Badem içkurdunun (Eurytoma amygdali Enderlein) (Hymenoptera: Eurytomidae) yayılış alanları, bulaşma oranları ve parazitoidleri

Çalışma 2002-2003 yıllarında Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgelerinde yer alan Diyarbakır, Mardin ve Elazığ illerinde yürütülmüştür. Eurytoma amygdali Enderlein (Hymenoptera: Eurytomidae) badem'in en önemli zararlılarından birisidir. E. amygdaWnin bölgedeki genel bulaşıklık oranının % 30-60 arasında değiştiği belirlenmiştir. Zararlının en yüksek bulaşıklık oranı 2003 yılında % 58.86 ile Elazig (Gezin) da ve en düşük bulaşıklık oranı ise % 31.66 ile Mardin (Ömerli) de saptanmıştır. Çalışmada Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde E. amygdalVnin 3 adet parazitoidi belirlenmiştir. Bu türler; Adontomerus amygdali (Boucek) (Hymenoptera: Torymidae), Aprostocetus bucculentus (Kostjukov) (Hym.: Eulophidae) ve Gugolzia bademia Doğanlar (Hym.: Pteromalidae)'dir.

Distribution areas, infestation rates and parasitoids of the almond seed wasp Eurytoma amygdali Enderlein (Hymenoptera: Eurytomidae)

This study was carried out in Diyarbakır, Mardin and Elazığ provinces in Southeastern and Eastern Anatolia regions between 2002 and 2003. Eurytoma amygdali Enderlein (Hymenoptera: Eurytomidae) is considered as an important pest of almond orchard in Turkey. The highest and lowest percentage infestations by E. amygdali were recorded in Elazığ (Gezin) and Mardin (Ömerli) with 58.86% and 31.66% respectively in 2003. As result of this study, three parasitoids of E. amygdali in Southeastern and Eastern Anatolia regions were determined. These species are Adontomerus amygdali (Boucek) (Hymenoptera: Torymidae), Aprostocetus bucculentus (Kostjukov) (Hym.: Eulophidae) and Gugolzia bademia Doğanlar (Hym.: Pteromalidae).

___

  • Adaskaveg, J.E., Förster, H., Hartin, R. J., Teviotdale, B., Connell, J. H. ve Duncan, R. 1998. Almond anthracnose in California a new pre ,and postharvest fungal disease outbreak. Acta Horticulture, 470, 553-561.
  • Anonim. 2002. Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer), T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü Yayınları. No:2885, Ankara, 7- 309.
  • Barnet, H. L. 1965. Illustrated Genera of Imperfect Fungi. Burgess Publishing Company. Sixth Street, Minneopolis, 225s.
  • Bolu, H. ve Çınar, M. 2005. Elazığ, Diyarbakır ve Mardin illeri badem ağaçlarında zararlı olan Lepidoptera türleri, doğal düşmanları ve önemlileri üzerinde gözlemler. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 9 (2), 63-67.
  • Bolu, H. ve Özgen, I. 2005. Abundance and economic importance of the species of Curculionidea superfamily on almond (Amygdalus communis L.) of Southeasternand Eastern Anatolia Regions. J. Ent. Res. Soc, 7(2),51-58.
  • Bolu, H., Özgen, I. ve Çınar M. 2005. Dominancy of insect families and species recorded in almond orchards of Turkey. Acta Phytopathologica et Entomologica Hungarica., 40 (1-2), 145-157.
  • Cakar, L. 1980. Eurytoma amygdali End. (Hymenoptera, Chalcidoidea, Eurytomidae) a pest of almond in Macedonia, (in Serbo-Croat) Zastita Bilja, Beograd 31(3), 263-272.
  • Dicenta, F., Martinez-Gomez, P., Martinez- Pato, E. ve Gradziel, T. M. 2003. Screening for Aspergillus flavus resistance in almond. Hort Science, 38 (2), 266-268.
  • Ekici, V. ve Günaydın, M. 1969. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da badem içkurdu {Eurytoma amygdali End.) üzerinde araştırmalar. Bit. Kor. Bült. Ek. Yay:. 1, 28 s.
  • Ivanov, I., Stoeva, R. ve Veselinov, D. 1962. Anthonomous amygdali Hust. (Curclionidae, Coleoptera) Now Nepriyatel za Bulgaria. Gradinarska i Lozarska Nauka, 11(3), 56-62.
  • Ivanov, S. 1968. Morphologichni Prouchvania Vırhu Bademovia Semeyad (Eurytoma amygdali End.), Gradinarska i Lozarska Nauca, 5 (6), 21-32.
  • Küden, A. B. ve Küden, A. 2000. Badem Yetiştiriciliği. TÜBİTAK, TARP, Adana, 18 s.
  • Maçan, G. 1986. Güneydoğu Anadolu bölgesinde bademlerde zarar yapan böcek türleri, önemlilerinin tanınmaları, yayılışları ve ekonomik önemleri üze-rinde araştırmalar. Tar. ve Orm. Bak. Araş. Eser. Ser, No: 5, 19-22.
  • Nizamlıoğlu, K., 1961. Türkiye ziraatına zararlı olan böcekler ve mücadelesi. Bölüm 2, Meyve ağacı zararlıları, İstanbul, Fasikül 1-11, 1-184.
  • Puzanova-Malysheva, E.V. 1930. On the habit of Eurytoma amygdali End., a pest of plums, (in Russian) Revue Russe d'Entomologie, 24(3/4), 166-178.
  • Russo, A., Siscaro, G., Spampinato R. G. ve Barbera, G. 1993. Almond pests in Sicily. First International Congress on Almond, Agrigento, Italy, May 17-19. Acta-Horticulture, 373, 309-315
  • Talhouk, A. S. 1977. Contributions to the knowledge of almond pests in East Mediterranean countries . VII. The Defoliators. Z Ang. Ent., 80 (2), 138-246.
  • Vasileva, A. P. 1974. Vrediteli Selskohazyaystveniyh Kultur i Lesniyh Nasajdeniy. Tom II. Vredniye Chlenistonogie (Prodoljenie). Pozvonchniye. Izadatelstvo "Urajay", Kiev, 605 p.
  • Zerova, M. ve V. Fursov. 1991. The palaearctic species of Eurytoma (Hymenoptera: Eurytomidae) developing in stone fruits (Rosaceae: Prunoideae). Bulletin of Entomological Research, 81(2), 209-219.
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-6819
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Yayıncı: İbrahim TOBİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

