Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği ve Enerji Tüketimine Etkisi

Tıbbi ve aromatik bitkilerin yeşil aksamı yüksek nem içeriklerinden dolayı, kalite özelliklerini korumaları için hasat sonrasında hemen kurutulmaları gerekmektedir.   Tıbbi ve aromatik bitkilerin kurutulmasında kuruma hızını, ürün kalitesini ve enerji tüketimini etkileyen en önemli faktör kurutma havası sıcaklığıdır.  Sabit kurutma havası sıcaklıkları istenilen kurutma şartlarını tam olarak sağlamadığı için kurutma havasının sıcaklığının kuruma süresince değiştirilmesi gerekmektedir.  Bu çalışmada  melisa (Melissa officinalis L.) bitkisinin yaprakları ve dalları, beş farklı kurutma havası sıcaklık profili (1. 35 °C’de sabit sıcaklık profili , 2. 60 °C’de sabit sıcaklık profili, 3. üçgen sıcaklık profili, 4. kademli artan sıcaklık profili ve 5. kademli azalan sıcaklık profili) kullanılarak kurutulmuştur. Çalışma kapsamında kuruma eğrileri çıkartılmış ve Page eşitliği ile kuruma eğrilerinin matematiksel modeli oluşturulmuştur (P< 0.001).  Toplam enerji tüketimleri ölçülmüş ve özgül enerji tüketimleri hesaplanmıştır.  Seçilen sıcaklık profiline bağlı olarak kurutma süreleri 3 ile 24 saat arasında değişmiştir. En yüksek özgül enerji tüketimi 20.1 kW·kg su-1 değeri ile düşük sabit sıcaklıkta, en düşük özgül enerji tüketimi ise ortalama 11.9  kW·kg su-1 değeri ile azalan sıcaklık profilinde elde edilmiştir.

___

  • Akpınar EK, Biçer Y (2005). Modelling of the drying of eggplants in thin-layers. International Journal of Food Science & Technology, 40; 273–281.
  • Alibaş, İ., 2007. Energy consumption and colour characteristics of nettle leaves during microwave, vacuum and convective drying. Biosystems Engineering, 96(4):495-502.
  • Baydar, H., 2016. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi (Genişletilmiş 5. Baskı). Süleyman Demirel Üniversitesi Yayın No: 51 (ISBN: 975-7929-79-4).
  • Doymaz, İ., 2007. İnfluence of pretreatment solution on the drying of sour cherry. Journal of Food Engineering, 72 (2007), 591-596.
  • Ertekin, C., Heybeli, N., 2014. Thin‐layer infrared drying of mint leaves. Journal of Food Processing and Preservation, 38(4):1480-1490.
  • Eştürk, O., Soysal, Y., 2010. Drying properties and quality parameters of dill dried with ıntermittent and continuous microwave-convective air treatments. Tarım Bilimleri Dergisi, 16:26-36.
  • Mengeş., H.O., Ertekin, C., 2006. Mathematical modeling of thin layer drying of Golden apples. Journal of Food Engineering, 77:119-125.
  • Müller, J., 2007. Convective drying of medicinal,aromatic and spice plants:a review. Stewart Postharvest Review, 4:2.
  • Özguven, M., Tarhan, S., Polatci, H., Telci, I., 2016. A new way to improve the drying kinetics and final quality of peppermint. Journal of Essential Oil Bearing Plants, 19(6), 1368-1379.
  • Öztekin, S., Martinov, M., 2007. Medicinal and Aromatic Crops: Harvesting, Drying, and Processing. CRC Press.
  • Soysal, Y., Öztekin, S., 2001. Technical and Economic Performance of a Tray Dryer for Medicinal and Aromatic Plants. J. Agric. Engng Res.,79 (1): 73-79.
  • Tarhan, S., Telci, İ., Tuncay, T.M., Polatcı, H., 2010. Product quality and energy consumption when drying peppermint by rotary drum dryer. Industrial Crops and Products, 32; 420–427.
  • Tarhan, S., Telci, İ., Tuncay, T.M., Polatcı, H., 2011. Peppermint Drying Performance of Contact Dryer in Terms of ProductQuality, Energy Consumption, and Drying Duration. Drying Technology, 29(6); 642-651.
Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi-Cover
  • ISSN: 2146-8168
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

UTPTop Yeniden Dağıtım Modelinin Sınanması: Bursa- Yenişehir- Karaamca Köyü

Serife Tülin AKKAYA ASLAN, Kemal Sulhi GÜNDOĞDU, Müge KİRMİKİL, İsmet ARICI

Kıyas Bitki Su Tüketiminin (ETo) Hesaplanması Amacıyla Kullanılan Bilgisayar Yazılımlarının Karşılaştırması

Cİhan KARACA, Dursun BÜYÜKTAŞ, Begüm TEKELİOĞLU

Nohut Bitkisinde Farklı Gelişim Dönemlerinde Uygulanan Ek Sulamanın Ham Protein, Ham Yağ ve Ham Kül İçeriğine Etkisi

Halil KIRNAK, İhsan Serkan VAROL, Hasan Ali İRİK, Hamdi Özaktan

YEŞİLIRMAK TARIM HAVZASI’NDA YER ALAN İLLERİN ÇEVRESEL KİRLENMEDE ETKİLİ OLAN PARAMETRELERE GÖRE ÇKE EĞRİSİ İLE ANALİZİ

Bekir AYYILDIZ, ARSLAN ZAFER GÜRLER

Farklı Kurutma Havası Sıcaklık Profillerinin Melisa (Melissa officinalis L.) Bitkisinin Kuruma Kinetiği ve Enerji Tüketimine Etkisi

Murat ERTUĞRUL, Sefa TARHAN

Yabancı Ot Kontrolünde Alev Makinaları İçin Muhafaza Geliştirilmesi

Seçil ÜNLÜ, Selçuk ARSLAN, Nihat TURSUN

Kayseri İlinde Meydana Gelen Traktör ve Tarım Makinaları Kazalarının Değerlendirilmesi

Cevdet SAĞLAM, Necati ÇETİN, Zeynel Abidin KUŞ

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ SÜT SIĞIRI İŞLETMELERİNİN TOPLU BÜYÜK İŞLETMELERE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNE YÖNELİK YAPILAN ÇALIŞMALAR

Seyit UĞUZ, Ercan ŞİMŞEK

Fotovoltaik Piller İle Elektrik Üretiminde Uygun Eğim Açısının ve Yıllık Oluşan Enerji Farkının Belirlenmesi

Mehmet Emin BİLGİLİ, Metin DAĞTEKİN

Mikrodalga Yöntemi ile Kurutulan Dereotu Yapraklarının (Anethum graveolens L.) Kurutma Kinetiği ve Renk Değerlerinin Belirlenmesi

Hakan POLATCI, MUHAMMED TAŞOVA