PURPOSIVE INTERPRETATION(*) In the Footsteps of Aharon Barak

To be able to understand a written or an oral material, it should be interpreted. It requires to be interpreted to comprehend its meaning and purpose. Legal resources also need to be interpreted. This interpretation is called legal interpretation and it is practiced by means of certain interpretation methods. One of these interpretation methods is purposive interpretation. The purposive interpretation in law developed by Aharon Barak as an interpretation system includes other methods of legal interpretation, such as grammatical (literal), systematic and historical interpretation methods, and uses them in the interpretative process. This system consists of three components: Language, purpose and discretion. These components complement each other and are applied in order. After all these phases, the interpreter reaches the ultimate purpose of the legal text. He or she discovers the legal norm and legal meaning of this legal text. Thus, purposive interpretation achieves its purpose of existence.

AMAÇSAL YORUM Aharon Barak’ın Ġzinde

Yazılı veya sözlü bir materyali anlayabilmek için bu materyalin yorumlanması gerekir. Anlamının ve amacının kavranabilmesi için yorumlama gereklidir. Hukuki kaynakların da yorumlanmaları gerekir. Bu yorumlamaya hukuki yorum denir ve belirli yorum yöntemleriyle gerçekleĢtirilir. Bu yorum metodlarından biri, amaçsal (ereksel, gaî) yorumdur. Aharon Barak tarafından geliĢtirilen hukukta amaçsal yorum, bir yorum sistemi olarak dilbilgisel (lafzi), sistematik ve tarihsel yorum metodu gibi diğer yorum yöntemlerini de kapsayarak onları yorumsal süreçte kullanır. Bu sistem, üç parçadan oluĢur: Dil, amaç ve takdir. Bu parçalar, birbirini tamamlar ve sırayla uygulanır. Bütün bu aĢamaların sonunda yorumcu, hukuki metnin nihai amacına ulaĢır. Hukuki metnin içindeki hukuk normunu ve hukuki anlamı keĢfeder. Böylece amaçsal yorum, varlık amacını gerçekleĢtirir

___

BARAK Aharon, Purposive Interpretation in Law (tr. S. Bashi), Princeton University Press, Princeton; Oxford, 2005.

BIX Brian, “Questions in Legal Interpretation” in Andrei Marmor (ed), Law and Interpretation: Essays in Legal Philosophy, Oxford University Press, 2006.

BYDLINSKI Franz, Juristische Methodenlehre und Rechtsbegriff, 2nd edn, Springer Verlag Wien-New York, 2011.

DURAL Mustafa/SARI Suat, Türk Özel Hukuku Cillt I: Temel Kavramlar ve medeni Kanunun BaĢlangıç Hükümleri, 9. Baskı, Filiz Kitabevi, Ġstanbul, 2014.

DWORKIN Ronald, “Law as Interpretation”, Texas Law Review, Vol. 60, No. 3, 1982, pp. 527-550, HeinOnline, (Access Date: 22.11.2020).

DWORKIN Ronald, Law’s Empire, Belknap Press of Harvard University Press, 1986.

ENGISCH Karl, Einführung in das juristische Denken, Thomas Würtenberger and Dirk Otto (ed), 11th edn, Kohlhammer, Freiburg, 2010.

FORSTMOSER Peter/VOGT Hans-Ueli, Einführung in das Recht, 4th edn, Stämpfli Verlag AG, Bern, 2008.

GÖZLER Kemal, Hukuka GiriĢ, 17. Baskı, Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa, 2020.

GÜNEġ, Ahmet M., Hukuk Metodolojisi, 3. Baskı, Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa, 2020.

HAMANN Wolfram, Juristische Methodik, 8th edn, Karin Hamann, Essen, 1994.

HĠRġ Ernest E. Pratik Hukukta Metot, Volf ÇERNĠS (ed.), 4. Basım, Banka ve Ticaret Hukuku AraĢtırma Enstitüsü, Ankara 2005/IX.

IġIKTAÇ Yasemin/METĠN Sevtap, Hukuk Metodolojisi, Filiz Kitabevi, Ġstanbul, 2003.

LARENZ Karl, Methodenlehre der Rechtswissenschaft, 3rd edn, SpringerVerlag, Berlin; Heidelberg, 1975.

NELSON Caleb, “What Is Textualism?”, Virginia Law Review, Vol.91: 347 2005, pp.347-418, , (Access Date 22.11.2020).

OĞUZMAN, M. Kemal/BARLAS Nami, Medeni Hukuk: GiriĢ, Kaynaklar, Temel Kavramlar, 21. Bası, Vedat Kitapçılık, Ġstanbul 2015.7

POTACS Michael, Rechtstheorie, 2nd edn, UTB GmbH, Wien, 2019.

RĠESENHUBER Karl, “Die Auslegung” in Riesenhuber (ed), Europäische Methodenlehre: Grundfragen der Methoden des Europäischen Privatrechts, Band 2, De Gruyter, Berlin, 2006.

SEROZAN Rona, Medeni Hukuk: Genel Bölüm/KiĢiler Hukuku, 6. Bası, Vedat Kitapçılık, Ġstanbul, 2015.

SMITH Peter J. “Textualism and Jurisdiction”, 108 Colum. L. Rev. 1883 (2008), , (Access Date 22.11.2020).,

SÖZER Ali Nazım, Hukukta Yöntembilim, Beta, Ġzmir, 2008.

ZIPPELIUS Reinhold, Juristische Methodenlehre, 11th edn, C.H. Beck, München, 2012.