Rus Yazar ve Düşünür K.N.Leontyev’in Eserlerinde Türk-Yunan İlişkileri

Bu çalışmada 19. yy. Rus aydınlarından ünlü Rus diplomat, filozof, yazar, edebiyateleştirmeni ve gazeteci Konstantin Leontyev’in (1831-1891) Doğu serisinden edebi eserlerindeTürk-Yunan ilişkileri analiz edilecektir. Yazar, eserlerinde Osmanlı İmparatorluğu’ndakihalkların yaşamı ve onların tarihi geçmişiyle ilgili çok ilginç veriler sunmuştur.Konstantin Leontyev görevi gereği 1863-1874 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğundageçirmiştir ve yazdığı eserleri de bu topraklarla bağlantılıdır. Yazar, bu yıllarda Girit Adası,Edirne, Tulca, Yanya ve Selanik’te konsolos olarak görev yapar. 1872-1873 yıllarındaise İstanbul’da ve Adalar’da yaşamıştır. K.Leontyev sadece görev icabı değil, gerçek birsevgiyle Türk topraklarına ve bu topraklarda yaşayan halklara bağlanmıştır. Doğu ileyakından tanışması her şeyden önce edebi eserlerini derinden etkilemiş ve çok sayıda edebieser üretmesine sebep olmuştur. Daha sonraları ayrı bir kitap olarak yayımlanan Türkiye’dekiHristiyanların Yaşamından (İz jizni Hristiyan v Turtsii) kitabını oluşturan hikâyeleri tam buyıllarda kaleme almıştır. Konstantin Leontyev’in felsefi çalışmaları ve edebi mirası Türkiyeve Türk toplumu için çok ilgi çekicidir. Müslüman medeniyetiyle yakından tanışmasıK.Leontyev’in dini görüşleri üzerinde büyük tesirler bırakmış, bu da her türlü dini inancakarşı saygılı ve hoşgörülü bir tavır içerisinde olmasını sağlamıştır. Yazar eserlerinde başkahramanların hayatları üzerinden Türklerin ve Yunanların çok farklı ve zorlu yaşamlarını,bu halkların örf ve adetlerini, ahlaki ve ailevi değerlerini, siyasi ve dini görüşlerini yansıtmayıbaşarmıştır. Böylece yazar eserlerinde uzun yıllardır yan yana yaşayan halkların kaderlerindenve tarihi geçmişlerinden bahsedilen geniş bir epik tablo sunmayı başarmıştır.

___

  • Aytaç, Gürsel (2009). Karşılaştırmalı Edebiyat Bilimi, İstanbul, Say Yayınları.
  • Berdyayev, N. (1926). Konstantin Leontyev. Oçerk iz istorii russkoy religioznoy mısli. Paris: YMCA-Press. http://www.vehi.net/berdyaev/leontev/index.html)
  • İvask, Yu.P. (1974). Konstantin Leontyev (1831-1891). Jizn i Tvorçestvo. Bern; Frankfurt/M.: Н. Lang, P. Lang.
  • Jukov, K.A. (2006). Vostoçnıy vopros v istoriiofilosofskoy konseptsii K.N.Leontyeva. Sankt-Peterburg, Aleteyya.
  • Hripunova, Ye.V. (2002). Proza Konstantina Leontyeva: Evolyutsiya, Problematika, Stil. Volgograd.
  • Fokeev, А.L. (2004). Etnografiçeskoye napravleniye v russkom literaturnom protsesse XIX veka: istoki, tip tvorçestva, istoriya razvitiya. Moskva.
  • Leontyev, К. (1876). İz jizni Hristian v Turtsii. İzd. Katkova.
  • Umunç, Himmet (2013). Doğu ve Ötekilik: İngiliz Seyahatnamelerinde Türk Kimliği (lady Montagu ve Richard Chandler). Bilig 66: 297-314.
  • Ulaglı, Serhat (2006). İmgebilim: “Öteki”nin Bilimine Giriş, Ankara, Sinemis Yayınları.
  • Üre, Pınar (2015). Konstantin Nikolayeviç Leontyev (1831-1891), Bizansçılık ve Şark Meselesi, İstanbul, Libra Yayınları.