Kompozit bir duvarda mevsimlik ısı kayıp-kazancı ve yön ilişkisinin belirlenmesi

Bu çalışmada, bina kabuğunun yönlendiriliş açısına bağlı olarak ısı kaybı ve kazancı açısından göstereceği performans araştırılmıştır. Bu amaçla, incelenecek olan bina kabuğunda, geçici rejimde bir boyutlu ısı iletiminin gerçekleştiği kabul edilmiş ve zamana bağlı sıcaklık dağılımı probleminin çözümünde explicit sonlu fark yaklaşımı kullanılmıştır. Bu çalışmada, biçim faktörü 1/1, saydamlık oram %15 ve batıdan doğuya doğru 0°, 40° ve 80° 'lik açılarla zemine oturtulmuş bir bina kullanılmıştır. Her bir durum için binanın duvarlarındaki ısı kaybı ve kazancı hesaplanmıştır. Analiz, bir Fortran bilgisayar programı ile, bir yıl için saat-saat yapılmıştır. Hesaplamalarda, Elazığ ili 1999 yılı iklimsel verileri kullanılmıştır.

Relationship between orientation and seasonal heat loss-gain in a composite wall

In this study, the performance in terms of heat lost and gain according to orientation angle of building envelope is investigated. The temperature distribution in the building envelope is assumed one -dimensional and time-dependent and an expilicit finite difference method is used to solve this problem. In this study, a building having a shape factor of 1/1, transparency ratio of%15 and an orientation angle of 0°, 40° ve 80° from west to east is used. Heat loss and gain values in the walls of the building are calculated for each location. Heating energy values are calculated with a Fortran computer program on an hourly basis for one year. In this study, climatic data of Elazığ for 1999 is used.

___

  • 1. R. T. Oğulata, T. Yılmaz ve H.R. Beğaki, Periyodik ısı yüklerine maruz binalarda konfor şartlarının incelenmesi. Ç.Ü. Müh. Mim. Fak. Dergisi, 7, 2, 1992.
  • 2. İ. Durgun ve T. Derbentli, Duvarlarda geçici rejimde ısı transferi. Isı Bilimi ve Tekniği 9. Ulusal Kongresi, TIBTD Yayın No 21, 1993.
  • 3. K. A. Antonopoulos and S.P. Valsamakis, Effects of indoor and ourdoor heat-transfer coefficients and solar absorptance on heat flow through walls. Energy , 18, 3, 259-271, 1993.
  • 4. U. T. Aksoy, İklimsel konfor açısından bina yönlendirilmesi ve bina biçimlendirilmesinin ısıtma maliyetine etkisi. Dok. Tezi, F.Ü. Fen Bil. Ens., 2002.
  • 5. Elazığ-1999 Yılı iklimsel verileri. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, 2000.
  • 6. A. Kılıç ve A. Öztürk, Güneş Enerjisi. Kipaş, İstanbul, 1983.
  • M. Özel, M. İnallı, H. Alli ve K. Pıhtılı, Yaz kliması için binaların optimum yönlendirme açısının araştırılması. 5. Ulusal Soğutma ve İklimlendirme Tekniği Kongresi, Adana, 1998.
  • S. Robert and R.H. John, Thermal Radiation Heat Transfer. Hemisphere Publishing Corporation, Washington, 1981.
  • 1. Y. Çengel, Heat Transfer, McGraw-Hill Book Company, New York, 1998.
  • 2. J.A. Duffie and W.A. Beckman, Solar Engineering of Thermal Process. John Wiley and Sons, Inc., New York, 1991.
  • 3. J.L. Therlked, Thermal Environmental Engineering. Second Edition, Prentice-Hall, Inc., Englwood Cliffs, New Jersey, 1970.