Türkiye' de buğday destekleme politikaları ve uygulamaları

Bu çalışmada, Türkiye'de Cumhuriyet döneminden itibaren uygulanan destekleme politikalarına kısaca değinilmiş ve tahıllarda özellikle de buğday ürününde kullanılan destekleme sistemleri açıklanmış ve destekleme alımları kapsamında Toprak Mahsulleri Ofisinin fıyatlandınnalarına yer verilmiştir. Alternatif destekleme politikaları belirtilerek özellikle Doğrudan Gelir Desteği sisteminin uygulamaları açıklanmıştır. Bu sistemin diğer sistemler tamamen kaldırılarak uygulamaya geçilmesi durumunda olumlu ve olumsuz sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırma sonucuna göre; buğday üretim politikaları hazırlanırken üretimi, kaliteyi, verimi, pazarlamayı ve çiftçi gelirlerini iyileştirmede yeterli olunamadığı belirlenmiştir.Uygulanan fiyat sistemi ve yapılan desteklemeler üreticilerin teknik ve sosyoekonomik gelişimini sağlayamadığı gibi tüketiciler ve tarıma dayalı, sanayi içinde hem uygun fiyat hem de kaliteli mal temini konusundaki sorunları gidermede yetersiz kalmıştır. Gelinen noktada mevcut destekleme politikaları kamuya yüksek maliyet getirirken, üretici, sanayici ve tüketici de bu politikalardan memnun değildir. Diğer yandan izlenen politikaların etkin ve verimli olmaması sektörün ekonomik olmasını engellemektedir. Bu doğrultuda çeşitli iyileştirme çalışmalarına yer verilerek uzun dönem içinde hem tarımsal üretimin hem de bu konudaki politik uygulamaların etkin hale getirilebileceği belirtilmiştir.

Wheat supporting policies and practices in Turkey

In this study, applied agricultural pollicies after establishing Republic of Turkey has been mentioned and used supporting systems for grains especially for wheat has been explained and prices given as supporting purchases by TMO (Crop Office) have been given. Especially, application of direct income supporting Systems has been explained by indicating alternative supporting policies. Negative and positive results of these systems when it is applied by abolishing the other systems have also been indicated.According to research result, while wheat production policies has been prepared, production, quality, productivity, marketing and fanner income criterions were not taken in to consideration or they were not sufficient. This structure also makes agricultural income lower than the non-agricultural incomes. That's why, agricultural and economic development have also been effect negatively from this structure. Applied price system and supports neither develops agricultural producers technically, socially, and economically nor solves consumers and agricultural industry price and quality problems. At this point, producer, industrialist and consumer arc not satisfied from existing supporting policies while it costs too much for the public, m this study, it is mentioned how to activate agricultural production and its applied policies' being implied in a long term by giving place to several reforms.

