YALÇIN KOÇ'UN ARKİTEKTONİK DİL ANLAYIŞI

ÖZET Dili, düşünceyi ve mantığı yepyeni bir perspektifle ele alan Yalçın Koç, Batı ve İslam felsefelerinde şimdiye kadar dil, düşünce ve mantık alanlarında yapılan çalışmaların sadece önermesel dille sınırlı kaldığını, halbuki dil ve dolayısıyla mantığın katmanlı (Koç’un deyimiyle, arkitektonik) bir yapıya sahip olmasından dolayı dilin bu katmanlar çerçevesinde ele alınması gerektiğini düşünür. Koç’a göre önermesel dil, dil arkitektoniğinin sadece belli bir katmanını oluşturur ve bu anlamda diğer katmanlarla varoluşsal bir ilişki içerisindedir. Bu makalede, Koç’un dilin mahiyeti, sınırı, zemini ve kaynağına dair görüşünü, onun katmanlı (arkitektonik) dil anlayışı çerçevesinde ele almaya çalışacağız.

YALÇIN KOÇ'S ARCHITEKTONIC VİEW OF LANGUAGE

ABSTRACT Addressing language, thought and logic from a new perspective, Yalçın Koç claims that studies in the fields of language, thought and logic in Western and Islamic philosophies have been limited to propositional language and logic, whereas for him language and logic have an architectonic structure. According to Koç, propositional language, and therefore logic, constitute only a certain layer/level of human language. In this article, I try to examine Koç's view on the nature, boundary, ground and source of language and logic within the framework of his architectonic understanding of language.

___

  • Koç, Yalçın. Anadolu Mayası: Türk Kimliği Üzerine Bir İnceleme, 3. Baskı, Ankara: Cedit Neşriyat, 2011.
  • Koç, Yalçın. Theologia’nın Esasları: Felsefe’nin ve Teoloji’nin Nazariyatı Üzerine Bir İnceleme, Ankara: Cedit Neşriyat, 2008.
  • Koç, Yalçın. Theographia’nın Esasları: Teoloji ve Matematik İnşa’sı Üzerine Bir İnceleme, Ankara: Cedit Neşriyat, 2009.