Milletlerarası Tahkime Konu Uyuşmazlıklarda Hakemlerin Geçici Koruma Tedbirlerine Hükmedebilme Yetkisi ve Imperium Kavramı

Uluslararası ticari uyuşmazlıkların çözümünde çeşitli avantajlarından dolayı son zamanlarda sıklıkla tercih edilen yöntem olan uluslararası tahkim açısından geçici koruma tedbirlerinin önemi büyüktür. Tahkime konu olan uluslararası ticari uyuşmazlıklarda geçici hukuki koruma tedbirlerine ilişkin olarak gerek Türk Hukuk doktrininde, gerekse uluslararası doktrinde birçok hukuki sorun ortaya çıkmış ve bu sorunlar çerçevesinde birbirine tamamen zıt fikirler ileri sürülmüştür. Bu tartışmaların odağında çoğu zaman iki ana sorunsal bulunmaktadır. Bunlar, hakemlerin geçici koruma tedbiri vermeye yetkili olup olamayacağı veya bu yetkinin sınırlarının ne olacağı meselesi ile hakemlerce verilen geçici hukuki koruma tedbirlerinin icrası meseleleridir. Bu meselelerin merkezinde ise hep aynı tarihsel kavramın bulunduğu görülmektedir: imperium.

Arbitrator's Power to Order Provisional Measures in International Arbitration and Imperium

Conservatory and provisional measures has a great importance in terms of international arbitration, which is often the most preferred method for resolving international commercial disputes due to its various advantages. In the case of international commercial disputes which are subject to arbitration, many legal problems arise in both Turkish and international law regarding provisional measures. There are two main problems in the focal point of these discussions: wheather or not arbitrators have the authority to grant provisional measures and if they have, what are the limits of this authority. At the center of these issues it is always seen the same historical concept: imperium.

___

AKINCI Ziya, Milletlerarası Tahkim, Ankara, 2016.

BALKAR BOZKURT Süheyla, Milletlerarası Ticari Tahkimde Hakemlerin Bağımsızlık Yükümlülüğü, İstanbul, 2016 (Bağımsızlık).

BALKAR BOZKURT Süheyla, "Milletlerarası Tahkimde Yargılama Masrafları- nın Hak Arama Özgürlüğüne Etkisi ve Sonuçları", Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt 10, Sayı 129-130, Mayıs-Haziran 2015.

BALKAR Süheyla, Uluslararası Ticari Tahkim ve Geçici Hukuki Koruma Tedbirleri, Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Özel Hukuk Anabilim Dalı, Yayımlanmamış Doktora Tezi, İstanbul, 2010.

BERNARDINI Piero, "Des Mesures Spécifiques; Les Astreintes et Les Mesures Conservatoires", Les Arbitres Internationaux, Colloque du 4 février 2005, Centre Français de Droit Comparé, Vol. 8, Paris, 2005.

BERTI Stefan, International Arbitration in Switzerland, 2000.

BESSON Sébastien, Arbitrage International et Mesures Provisoires, Etude de Droit Comparé, Zürich, 1998.

BOND Stefan, "La Nature Des Mesures Conservatoires et Provisoires", Mesures Conservatoires et Provisoires en Matière d'Arbitrage International, Publication CCI, No: 519, Paris, 1993.

BOUTILLIER J., "Somme Rural ou Le Grand Costumier Général de Pratique Civile et Canon", L. Charondas Le Caron, Edition de 1621, spéc. Livre 3, Titre 2.

CARLEVARIS Andrea, "The Enforcement of Interim Measures Ordered by International Arbitrators: Different Legislative Approaches and Recent Developments in the Amendment of the UNCITRAL Model Law", Interim Measures in International Commercial Arbitration, Association for International Arbitration Ed., Antwerp-Apeldoorn, 2007.

CARTER J. H., "The Selection of Arbitrators", Amer. Rev. Int. Arb. Vol. 5, No: 1-4, 1994.

CLAY Thomas, L'Arbitre, Paris, 2001.

De BOISSESON Matthieu, Le Droit Français De l'Arbitrage Interne et International, Paris, 1990.

DE LEVAL Georges, "Le juge et L'Arbitre: Les Mesures Provisoires", RDIDC, 1993.

FOUCHARD Philippe/ GAILLARD Emmanuelle/ GOLDMAN Berthold, Traité de L'Arbitrage Commercial International, Paris, 1996.

HUNTER Martin / LANDAN Toby, The English Arbitration Act 1996 Text and Notes, English, Français, Deutsch, Espanol, 1998.

JARROSSON Charles, "Réflexion Sur l'Imperium", Etudes Offertes A Pierre Bellet, Paris, 1991, s. 245-279.

KNOEPFLER François, "Les Mesures Provisoires et L'Arbitrage International", Europa Institut Zürich, Schiedsgerichtsbarkeit, 1997.

KNOEPFLER François / SCHWEIZER Philippe, "Les Mesures Provisoires et L'Arbitrage", Recueil De Travaux Suisses Sur L'Arbitrage International, 1984, Zürich, s. 221-234.

LEVY Laurent, "Les astreintes et l'arbitrage international en Suisse", Bulletin Association Suisse de L'Arbitrage, Bâle, 2001, Vol. 1.

LEW Julian D.M., "Analyse des Mesures Provisoires et Conservatoires dans L'Arbitrage de la CCI", Bulletin de la Cour Internationale d'Arbitrage de la CCI Vol. 11/No.1, 1er semestre 2000, s. 24- 31.

MAYER Pierre, "Imperium de l'Arbitre et Mesures Provisoires", Etudes de Procédure et d'Arbitrage en l'Honneur de Jean-François Poudret, Lausanne, 1999, s. 437-452.

OPPETIT Bruno, "Justice Etatique et Justice Arbitrale", Mélanges Pierre Bellet, Paris, 1991.

PEKCANITEZ Hakan, "Milletlerarası Tahkimde Geçici Hukuki Koruma Önlemleri", Milletlerarası Tahkim Semineri, 10 Mart 2003, Ankara, s. 115-152.

SAKMAR Atâ/ EKŞİ Nuray/ YILMAZ İlhan, Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun Mahkeme Kararları, İstanbul, 2001.

ŞANLI Cemal, Uluslararası Ticari Akitlerin Hazırlanması ve Uyuşmazlıkların Çözüm Yolları, İstanbul, 2016.

ŞANLI Cemal / ESEN Emre/ ATAMAN-FİGANMEŞE İnci, Milletlerarası Özel Hukuk, İstanbul, 2016.

YEŞİLIRMAK Ali, Provisional Measures in International Commercial Arbitration, 2005.

YEŞİLOVA Bilgehan, Milletlerarası Ticari Tahkimde Nihai Karardan Önce Mahkemelerin Yardım ve Denetimi, İzmir, 2008.