KIRGIZ EDEBİYATINDA SOSYALİST REALİZMİN YENİDEN YORUMLANMASI ÜZERİNE

Kırgız Edebiyatının üzerine kurulduğu Sosyalist realizm 1934 yılında toplanan Sovyet Yazarlar Birliği Kurultayında son halini almış ve ortaya konulan prensipler bütün Sovyetler Birliği edebiyatlarında kullanılmıştır. Stalin'in ölümü ve Kruşçev'in Komünist Parti genel sekreteri olmasıyla partinin edebiyata bakışı değişmiştir. Bu değişimin Kırgız Edebiyatındaki öncüsü ise Cengiz Aytmatov'dur. Aytmatov'un açmış olduğu bu yoldan yeni yetişen genç yazarlar cesaretle eserler kaleme alırken Stalin dönemi doğmalarına alışmış olan birinci nesil yazarlar ise bu değişimi anlayamamış ve Kırgız Edebiyatında yazarlar arasında bir tartışma da başlamıştır. Sosyalist realizmin yeniden yorumlanmasıyla ideal olan gerçekliğin var olan gerçeklikle yer değiştirdiği eserler Kırgız Edebiyatının gelişmesinde büyük oranda etkili olmuşlardır.

___

  • ARAGON, Luis (2004), "Dünyanın Aşkı Anlatan En Güzel Hikâyesi, Cengiz Aytmatov Doğumunun 75. Yılı Armağan, (2004), Bişkek: Manas Ünv. Yay. s. 235-243, (Çev. Kemal Göz).
  • AVEZOV, Muhtar. "Yolun Açık Olsun", Cengiz Aytmatov Doğumunun 75. Yılı Armağan, (2004), Bişkek: Manas Ünv. Yay. s. 245-247, (Çev. Kemal Göz).
  • MORAN, Berna (2002), Edebiyat Kuramları ve Eleştiri, İstanbul: İletişim Yay.