Güneydoğu Anadolu Bölgesi üzüm çeşitlerine ait DNA' ların miktar ve saflıkları üzerine bir araştırma

Bu araştırmada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan üç ilde (Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa) yetiştirilen 113 çeşit ve bu illerden Milli Koleksiyon Bağı'na aktarılan 28 çeşit olmak üzere toplam 141 çeşidin DNA izolasyonları Lodhi et al. (1994) metoduna göre gerçekletirilmiştir. İzole edilen tüm çeşitlere ait DNA'lann saflık (A260/A280) ve miktarları (ng DNA/ $mu$ l) ölçülmüştür. Çeşitlerin saflık değerleri arasında faklılıklar görülmüş olup DNA saflık değerleri genelikle 1.6-2.0 (A260/A280) arasında ölçülmüştür. Çeşitlere ait DNA miktarları arasında da oldukça önemli farklılıklar gözlenmiş ve DNA miktarlarının genellikle 300-2500 (ng DNA/ $mu$ l) arasında olduğu tespit edilmiştir. İzole dilen DNA'lann moleküler markör analizlerinde kullanılabilirliğinin saptanması için DNA'lar RAPD tekniği ile test edilmişlerdir. Yapılan RAPD analizlerin tekrarı aynı sonuçları vermiştir.

A study on Determination of amount and purity of DNA in grape cultivars in South-Eastern Anatolia Region

In this study, the DNA isolations of 141 grape cultivars were achieved according to Lodhi method, 113 of these cultivars were collected from three different provinces of South-Eastern Anatolia Region (Diyarbakır, Gaziantep ve Şanlıurfa) and the 28 of them were from National Collection Vineyard taken from these cities. Purity (A260/A280) and amaunt of ng DNA $mu l^{-1}$ of all isolated cultivars were measured . The differencess were obtained between the value of cultivars purity and the 1.6-2.0 (A260/A280) value were measured as the value of DNA purity. Also, the different valve were obtained between 300-2500 (ng DNA $mu l^{-1}$ ). Isolated DNA was tested by using RAPD technique. Similar results were obtained by repeated RAPD analysis.

