11. Sınıf Fizik Öğretim Programında Yer Alan Konuların Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlara ve Yeni Öğretim Programına Yönelik

Bu araştırmada fizik öğretmenlerinin 11. sınıf fizik öğretim programında yer alan konularının öğretiminde karşılaştıkları sorunların ve 2013-2014 öğretim yılında uygulanacak yeni fizik öğretim programı ile ilgili görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilen araştırma, 2012-2013 öğretim yılı bahar döneminde Ankara'nın Çankaya İlçesinde bulunan 10 farklı Anadolu Lisesi'nde görev yapmakta ve 11. sınıf fizik derslerine girmekte olan 20 fizik öğretmeninin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada araştırmacılar tarafından hazırlanmış olan ve içerisinde 10 adet açık uçlu sorunun yer aldığı yarı yapılandırılmış görüşme formundan yararlanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda, öğretmenler mevcut 11. sınıf fizik öğretim programında yer alan konuların öğretiminde en çok "Kuvvet ve Hareket" ve "Modern Fizik" ünitelerinin öğretiminde, öğrencilerin işlem yeteneğindeki zayıflıklarından, konuların öğretimi için gerekli zamanın yetersizliğinden ve özellikle "Modern Fizik" konusunun soyut kavramlar içermesinden kaynaklı sorunlarla karşılaştıklarını belirtmişlerdir. Araştırmaya katılan fizik öğretmenleri, 2013-2014 öğretim yılından itibaren uygulanacak olan fizik öğretim programında konuların içeriklerindeki yoğunluğun azaltıldığı ve 11. ve 12. sınıf ders saatlerinin artmasının olumlu bir gelişme olduğunu belirtirken, programda çok fazla eksikliklerin olduğunu ve bu eksikliklerin de sorunlar oluşturacağını düşündüklerini ifade etmişlerdir. Çalışmanın verilerinden elde edilen sonuçlara uygun olarak, öğretmenlere programa uyum sürecinde yeni fizik öğretim programı ile ilgili hizmet içi eğitimlerin ve seminerlerin verilmesi önerilmektedir

Teacher Opinions on the Latest Curriculum and the Problems Experienced in Teaching Grade 11 Physics Curriculum Topic

This study aims to determine the opinions of physics teachers on the problems experienced in teaching Grade 11 Physics curriculum topics and the latest physics curriculum to be implemented in the 2013–2014 academic year. Qualitative research methods were used in the study participated by 20 physics teachers teaching Grade 11 Physics at 10 different Anatolian High Schools in Çankaya, Ankara during the 2012-2013 academic year. A semi-structured teacher interview form with 10 open-ended questions was also used. Data obtained during the interviews were applied the descriptive analysis technique. At the end of the study, teachers indicated the weakness in students’ mathematical operation skills and the lack of time allocated with respect to the Grade 11 physics topics of “Force and Movement” and “Modern Physics” and that they had difficulties in teaching the abstract concepts particularly in “Modern Physics”. Teachers mentioned as a positive improvement that the intensity of physics topics were reduced in the latest physics curriculum to be implemented in the 2013–2014 academic year and the number of Physics classes per week in Grades 11 and 12 have been increased. However, they stated that the curriculum lacked certain topics, which would cause certain issues in the future according to their point of view. It is recommended that in-service training activities or seminars on the latest curriculum would be useful for teachers to facilitate their adaptation to the program