___

  • Anonim, 1994, "Ülke Tarım Politikaları ve Ticareti", OECD Ülke Raporu Türkiye, Sayfa No:61-65, Paris.
  • Anonim, 1998, 1.Türkiye Buğday Sempozyumu-Bildiriler ve Tartışmalar, TEAE Yayını, Ankara, Temmuz.
  • Anonim, 2000, "Türkiye'de Tarımsal Destekleme Politikaları-Türk Tarımının Sorunları ve Reform Gereği", T.C. Tanm ve Köy İşleri Bakanlığı Yayın No:5, Ankara, Mayıs.
  • Anonim, 2001, "Buğday Raporu" T.C.Tarım Ve Köy İşleri Bakanlığı Araştırma Planlama Ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Araştırma ve İstatistik Dairesi Başkanlığı, Ankara, Nisan.
  • Aydoğuş, O., 1999, "Buğdayda Alternatif Destekleme Politikalannın Refah ve Dağılım Etkileri: Destekleme Alım, Fark Ödeme ve Gelire Doğrudan Destek Politikalarının Karşılaştırmalı Analizi", İşletme ve Finans Dergisi, Sayı: 157, Ankara, Nisan.
  • Bayaner, A., Koç, A., Tanrıvermiş, H., Gündoğmuş, E., Ören, N., Özkan, B., 2001, "Doğrudan Gelir Desteği Pilot Uygulamasının İzleme ve Değerlendirilmesi", T.C.Tanm ve Köy İşleri Bakanlığı, TEAE Yayını, Yayın No:57, Ankara, Mart.
  • Çakmak, EH., Kasnakoğlu, H., Yıldırım, T., 1998,"Fark Ödeme Sisteminin Ekonomik Analizi", TEAE Yayını, Ankara, Nisan.
  • Demirci, S., 2001, Doğrudan Gelir Sistemi ve Uygulamalar Literatür İncelemesi, Yayın No:40, Proje Raporu 2000-1, Ankara, Mayıs (www, aeri. org. tr/ Yayınlar/Kitaplar).
  • Dinler, Z., 1988, "Tarım Ekonomisi", Uludağ Üniversitesi Vakfı, Yayın No:3, Bursa.
  • Elgün, A., Ertugay, Z., 1997, Tarım İşleme Teknolojisi, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Erzurum.
  • Güneş, T., 1997, Türkiye'de Tahıl Üretim Politikaları, Verimlilik Dergisi, Milli Prodüktivite Merkezi Yayını, ISSN:1013-1388, Ankara.
  • Kazgan, G., 1983, "Tarım ve Gelişme", Der Yayınları, İstanbul.
  • Şahin, H., 2000, "Türkiye Ekonomisi Tarihsel Gelişimi-Bugünkü Durumu", ISBN:975-7763-56-X, Bursa.
  • Tesbi, M.A., 1999, "Tarıma Devlet Müdahalesi, Yeni Yönelimler ve Türkiye", Çiftçi ve Köy Dergisi, Sayı:172-178, Ankara, Eylül.
  • Yararlanılan İnternet Adresleri: www.aeri.gov.tr
  • www, ntvmsnbc. com. tr
  • www.tarim. gov.tr
  • www.tb-vayin. gov.tr
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Türkiye' de buğday destekleme politikaları ve uygulamaları

Halil KIZILASLAN, Senem AKTAŞ

Değişik sebzelerle yapılan karışık dikimlerin biberde (Capsicum annuum L.) verim ve kaliteye etkisi

H. Çağlar KAYMAK, ALİ ECE

Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma

Yasar AKÇAY, Hüdaverdi Bahadır ARSLANKURT

Gelişmişlik Açısından Farklı İki Yöredeki Tarım İşletmelerinin Toplumsal ve Tarımsal Yapısının Üretim Sistemleri ve Tarımsal Gelire Etkileri Üzerine Bir Araştırma (Tokat İli Kazova ve Artova Bölgesi Örneği)

Meral UZUNÖZ, ADNAN ÇİÇEK

Makarnalık buğday (Triticum durum Desf.) ıslahında makro mutasyonların değerlendirilmesi

MEHMET ALİ SAKİN

Tokat Sigara Fabrikası artıklarının tarımsal yapılarda yapı malzemesi olarak değerlendirilmesi olanakları üzerine bir araştırma

SEDAT KARAMAN, SIRRI ŞAHİN, İbrahim ÖRÜNG

Tokat koşullarında arı otunun (Phacelia tanacetifolia Bentham) yazlık ekim zamanı üzerinde araştırmalar II-Tohum verimi ile ilgili özelliklerin incelenmesi

YAŞAR KARADAĞ, Uğur BÜYÜKBURÇ

Tokat ekolojik koşullarında bazı mürdümük (Lathyrus sativus L.) hatlarının verim ve kalite özelliklerinin belirlenmesi

YAŞAR KARADAĞ, Uğur BÜYÜKBURÇ

Ankara yöresinde yetiştirilen buğdayın azot, fosfor, potasyum, çinko, bor beslenme durumlarının toprak ve bitki örnekleri ile değerlendirilmesi

AYDIN GÜNEŞ, Mehmet ALPASLAN, M. Rüştü KARAMAN, Kenan YALVAÇ, Selami YAZAR

Tokat-Kazova koşullarında farklı suluma aralıklarının patetesin (Solanum tuberosum L.) verim ve bazı özelliklerine etkileri

GÜNGÖR YILMAZ, İsa TELCİ, HÜSEYİN ŞİMŞEK