___

  • Ağaoğlu, Y. S., Marasalı, B. ve Ergül, A. 2000. Asmalarda (Vitis vinifera L. cvs.) RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) tekniği ile moleküler karakterizasyon. Ankara Üniversitesi Araştırma Fonu 96-11-01-02 No.lu Proje Sonuç Raporu, Ankara (Basılmamıştır).
  • Ağaoğlu, Y.S., Marasalı, B. ve Ergül, A. 2001. Asmalarda {Vitis vinifera. L.) farklı dokulardan elde edilen DNA'ların RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) tekniğinde kullanımı üzerinde bir araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi, 7(4), 52-56.
  • Ağağoğlu, Y. S., Karataş, H. ve Ergül, A. 2005. Gaziantep ve Şanlıurfa illerinde yaygın olarak yetiştirilen aynı isimli üzüm çeşitlerinin RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) tekniği ile moleküler özelliklerinin karşılaştırılması. Türkiye 6. Bağcılık Sempozyumu, Tekirdağ, (Basılmamıştır)
  • Bowers, J. E, Bandırma, E. B. ve Meredith, C. P. 1993. DNA fingerprint characterization of same wine grape cultivars. Amer. J. Enol. Vitic, 44 (3), 266-274.
  • Ergül, 2000. Asmalarda (Vitis vinifera. L. cvs.) genomic DNA parmak izi analizi ile moleküler karakterizasyon. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, (Basılmamıştır).
  • Ergül, A. ve Ağaoğlu, Y. S. 2005. Genetic relationships among some grape cultivars grown in different parts of Turkey by using RAPD markers, (Basılmamıştır)
  • Ergül, A., Marasalı, B. ve Ağaoğlu, Y. S. 2002. Molecular discrimination and identification of some Turkish grape cultivars (Vitis vinifera L.) by RAPD markers, Vitis, 41 (3), 159-160.
  • Doyle, J. J. ve Doyle, J. L. 1991. Isolation of plant DNA fresh tissue. Focus, 12 (1), 13-15.
  • Gürsöz, S. 1993. GAP alanına giren Güneydoğu Anadolu Bölgesi bağcılığı ve özellikle Şanlıurfa ilinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik nitelikleri üzerine bir araştırma. Doktora Tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana (Basılmamıştır)
  • Hoisington, D., 1992. Laboratory protocols. CIMMTY Applied Molecular Genetics Lab. Mexio, D.F. CIMMITY.
  • Kaplan, N. 1994. Diyarbakır ve Mardin illerinde yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerinin saptanması üzerine bir araştırma. Doktora Tezi,. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, (Basılmamıştır).
  • Karataş, H. 2005. Diyarbakır ili asma gen potansiyelinin RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) tekniği ile moleküler analizi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara (Basılmamıştır).
  • Kısakürek, N. 1950. Güneydoğu Anadolu ve bilhassa Gaziantep bağcılığı ve bu bölgede yetiştirilen üzüm çeşitlerinin morfolojik vasıfları ve iktisadi önemleri üzerinde araştırmalar Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 212, Ankara.
  • Lefort, F., Lally, M., Thompson, D. ve Dougles, G. C. 1998. Morpholgical traits microsatellite fingerprinting and genetic relatedness of a stand of elite Oaks (Q. robur L.) at Tullynally. Silvae Genetica 47, 5-6.
  • Lodhi, M. A., Daly, M.J., Ye, G.-N., Weeden, N.F. ve Reisch, B.I. 1994. A Simple and efficient method for DNA extraction from grapevine cultivars and Vitis species. Plant Mol. Biol. reptr., 12(1), 6-13.
  • Thomas, M. R., Matsumoto, S., Chain, P. ve Scott, N.S. 1993. Repetitive DNA of grapevine: classes present and sequences suitable for cultivar identification. Theor. Apple. Genet., 86, 173-180.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6819
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: İbrahim TOBİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Pamuk genetiplerinin soğuğa tolerantlık bakımından karşılaştırılması ve ekim zamanının verim ve fide çıkışına etkisi

Bülent KARTAL, Yüksel BÖLEK

Bazı adi fiğ (Vicia sativa L.) hatlarının Harran Ovası koşullarına adaptasyonu

Celal YÜCEL, Abdullah ÇİL, A. Nuran ÇİL

The effectiveness of oregano oil as a surface disinfestation agent in plant tissue culture

Mustafa ÖZDEN, Houchang KHATAMIAN

Şanlıurfa' da sera ve tarla koşullarında fasulye (Phaselous vulgaris L.)' de Liriomyza trifolii (Burgess) ve Chromatomyia horticola Goureau (Diptera: Agromyzidae) larvalarının zarar durumunan belirlenmesi

Nuray ÇÖMLEKÇİOĞLU, Emine ÇIKMAN, Abuzer YÜCEL, Erkut CİHANGİR

Population development of the chickpea pest Liriomyza cicerina (Rondani, 1875) in Şanlıurfa province

Emine ÇIKMAN

Diyarbakır yağışa dayalı şartlarında Şahin-91 arpa çeşidinin azotlu ve fosforlu gübre isteğinin belirlenmesi

Hasan KILIÇ

Konya-Ilgın Orhaniye toplu yağmurlama sulama sisteminin bazı performans parametreleri

İdris BAHÇECİ, Nazmi DİNÇ

GIS based land evaluation of the high land in East Mediterranean Region, Turkey

Hasan ÖZCAN

Güneydoğu Anadolu Bölgesi üzüm çeşitlerine ait DNA' ların miktar ve saflıkları üzerine bir araştırma

Hüseyin KARATAŞ, Y. Sabit AĞAOĞLU

Harran Ovası koşullarında bazı adi fiğ (Vicia sativa L.) çeşit ve hatların ot ve tane verimlerinin saptanması

Abdullah ÇİL, A. Nuran ÇİL, Celal YÜCEL