Uluslararası Satım SözleşmelerininMaddi Kurallar İçeren KonvansiyonlarlaDüzenlenmesi Bağlamında BirYeknesaklaştırma Başarısı: 11 Nisan 1980Tarihli Uluslararası Mal Satımına İlişkinBirleşmiş Milletler Konvansiyonu (ViyanaKonvansiyonu)

Gelişen teknoloji sayesinde sınırlar ötesi taşımacılığın daha kolay ve hızlı gerçekleştiriliyor olması farklı devletlerde bulunan kişiler arasındaki ticari ilişkilerin her geçen gün daha da artmasını sağlamıştır. Uluslararası ticaretin büyük bir bölümünün uluslararası satım sözleşmeleri yoluyla gerçekleştirilmesi ise bu tür sözleşmelere uygulanacak hukuk kurallarının önemini açıkça ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, 20. yüzyılın ikinci yarısında, uluslararası niteliğe sahip satım sözleşmelerine uygulanacak hukuku belirlemekte kullanılan klasik kanunlar ihtilafı kuralları yönteminin yeterliliği sorgulanmaya başlanmış ve bu yöntemin yerine uluslararası satım sözleşmelerinin doğrudan maddi kurallar çerçevesinde düzenlenmesi için çeşitli uluslararası metinler kaleme alınmıştır. Bunlar arasında en başarılı olanı ve en çok benimseneni hiç şüphesiz kısaca Viyana Konvansiyonu olarak bilinen 11 Nisan 1980 Tarihli Uluslararası Mal Satımına İlişkin Birleşmiş Milletler Konvansiyonu'dur.

International Sale Contracts Arrenged byConventions Including Material Rules andA Success of Uniformity: United NationsConvention on Contracts for The International Sale of Goods (CISG)

The spectacular progress of science and technology supported the development of the international trade and accentuated the importance of sale contracts, which are undoubtedly the principal instruments of international trade. In the second half of the twentieth century, it has been prepared various international texts including different aspects of international trade in general, and international sale in particular. The present study tends to examine the conventions related to the international sale of goods and particularly the Vienna Convention.

___

AKINCI Ziya, “Viyana Konvansiyonu’nun Tahkimde Uygulanması”, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 1/ 2013.

AUDIT Bernard, « Présentation de la Convention, La Convention De Vienne Sur La Vente Internationale et Les Incoterms », Actes du Colloque des 1er et 2 décembre 1989, Paris, 1990 (Présentation de la Convention).

AUDIT Bernard, La Vente Internationale de Marchandises, Convention des Nations-Unies du 11 avril 1980, Paris, 1990 (Vente).

BALKAR Süheyla, Uluslararası Satım Sözleşmelerine Uygulanacak Hukuk ve Maddi Uluslararası Özel Hukuk Kuralları, Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul, 2002 (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

BALKAR BOZKURT Süheyla, Uluslararası Sözleşmelere Uygulanacak Kuralları Belirleyen Yöntemlere Eleştirel Bakış, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2011/1, Prof.Dr. Atâ SAKMAR’a Armağan, s. 141-196.

BATIFFOL Henri, Travaux, Paris, 1964-1966.

DESSEMONTET François, «La Convention des Nations Unies du 11 avril 1980 sur les contrats de vente internationale de marchandises», Les Contrats de Vente Internationale de Marchandises ; CEDIDAC, Lausanne, 1991.

DEVELİOĞLU Hüseyin Murat, «CISG’nin Sözleşmelerin Konusu ve Niteliği Bakımından Uygulama Alanı», Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 1/ 2013, s. 66-67.

EKŞİ Nuray, Kanunlar İhtilafı Alanında İncorportion, MHB, S.1-2, 1999-2000, Prof.Dr. Aysel Çelikel’e Armağan, s. 263-291.

ERDEM Ercüment, La Livraison Des Marchandises Selon La Convention de Vienne, Convention des Nations Unies sur les contrats de vente internationale de marchandises du 11 avril 1980, Fribourg, 1990 (Livraison)

ERDEM Ercüment, “Milletlerarası Mal Satım Sözleşmeleri Hakkında Birleşmiş Milletler Sözleşmesi (Viyana Satım Sözleşmesi)”, BATİDER, 1992, C. XVI, Y. 1992, S.3, s. 35-105. (Viyana Satım Sözleşmesi).

