es-Semîn el-Halebî’nin Hayatı ve İlmî Şahsiyeti

el-Halebî, Halep’te doğmuş ve Mısır’a yerleşip oradaki meşhur âlimlerden ders alarakyetişmiş bir âlimdir. Mısır’da İbn Tolun ve İmam Şâfi‘î camilerinde kıraat ve nahivdersleri okutmuş, kadılığa niyâbet etmiş, nahiv, sarf, belağât, tefsir ve kıraat ilimlerindedöneminin meşhur âlimleri arasına girmiştir. Bu çalışma onun hayatını ve ilmî yönünüayrıntılı olarak ortaya koymayı ve böylece onu ilim dünyasına daha iyi tanıtmayı hedeflemektedir.

The Life and the Scholarship of as-Samîn al-Halabî

Al-Halebi was born in Aleppo and settled in Egypt. He took lessons from famousscholars there. He taught qiraah and nahiv lessons In mosques Ibn Tolun and Imam Shafi’iin Egypt. He worked as vice-judge. Became famous scholar in Arabic syntax, morphology,commentary of Quran and qiraah. This study aims to elaborate his life and hisscientific direction and thus to better introduce him to the world of science.

___

  • el-Âlûsî, Renâ Hâdî Sâlih, “‘İlelu’t-ta’bîri’l-Kur’ânî ʻinde’s-Semîn el-Halebî fî Kitâbihi ed-Durri’l-masûn”, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Bağdat, el-Câmiʻatu’l-İslâmiyye Külliyetu’l-âdâb, 1428/2007.