Değişik sebzelerle yapılan karışık dikimlerin biberde (Capsicum annuum L.) verim ve kaliteye etkisi

Bu çalışmanın amacı Tokat ekolojik koşullarında değişik sebzelerle yapılan karışık dikimlerin biberde {Capsicum anmamı L.) verim ve kaliteye etkisini belirlemektir. 1999 yılında Tokat'ta yürütülen çalışmada 11 sebze türü kullanılmıştır. Denemede biber ana tür olarak belirlenirken. Kabak, Kök kereviz, Hıyar, Iceberg, Soğan, Maydanoz, Lahana, Bakla, Fasulye ve Bezelye yardımcı türler olarak kullanılmıştır. Biberde en yüksek verim biber+bakla (0.506 t/da), biber+kereviz (0,410 t/da) kombinasyonlarında tespit edilmiştir. Yardımcı tür olarak belirlenenler içerisinde en yüksek verim ise kabakta (5,481 t/da), lahanada (4,005 t/da), maydanozda (2.739 t/da) ve fasulyede (2,733 t/da) belirlenmiştir. Denemede istatistiksel incelemeler sadece biberde yapılmış olup yardımcı türlere ait gözlem sonuehıinda yapılmamıştır. Muamelelerin toplam verim üzerine etkileri %5 düzeyinde önemli bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler:

sebzeler, Tokat, verim, kalite, beraber ekim, Capsicum

The effect of intercropping with different vegetables on yield and quality of pepper (Capsicum annuum L.)

The aim of this study is to determine the effects of intercropping with different vegetables on yield and quality of pepper (Capsicum annuum L.) in Tokat ecological conditions. This study was carried out in Tokat 1999.11 different vegetable species were used in this study. Pepper was used main species; squash, celery root, cucumber, iceberg, onion, parsley, cabbage,broad-bean, bean and pea were used for helper species. The highest yield of pepper was obtained irom pepper+bean (0,506 t/da) and pepper+celery (0,410 t/da) combinations. The highest yield of helper species were squash (5.481 t/da). cabbage (4,005 t/da), parsley (2.739 t/da) and bean (2.733 t/da). Statistical analyses were made only on pepper species. Effects of combinations on yield were significant at 5% level.

___

  • 1. Onoğur, E., Türkiyede Organik Tarım Üzerinde Bir Değerlendirme, Türkiye 8. Fitapatoloji Kongresi Bildirileri, A.Ü.Z.F. Bitki Koruma a? Bölümü, 185-189,Ankara, 1998.
  • 2. Rob,, H, Daş Groşse Gemusegarten Buch (Çeviri: Güntheriebster) BLV Verlafsgessel Schaft München, Wien Zurich, 1986.
  • 3. Harwood, R.R., Farmer-oriented Research Aimed at Crop Intensification, In Proc, The Cropping Systems Workshop, pp. 12-31, IRRI, Losbanos, Philippines, 1975.
  • 4. Peirce, L.C., Vegetables Charecteristics, Production and Marketing, John Wiley and Sons, USA,1987.
  • 5. Dernek, Z., Karışık Ekim Sisteminde Fasulye ile Bir Arada Mısırın Azot ve Fosfor Gereksinin anin Belirlenmesi, Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları No: 137-51 Ankara, 1987.
  • 6. Üstün, A., Mısır, Fasulye Karışık Ekimi ve Karadeniz Bölgesindeki Uygulaman, Ziraat Mühendisliği Dergisi, Sayı:234,l990.
  • 7. Brown, E.J., Splittstoesser, W.E., Geber, J.M., Production add Economic Returns of Vegetable Intercropping Systems, J. American Soc. Sci., 110(3):350-353,1985.
  • 8. Howard, M., Mischkultur im Garten, (im Buch Handbuch Garten Das Grosse Nachsehlagewerk für aile Fragen der Gartenpraxis p:280-293, EdditonEva Ott) BLV Verlagsgessel Schaft, München, Wien, Zurich, 1988.
  • 9. Hutabarat, B., Cropping Systems of Vegetables and Its Significience on Labor Use and Revenue in Kabupaten Bandurg, West Java, Acta Horticulture 369:26-38,1994.
  • 10. Erel, G., Ekolojik Tarım, Gelişimi ve Türkiye'deki Yasal Durumu, Ziraat Mühendisliği Dergisi, Sayı:311, Sayfa:29-31, Ankara, 1997..
  • 11. Anonim, Toprak Analiz Raporu, Köy Hizmetleri Araştımıa Enstitüsü Müdürlüğü Laboratuvan, Tokat, 1999.
  • 12. Tazgan, A.; Araştırma ve Deneme Metotları (ZMT 305), C.Ü. Ziraat Fakültesi, Ders Notu Yayınları: 14, Tokat, 1986.
  • 13. Könnecke, G., Fruchtfolgen Veb Alman Tarım Yayınevi , (Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ. yayınları No:207), Ankara, 1965.
  • 14. Anonim, Tarım İl Müdürlüğü Kayıtları, Tokat, 1998.
  • 15. Çetin, C, ve Ertekin, Ü., Karışık Dikim, Örtü Tiplerini Geliştirme ve Örtü Altı Yetiştirme Teknikleri Araştırmaları Ülkesel Projesi, Seracılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya, 1987.
  • 16. Çetin, C, ve Ertekin, Ü., Sonbahar Mevsimi Pkıstik Serada (Karışık Dikim) Domates Altında 15aş Marul (Ice Salad) Yetiştiriciliği, Seracılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Antalya, 1987.
  • 17. Deniz, N., Ankara Yöresinde Birden Çok Bitkinin Yetiştirilmesinin Tekli Ekim Sistemine Olan Farklılığmm Saptanması, T.O.K Bak. Köy Hiz. Genel Müdürlüğü, Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınlan, No:137-5 Ankara, 1989.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-2910
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1985
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Yayın Ofisi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yumurtlama zamanının beyaz ve kahverengi yumurtacı hibritlerin yumurta kalitesi üzerine etkileri