FOUCHARD Philippe, «Rapport de Synthèse», La Convention de Vienne Sur La Vente Internationale Et Les Incoterms, Actes du Colloque des 1er et 2 décembre 1989, Paris, 1990.

HERGÜNER Ümit, “Applicability of the U.N. Convention on Contracts for the International Sale of Goods to Sales Contracts Concluded by Turkish Companies and Their Affiliates Abroad”, Murat Sarıca Armağanı, İstanbul, 1988.

HEUZE Vincent, Traité des Contrats, La vente internationale de marchandises, Droit Uniforme, Paris 2000 (Traité des Contrats)

KAHN Philippe, Convention De Vienne du 11 Avril 1980, Caractères et domaine d’application, DPCI, 1989, Tome 15, no.3.

MOULY C., La conclusion du contrat selon la Convention de Vienne sur la vente internationale de marchandises, Droit et Pratique Du Commerce International, 1989.

MOUSSERON J.M./ RAYNARD J./ FABRE R./ PIERRE J., Droit Du Commerce International, Paris, 1997.

NEUMAYER Karl. H., «Intervention Finale, Les ventes internationales», Journée d ‘étude en l’honneur du professeur Karl H. Neumayer, Lausanne, 1998.

ÖZDEMİR KOCASAKAL Hatice, “Viyana Konvansiyonu’nun Milletlerarası Özel Hukuk Bakımından Uygulama Alanı”, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 2013/1, ss. 19-52.

PELICHET Michel, «Les rapports entre La Convention de Vienne et La Convention de La Haye de 1986 sur la loi applicable aux contrats de vente internationale de marchandises», Les Ventes Internationales, Journée d’étude en l’honneur du professeur Karl H. Neumayer, Lausanne, 1998, (Les rapports).

PELICHET Michel, «La Vente Internationale de Marchandises et Le Conflit de Lois», Receuil des Cours, 1987/I, Tome 201, (Vente).

RECZEI L., “The Area of Operation of The International Sales Conventions”, The American Journal Of Comparative Law, Vol.29, 1981.

ŞANLI Cemal/ESEN Emre/ATAMAN-FİGANMEŞE, Milletlerarası Özel Hukuk, 5. Bası, İstanbul 2016.

THIEFFRY J., «Les Nouvelles Règles de la Vente Internationale», Droit et Pratique Du Commerce International, 1989, Tome 15, no.3, s.369-384.

TİRYAKİOĞLU Bilgin, 11 Nisan 1980 Tarihli Milletlerarası Mal Satımlarına İlişkin Birleşmiş Milletler Sözleşmesi ve Sözleşmenin Milletlerara sı Özel Hukuk Kuralları İle İlişkisi, http://dergiler.ankara.edu. tr/dergiler/38/301/2825.pdf. (Milletlerarası Özel Hukuk Kuralları)

TİRYAKİOĞLU Bilgin, Taşınır Mallara İlişkin Milletlerarası Unsurlu Satım Akitlerine Uygulanacak Hukuk, Ankara 1996 (“Uygulanacak Hukuk”).

WITZ Claude, “L’application de la Convention de Vienne en France, in Les ventes internationales”, Journée d’étude en l’honneur du professeur Karl H. Neumayer, edité par Sebatien Bettschart, 1998, s. 1-23. (“Convention de Vienne”).

WITZ Claude, Les premières applications jurisprudentielles du droit uniforme de la vente internationale, Convention des Nations Unies du 11 avril 1980, LGDJ, Paris 1995 (“Les premières applications”).

WITZ Claude, Droit Uniforme de la Vente Internationale de Marchandises, Recueil Le Dalloz, no.42-43, 2000.

WITZ Claude, «L’Application De La Convention de Vienne en France», Les Ventes Internationales, Journée d ‘étude en l’honneur du professeur Karl H. Neumayer, Lausanne, 1998.

ZUPPI, A., «La Jurisprudence Sur La Convention de Vienne en Amérique Latine», Les Ventes Internationales, Journée d ‘étude en l’honneur du professeur Karl H. Neumayer, Lausanne, 1998.