Hasat zamanının Diyarbakır şartlarında ikinci ürün olarak yetiştirilen mısır çeşitlerinde verim ve bazı tarımsal karakterler ile silaj kalitesine etkileri üzerine bir araştırma

Hasan KILIÇ, İsmail GÜL

Bazı fiğ (Vicia spp.) hat ve çeşitlerinin Harran Ovası şartlarında tarımsal karakterlerinin belirlenmesi

Beybin BUCAK

Badem içkurdunun (Eurytoma amygdali Enderlein) (Hymenoptera: Eurytomidae) yayılış alanları, bulaşma oranları ve parazitoidleri

Halil Bolu, İnanç ÖZGEN

Kurşun ve kurşun biyo-alınabilirliğinin belirlenmesi

Osman SÖNMEZ, Salih AYDEMİR, Ebru SAYGAN

Türkiye'de fındık dikim alanlarının daraltılmasına karşı çiftçi davranışlarının belirlenmesi

Osman KILIÇ, Turan BİNİCİ, Işıl ALKAN

Doğu Akdeniz Bölgesinde mısırda entegre mücadele araştırma, uygulama ve eğitim projesi sonuçlarının değerlendirilmesi

Sevcan ÖZTEMİZ, Fahri TATLI, Mustafa GÜLLÜ, İlhan ÜREMİŞ

Farklı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinin Harran Ovası koşullarında kışa dayanıklılık, verim ve diğer özelliklerinin belirlenmesi

Verda AL, Beybin BUCAK, Ebru ÖZTAŞ, Abdullah KAHRAMAN

Ziraat mühendisi bilirkişilerin eğitim gereksinimleri ve uygulamada karşılaştıkları sorunlara ilişkin bir araştırma

Gülşen KESKİN

Yağışa bağlı zeytin yetiştiriciliğinde toprak ve su koruma önlemleri: alternatif toprak işleme uygulamaları

Ercan GÜLSOYLU, H. Baki ÜNAL, Ünal KAYA

İkinci ürün soya tarımında farklı ekim zamanlarının verim ve verim unsurlarına etkisi

Hasan HALİLOĞLU, Vedat BEYYAVAŞ, Ahmet YILMAZ