AHMET ŞEKEROĞLU, Musa SARICA

Tokat yöresinde üretilen ve tarımsal yapılarda yaygın olarak kullanılan fabrika tuğlalarının önemli fiziksel ve mekanik özellikleri üzerine bir araştırma

SEDAT KARAMAN, İbrahim ÖRÜNG, Mustafa OKUROĞLU

Ankara yöresinde yetiştirilen buğdayın azot, fosfor, potasyum, çinko, bor beslenme durumlarının toprak ve bitki örnekleri ile değerlendirilmesi

AYDIN GÜNEŞ, Mehmet ALPASLAN, M. Rüştü KARAMAN, Kenan YALVAÇ, Selami YAZAR

Türkiye' de buğday destekleme politikaları ve uygulamaları

Halil KIZILASLAN, Senem AKTAŞ

Tokat İlinde üreticilerin zirai mücadele etkinlikleri üzerinde bir araştırma

İZZET KADIOĞLU

Tokat Sigara Fabrikası artıklarının tarımsal yapılarda yapı malzemesi olarak değerlendirilmesi olanakları üzerine bir araştırma

SEDAT KARAMAN, SIRRI ŞAHİN, İbrahim ÖRÜNG

Azospirillum Brasilense Sp7 ve iki Rhizobium suşunun Türkiye' de yaygın olarak yetiştirilen bazı fasulye (Phaseolus vulgaris L.) çeşitlerinde kuru madde miktarı ve azot kapsamına etkileri

Mehmet ÖĞÜT, Mustafa KILIÇ, Abdulreşit BROHI

Non-Parametri testlerle Kılıçkaya Barajının Kelkit Çayı akım karakteristiklerine etkisinin belirlenmesi

KADRİ YÜREKLİ, HÜSEYİN ŞİMŞEK, AHMET KURUNÇ

Gelişmişlik Açısından Farklı İki Yöredeki Tarım İşletmelerinin Toplumsal ve Tarımsal Yapısının Üretim Sistemleri ve Tarımsal Gelire Etkileri Üzerine Bir Araştırma (Tokat İli Kazova ve Artova Bölgesi Örneği)

Meral UZUNÖZ, ADNAN ÇİÇEK

Seçilmiş bir bölgede domatesin (Sırık) fiziki üretim girdileri, maliyeti ve karlılığı üzerine bir araştırma

Yasar AKÇAY, Hüdaverdi Bahadır ARSLANKURT