___

  • Arslan A., Ercan O. ve Tekbıyık A. (2012). izik dersi yeni öğretim programına ilişkin öğretmen görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından değerlendirilmesi. X. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Niğde.
  • Aycan, Ş., Aycan, N., Genç, M. ve Özkaya, M. (2000). Manisa Demirci lisesinde fizik dersinin içeriği ve öğrencilerin ilgisi. IV. Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu, Ankara.
  • Aycan, Ş., Yumuşak, A. (2003). Lise fizik müfredatındaki konuların anlaşılma düzeyleri üzerine bir araştırma. Milli Eğitim Dergisi, 159. http://yayim.meb.gov.tr/dergiler/159/aycan-yumusak.htm adresinden alınmıştır.
  • Aydoğmuş, E., Sarıkoç, A. ve Berber, C. N. (2010). Lise 2 fizik dersi iş-enerji konusunun öğretiminde 5E modelinin öğrenci başarısına ve tutuma etkisinin araştırılması. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim akültesi Dergisi, 29, 83-94.
  • Azar, A. (2003). Okul deneyimi ve öğretmenlik uygulaması derslerine ilişkin görüşlerinin yansımaları. Milli Eğitim Dergisi, 159, 181-194.
  • Bayrak, C. ve Bezen, S. (2013). 9. sınıf fizik öğretim programında yer alan konuların öğretiminde karşılaşılan sorunlara ve yeni öğretim programına yönelik öğretmen görüşleri. Öğretmen Eğitiminde Yeni Eğilimler Uluslararası Sempozyumu, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Bayrak, C. ve Bezen, S. (2013). 10. sınıf fizik öğretim programında yer alan konuların öğretiminde karşılaşılan sorunlara ve yeni öğretim programına yönelik öğretmen görüşleri. “Muallim Hazırlama Siyaseti ve Problemleri” Uluslararası Sempozyumu, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi, Bakü.
  • Berber, C. N. ve Sarı, M. (2010). Kavramsal değişime dayalı öğrenme stratejilerinin fizik dersine yönelik bazı duyuşsal özelliklerin gelişimine etkisi. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11 (2), 45-64.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. ve Demirel, F. (2008). Bilimsel araştırma yöntemleri. Ankara: Pegem Yayıncılık.
  • Catterall, M., & Maclaran, P. (1997). Focus group data and qualitative analysis programs: coding the moving picture as well as the snapshots. SociologicalResarchOnline, 2(1), Retrieved from http://www.socresonline.org.uk/socresonline/2/1/6.html
  • Creswell, J. W. (2013). Qualitative inquiry and research design. Choosing among five approaches (3rd edition.). Thousand Oaks, CA: Sage.
  • Çepni, S., Ayas, A., Johnson, D. ve Turgut, M. F. (2007). izik öğretimi. Yök Dünya Bankası, Ankara.
  • Çıbık, S. A. ve Yalçın, N. (2012). Analojilerle desteklenmiş proje tabanlı öğrenme yönteminin fen bilgisi öğrencilerinin fizik dersine yönelik tutumlarına etkisi. Gazi Eğitim akültesi Dergisi, 32(1), 185-203.
  • Çomak, N. ve Güncegörü, B. (2012). Coğrafya dersi öğretim programının kazanım saatlerine göre değerlendirilmesi. Marmara Coğrafya Dergisi, 26, 287-301.
  • Çopur, T. (2008). Öğrencilerin Newton’un hareket kanunlarındaki kavram yanılgılarının giderilmesinde iş birlikçi öğrenmenin etkisi. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Dallmer, D. (2004). Collaborative relationships in teacher education: A personal narrative of conflicting roles. Curriculum Inquiry, 34(1), 29-45.
  • Demirel, Ö. (2007). Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Demirel, Ö. (2010). Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.
  • Eraslan, A. (2008). akülte-okul iş birliği programı: Matematik öğretmeni adaylarının okul uygulama dersi üzerine görüşleri. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 34, 95-105.
  • Ergin, İ., İngeç, K. Ş. ve Şafak, M. (2011). Ortaöğretim 9. sınıf fizik dersi öğretim programının kazanımlar, içerik, öğrenme-öğretme süreci, ölçme-değerlendirme boyutlarına ilişkin öğretmen görüşleri. 2nd International Conference on New Trends in Education and Their Implications, Antalya.
  • Eryılmaz, A. ve Kırmızı, S. M. (2002). Öğrenci ve öğretmenlerin lise 2 fizik konularını nasıl daha zevkli öğrenebilecekleri hakkındaki görüşleri. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, ODTÜ, Ankara.
  • Gökçe, E. ve Demirhan, C. (2005). Öğretmen eğitiminde yenilikçi bir yaklaşım mı yoksa geleneksel bir anlayış mı?. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri akültesi Dergisi, 38(2), 187-195.
  • Güzel, H., Oral, İ. ve Yıldırım, A. (2009). Lise 2 fizik ders kitabının fizik öğretmenleri tarafından değerlendirilmesi. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim akültesi Dergisi, 27, 133-142.
