Student Teachers' Views on the Role of Motivation for Mathematics Teaching and Learning

Matematik öğretimini ve öğrenimini etkileyen pek çok faktör vardır. Öğretmenlerin tutumları, düşünceleri, algıları ve diğer bir çok faktör matematiğin öğretiminde ve öğrenilmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu konudaki araştırmalar öğretmen davranışının öğrenci davranışını doğrudan etkilediğine işaret etmektedir. Eğer öğretmenler matematiğe karşı olumlu görüşler içinde ise, öğrencilerinin matematiğe yönelik tutumlarını olumlu etkileyeceklerdir. Sayılan nedenlerle öğretmenlerin sınıfta yaptıkları her davranış çok önemlidir. Bu da öğretmen adaylarının bu konularda iyi bir eğitimden geçmeleri gereğini ortaya koymaktadır. Bu çalışma özellikle aday öğretmenlerin motivasyon konusundaki görüşlerini belirlemeyi amaçlamıştır. Nicel araştırma tekniği olan anket ve nitel araştırma tekniği olan görüşme kullanılarak adaylardan (ilköğretim matematik öğretmenliği son sınıf öğrencileri) konuya yönelik görüşleri alınmıştır. Bu çalışmada sadece görüşmeye ilişkin bulguları tartışılmaktadır.

Aday Öğretmenlerin Matematik Öğretimi ve Öğreniminde Motivasyonun Rolü Konusunda Görüşleri

There are many factors affect mathematics teaching and learning. Teachers' beliefs, perceptions, attitudes and many other factors play important roles for mathematics teaching and learning. Research indicates that teachers' behaviors directly affect pupils' behavior. This suggests that if teachers have positive views on mathematics, children in their classes might have positive attitudes towards mathematics. So, what teachers do in the classrooms is very important. Therefore student teachers' training is also very important. This study aimed to take student teachers' view on mathematics teaching and learning. For this aim student teachers were asked about the role of motivation, in particular. Interview as qualitative research technique was used and student teachers who were in their last year of teacher training program were interviewed in this study. Limited sample of student teachers were interviewed for gathering detailed data. Only findings belong interviews are presented in this study.

___

  • Capel, S.; Leask, M. & Tuncer, T. (1995). Learning to teaching the secondary school, London: Routledge.
  • Çakmak, M. (1999). Novice and experienced teachers' strategies for mathematics teaching in English and Turkish primary classrooms. Unpublished Doctoral Thesis, England.
  • Çakmak, M. (2001a). The role of experience and expertise in Teaching Context. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Sayı:21, s:159-165.
  • Çakmak, M. (2001b). Etkili öğretimde öğretmenin rolü. Çağdaş Eğitim Dergisi Yd:26, Sayı:274, S.22-28.
  • Ercan, L. (2001). Motivasyon. Sınıf yönetiminde yeni yaklaşımlar, (Ed: L.Küçükahmet), Ankara: Nobel Yayınları.
  • Entwistle, N. (1987). Motivation to learn: conceptualization and practicalities. British Journal of Educational Studies, Vol.XXXV., No:2, pp.129-148.
  • Kyriacou, C. (1995) Essential teaching skills. Cheltenham: Stanley Thornes.
  • Petty, G. (1993) Teaching today (a practical guide, Cheltenham Stanley thornes limited.