Yeniden-Yazım Örneği Olarak Mahmut ile Meryem Romanı

Bu çalışmada çağdaş Azerbaycan edebiyatının önemli isimlerinden biri olan ElçinEfendiyev’in Mahmut ile Meryem romanı yeniden-yazma yöntemine göre incelenecektir.1984 yılında kitap halinde yayımlanan Mahmut ile Meryem romanında yazar, Aslı veKerem hikâyesini alt metin olarak almış ve yeniden-yazma yöntemiyle modern bir metinüretmiştir. Efendiyev, eserini yeniden yazarken hikâyenin olay örgüsüne bağlı kalmış;ancak mesaj, olay, kişi, zaman, mekân, tür vb. unsurlara önemli ölçüde müdahalede bulunmuştur.Aslı ve Kerem hikâyesi karşısında romanına bireysel ve toplumsal olmak üzerebaşka temalar yerleştirmiştir. Kişi kadrosunun genişletildiği gözlenen romanda, hikâyedekiyalın kat kişilere karşı psikolojik boyutları olan kişiler yerleştirmiştir. En önemlideğişiklik ise romanın temel iletisinde sezilir. Aslı ve Kerem hikâyesi aşk iletisi üzerinekurulmuşken romanın iletisi insan sevgisidir.

The Novel Mahmut and Meryem: Instance of Re-Writting

This study will examine the novel called Mahmut with Meryem by Elcin Efendiyev,one of the most important names in contemporary Azerbaijani literature, according to the“re-writing” method. In Mahmut with Meryem, which was published in 1984 as a novel,the author took the story of Aslı and Kerem as a sub-text and produced a modern text byusing the re-writing method. Although whilst re-writing her book Efendiyev remainedclose to the plot; she interfered significantly with the elements such as message, event,people, time, place, genre, etc.. Some individual and social themes have been added ontop of the story of Aslı and Kerem. As well as expanding the cadre people with psychologicaldepth have been placed instead of certain the plain characters in the novel. Themost significant change is felt in the basic delivery of the novel. While the story of Aslıand Kerem is based on romantic love, the message of the novel is human love.

___

  • Adıgüzel, Sedat, Elçin Edebiyat Sosyolojisi Açısından Romanları, Ankara, Bengü Yayınları, 2011. Aktulum, Kubilay, Metinlerarası İlişkiler, Ankara, Öteki Yayınları, 2000. _________, “Yenidenyazma,” Frankofoni (Ortak kitap), nr. 18, Ankara, 2006. Duymaz, Ali, Mahmut ile Meryem (Sunuş Yazısı), İstanbul, Ötüken Yayınları, 1997. _________, Kerem ile Aslı Hikâyesi Üzerinde Mukayeseli Bir Araştırma, Ankara, Kültür Bakanlığı Yayınları, 2001. Efendiyev, Elçin, Mahmut ile Meryem, İstanbul, Ötüken Yayınları, 1997. Elçin, Şükrü, Kerem ile Aslı Hikâyesi, Ankara, Akçağ Yayınları, 2000. Gariper, C., Küçükcoşkun, Y., “Edebiyatta Yenidenyazma ve Nazan Bekiroğlu’nun Yusuf ile Züleyha Adlı Anlatısı,” 1980 Sonrası Türk Romanı (Semp.Bild.), Kayseri, Erciyes Üniversitesi Yayınları, 2009. Köprülü, M. Fuat, Türk Edebiyatı Ders Notları, haz. Y. K. Taştan, Ankara, Akçağ Yayınları, 2015. Sözen, Mustafa, “Bakhtin’in Romanda “Karnavalesk” Kavramı ve Sinema”, Akdeniz Sanat Dergisi, c.2, s.4, 2009. Tehmasib, M. Hüseyn, Ahundov, Ehliman, “Esli ve Kerem,” Azerbaycan Dastanları, c.2, Bakü, Lider Neşriyat, 2005.