  • İşman, A., Baytekin, Ç., Balkan, F., Horzum, B. M. ve Kıyıcı, M. (2002). Fen bilgisi eğitimi ve yapısalcı yaklaşım. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 1, 1303-6521 . Kapucu, S. (2010). izik öğretim programının uygulanmasında yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri. Bülbül, M. Ş.
  • (Ed.), Türkiye'de fizik eğitimi alanındaki tecrübeler, sorunlar, çözümler ve öneriler, Çevrimiçi Çalıştay.
  • Karakuyu, Y. (2008). Fizik öğretmenlerinin fizik eğitiminde karşılaştığı sorunlar: Afyonkarahisar örneği. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5, 10.
  • Kaya, H. ve Böyük, U. (2011). Fen bilimleri öğretmenlerinin laboratuvar çalışmalarına yönelik yeterlikleri. Erciyes Üniversitesi en Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 27(1), 126-134.
  • Klinzing, H. G., & Tisner, R. P. (2002). The development of classroom teaching skills, In Kremer-Hayton, L., Vonk, H. C., & Fessler, R. (Ed.), Teacher professional development: A multiple perspctive approach, swets and zeitlinger. Amsterdam.
  • Köseoğlu, F., Budak, E. ve Kavak N. (2002). en eğitiminde kavramsal anlama için bir değerlendirme yöntemi: kelime çağrışımları ve gravimetride uygulanışı. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, ODTÜ, Ankara.
  • Krueger, Richard. A. (1998). Analyzing & reporting focus group results. Thousand Oaks: Sage Publications. Martinez, A. (2002). Student achievement in science: A longitudinal look at individual and school differences.
  • Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Harvard Üniversitesi, United States.
  • Mercan, Ç. F. (2013). Öğretmenlerin 2007 ortaöğretim fizik dersi öğretim programının yapım ve değişim süreciyle ilgili görüşleri. I. Ulusal Fizik Eğitimi Kongresi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2007). Ortaöğretim izik Dersi Öğretim Programı. Ankara: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.
  • Milli Eğitim Bakanlığı. (2013). Ortaöğretim izik Dersi Öğretim Programı. Ankara: Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı.
  • Nuhoğlu, H. ve Yalçın, N. (2004). izik laboratuvarına yönelik bir tutum ölçeğinin geliştirilmesi ve öğretmen adaylarının fizik laboratuvarına yönelik tutumlarının değerlendirilmesi. Gazi Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 5(2), 317-327.
  • Patton, M. (2002). Qualitative evaluation and research methods, 3rd ed. Thousand Oaks, CA:Sage Publications.
  • Rubin & Rubin (1995). Qualitative interviewing: The art of hearing data. London: Sage Publications.
  • Sadi, Ö. ve Yıldız, M. (2012). izik öğretmenlerinin 2010-2011 öğretim döneminde ilk defa uygulanan 11. sınıf fizik dersi müfredatına bakışı. Kastamonu Eğitim Dergisi, 20(3), 869-882.
  • Sarı, M. (2013). izik konularının öğretiminde deneysel çalışmanın öğrenci başarısına etkisi ve öğretmenlerin karşılaştıkları zorlukların belirlenmesi. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2(3), 18.
  • Şengören, K. S., Dönmez, İ., Çınar, G. ve Kavcar, N. (2012). izik öğretmenlerinin 11. sınıf fizik kitabına ilişkin görüşleri: İzmir ili örneği. X. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Niğde. Şişman, M. (2000). Öğretmenliğe giriş. Ankara: Pegem Yayınları.
  • Tekin, S. ve Ayas, A. (2005). Kimya öğretmenlerine yönelik bir hizmet içi eğitim kursunun yansımaları: Akçaabat örneği. Milli Eğitim Dergisi, 165, 42.
  • Turna, Ö., Bolat, M. ve Keskin, S. (2012). Disiplinlerarası yaklaşım: Müzik, fizik, matematik örneği. X. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, Niğde Üniversitesi, Niğde.
  • Woolnough, B. (1994). Effective science teaching. Buckingham: Open University Press.
  • Yağbasan, R. ve Gülçiçek, Ç. (2003). Fen öğretiminde kavram yanılgılarının karakteristiklerinin tanımlanması.
  • Pamukkale Üniversitesi Eğitim akültesi Dergisi, 13 (1), 102-120.
  • 11. Sınıf Fizik Öğretim Programında Yer Alan Konuların Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlara ve Yeni Öğretim Programına Yönelik Öğretmen Görüşleri 29
  • Yakar, H. (2005). Newton hareket kanunlarının öğretilmesinde bilgisayar destekli öğretimin öğrenci başarısına etkileri. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Pamukkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli.
  • Yılmaz, S., Eryılmaz, A. ve Geban, Ö. (2002). Birleştirici benzetme yönteminin lise öğrencilerinin mekanik konularındaki kavram yanılgıları üzerine etkisi. V. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, ODTÜ, Ankara.
  • Yin, R. K. (1984). Case Study Research Design and Methods, Second edition, Sage Publications, California.
  • Yürümezoğlu, K. (2005). Modern fizikte öğrencilerin ve öğretmen adaylarının algılama ve mantık yürütme biçimleri üzerine bir çalışma. Balıkesir Üniversitesi en Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 7, 1.