Necip Fazıl’ın Şiirlerindeki Yalnızlık

Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Necip Fazıl,genç yaşta şöhrete ulaşmış ve ölünceye kadar farklı çevrelerden ilgi görmüş bir şairdir.Fakat bununla birlikte hayatı boyunca duyduğu varoluşsal kaygılar ve dönem dönem yaşadığıbunalımlar onun kendini yalnız hissetmesine ve bu yalnızlığın çilesini çekmesineyol açmıştır. Bu makalede Necip Fazıl’ın söz konusu yalnızlığından yola çıkarak hayatıüç ayrı evrede ele alınmış ve şiirlerindeki yalnızlığının izleri incelenmiştir.

Loneliness in Necip Fazıl’s Poems

Necip Fazıl, one of the most important figures of Turkish literature, is a poet whohas reached fame at a young age and has attracted attention from different circles untilhis death. But with this, existential concerns and perpetual crises that he has experiencedthroughout his life have led him to feel lonely and to suffer this loneliness. In this article,Necip Fazil’s approach to loneliness was taken up in three different phases and the tracesof his loneliness in his poems were examined.

___

  • Enginün, İnci, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı, 8.bs., İstanbul, Dergâh Yayınları, 2007. Kısakürek, Necip Fazıl, Bâbıâli, İstanbul, Büyük Doğu Yayınları, 2010. _________, Çile, 58. bs., İstanbul, Büyük Doğu Yayınları, 2005. _________, O ve Ben, 32.bs., İstanbul, Büyük Doğu Yayınları, 2013. Kanter, Beyhan, “Otel Odaları Şiirinde Yalnızlık ve Kimsesizlik”, 30 Necip Fazıl, Konya, 2013. Kaplan, Mehmet, Şiir Tahlilleri 2 Cumhuriyet Devri Türk Şiiri, 17.bs., İstanbul, Dergâh Yayınları, 2008. Okay, M. Orhan, Necip Fazıl Sıcak yarada Kezzap, 2.bs., İstanbul, Dergâh Yayınları, 2015. _________, Necip Fazıl Kısakürek, Ankara, Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 1987. _________, “Necip Fazıl Şiiri ve Poetikası”, Necip Fazıl, Ankara, Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2010. Özdenören, Rasim, “Necip Fazıl Kısakürek (Kişiliği Üzerine Notlar)”, Mavera Dergisi, sayı: 80-81-82, 1983. Paz, Octavio, Yalnızlık Dolambacı, çev. Bozkurt Güvenç, 3.bs., İstanbul, Cem Yayınevi, 1990. Şahsuvaroğlu, Lüfü, Necip Fazıl, Ankara, Alternatif Yayınları, 2003. Yorulmaz, Hüseyin, Bir Neslin Üstadı Necip Fazıl Kısakürek, İstanbul, Hat Yayınevi, 2014. Veysel Şahin, “Necip Fazıl’ın Şiirlerinde ‘Ben ve Öteki Yalnızlık’ Trajedisi”, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, cilt: CII, sayı: 723, Mart 2012.