Afyon, Ankara ve Aydın Yöresi Sucuklarının Bileşimi Üzerinde Araştırmalar

Ülkemizde işlenmiş et ürünleri içerisinde en fazla üretilen ve tüketilen sucuktur. Fakat ülkemize özgü bir et ürünü olan sucukların bileşimleri standart olmaktan uzaktır ve farklı özellik göstermektedir. Bu çalışmada Afyon ve Aydın yöresinden 10’ar farklı firmadan, Ankara yöresinden ise 6 firmadan temin edilen sucuk örneklerinde su, protein, yağ, kül, tuz miktarları ile TBA sayısı ve penetrometre değerleri belirlenmiş ve bu üç yöre sucuklarının bileşim ve kaliteleri hakkında bir fikir elde edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre sucuğun değişik yörelerde, hatta aynı yöre içerisindeki değişik firmalarda oldukça farklı fiziksel ve kimyasal özellik taşıdığı gözlenmiştir.   
Anahtar Kelimeler:

-

A Study on the Composition of Some Soudjouks Which are Produced in Afyon, Ankara and Aydın (Turkish with English Abstract)

In Turkey, the most popular produced meat product is soudjouk. Each produced parties from most manufacturers show different quality characteristics. Therefore it is very difficult to standardize of its contents.         In this study, 26 total samples from Afyon and Aydın (10 samples from each) and 6 from Ankara were investigated. The Composition of samples were determinated including TBA-numbers and penetrometer values. With the obtained results, it is found that the soudjouks showed different characteristics from distinct regions even in the same regions parties.  
Keywords:

-,