İspanyol Edebiyatı Altın Çağı’nda Türk İmajı ve Duyum Edebiyatı

Bu makalede, İspanya’nın Altın Çağ’ında çoğu zaman yaşanmış olaylara ve bazen deduyumlara dayalı olarak çizilen ve genellikle olumsuz bir tablo oluşturan Türk imajı konusuişlenecektir. Bilindiği gibi Hristiyan dünyasında öteki olarak algılanan Türkler, OrtaÇağ Avrupa’sında barbar ve amansız düşman olarak nitelendirilmiştir. Tarihi süreçte sıksık karşı karşıya gelen Türkler ve İspanyolların durumu birçok İspanyol yazarın eserinede yansımıştır. Bu makalede klasik İspanyol yazarların Türk dünyasına bakışlarına yerverilecek, özellikle Cervantes’in Türkler hakkındaki objektif tavrına dikkat çekilmeyeçalışılacaktır. Aynı şekilde, İspanyol ve Türklerin paralellik arz eden durumları birtakımörneklerle açıklanacaktır. Birçok klasik dönem İspanyol yazarın eserlerini ele alarak dahageniş bir perspektiften bu dönemde ki Türklere bakış açısını yansıtması açısından bu makaleninTürkçeye çevrilmesinin önemli olduğu düşünülmektedir.

The Turkish Image in Spanish Literature of the Golden Age and The Rumour Literature

In this article, the issue of Turkish image which was based on sometimes rumours andmostly the events that happened in the Golden Age of Spain –and also usually appearsas a negative image- will be discussed. As it is known, the Turks, who were perceivedas “the other” in the Christian world, have been described as barbarian and relentlessenemies in Medieval Europe. The situation of the Turks and the Spaniards, who oftenconfronted with each other throughout history, was reflected in the work of many Spanishwriters. In this article, the classical Spanish writers’ views about the Turkish world will bediscussed and especially objective attitude of Cervantes towards the Turks will be emphasized.Furthermore, parallel cases of the Spanish and Turks will be explained with someexamples. Furthermore, parallel cases of the Spanish and Turks will be explained withsome examples. It is thought that it is important to translate this article into Turkish as itreflects the viewpoint about Turks in this (i.e. classical) period from a wider perspectiveby referring to the Works of many classical period Spanish writers.

___

  • Alzamora, Juan Luis, La vida, y historia de Hayraddin, llamado Barbarroja, por Miguel Ángel Bunes y Emilio Sola, Universidad de Granada, 1997.