karşılaştırılması. 4.Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, 1-4 Ekim, Adana, 104.
  • KHAEM. 2003. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü 862 Nolu Ana Proje ve Ek Talimatları. Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Ankara
  • Korucu, K., ve Kirişçi, V. 2001. Çukurova bölgesinde ikinci ürün mısır üretiminde farklı toprak işleme ve ekim sistemlerinin teknik yönden karşılaştırılmaları (Bölüm I) Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi, 13-15 Eylül, Şanlıurfa, 102-108.
  • Korucu, T., Kirişçi, V., Özgüven, F., ve Say, M.S. 2001. Çukurova Bölgesi'nde ikinci ürün mısır üretiminde farklı toprak işleme ve ekim sistemlerinin ekonomik yönden karşılaştırılmaları (Bölüm II). Tarımsal Mekanizasyon 20. Ulusal Kongresi, 13-15 Eylül, Şanlıurfa, 109-116.
  • Nalbant, M. 1991. Toprak işleme sistemlerinin mısırın büyüme ve dane verimine etkisi. Tarımsal Mekanizasyon 13. Ulusal Kon¬gresi, 25-27 Eylül, Konya, 198-212.
  • Özgüven, F. ve Aydınbelge, M. 1990. İkinci ürün için tohum yatağı hazırlığında kullanılan toprak işleme aletlerinin toprak sıkışıklığına etkisi üzerinde bir araştırma. 4. Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, 1-4 Ekim, Adana, 166-173.
  • Özmerzi, A. ve Barut, B. 1996. II. Ürün susamda farklı toprak işleme ve ekim yöntemlerinin karşılaştırılması. 6. Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, 2-6 Eylül, Ankara, 472.
  • Sağlam, R., Polat, R. ve Kızıl, A. 1996. Harran Ovası'nda II. ürün mısırda farklı toprak işleme yöntemlerinin toprağa ve verime olan etkilerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Uluslararası Tarımsal Mekanizasyon ve Enerji Kongresi, 2-6 Eylül, Ankara, 462.
  • Yalçın, H. ve Sungur, N. 1991. İkinci ürün mısır tarımında iki farklı tohum yatağı hazırlama yönteminin verime etkileri üzerine bir araştırma. Tarımsal Mekanizasyon 13. Ulusal Kongresi, 25-27 Eylül, Konya, 213-222.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6819
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: İbrahim TOBİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Responses of pepper (Capsicum annuum L.) to different ırrigation frequencies and water amount: growth, yield and fruit characteristics

Murat DİKİLİTAŞ, Nuray ÇÖMLEKÇİOĞLU, Sinan GERÇEK

Kılıçkaya Baraj Gölü (Sivas-Türkiye)' nün su kalitesinin değerlendirilmesi

Seher DİRİCAN

Çamlıgöze baraj gölü'nün (Sivas) bazı fiziko-kimyasal özellikleri ve cladocera türleri üzerine bir ön çalışma

Haldun MUSUL, Seher DİRİCAN

Öküzgözü ve Boğazkere (Vitis vinifera L.) üzüm çeşitlerinin yaprak eksplantlarından organogenesis yoluyla bitki regenerasyonu

Ufuk DEMİREL, Sadettin GÜRSÖZ, Mustafa ÖZDEN

Kırsal yoksullukla mücadelede yeni adım: mikrokredi

Zeynep AŞCI, Kürşat DEMİRYÜREK

Hilvan ilçesi ve bağlı köylerinde yetiştirilen bademlerin (Prunus amygdalus L.) seleksiyonu

Mikdat ŞİMŞEK

Kışlık buğday tane verimi, verim öğeleri ve fenolojik dönemler arasındaki ilişkiler

Mehmet YAĞMUR, Diğdem KAYDAN

Harran Ovası koşullarında II. ürün mısırda band toprak işleme yöntemlerinin mısır verimi üzerine etkisi

Abdullah Suat NACAR, Ramazan SAĞLAM, Yasemin VURARAK, Ahmet ÇIKMAN, Tali MONİS, İbrahim TOBİ

Farklı sıra arası mesafeleri ve tohumluk miktarlarının çemen (Trigonella foenum-graecum L.)'de verim ve bazı tarımsal karakterlere etkisi

Ufuk DEMİREL, Abdulhabip ÖZEL, İslim GÜLER, Kaan ERDEN

Süne mücadelesinde çiftçi davranışları: Adıyaman- Diyarbakır-Mardin-Şanlıurfa örneği

Celalettin GÖZÜAÇIK, Çetin MUTLU, Mehmet DUMAN, Vedat KARACA