Çevre finansmanı kapsamında emisyon Ticareti ve karbon piyasasının Türkiye’ye yansımaları

Dünyayı tehdit eden çevre sorunlarının başında gelen “küresel ısınma ve iklim değişikliği”, insanlığın artık inkâr edilemez bir gerçeği olmuştur. Önemli boyutlara ulaşan ve ciddi anlamda tehditler oluşturmaya başlayan iklim değişikliği, insan faaliyetleri nedeniyle sera gazı emisyon miktarının artması ve doğal sera gazlarının konsantrasyonunun değişmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Türkiye’de sera gazı emisyonları ile mücadeleye son yıllarda başlanmış ve henüz iklim politikaları tam olarak belirlenememiştir. Bu konuda yapılmış bazı çalışmalar olmakla beraber, sera gazı emisyonlarının kontrolü için yeterli değildir. Bu çalışmada, iklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarındaki artışın kontrolünde en etkili çözümün, piyasa mekanizmaları ile sağlanabileceğine dikkat çekilmekte, ticareti yapılabilir emisyon permileri ve karbon piyasaları gibi araçlara işaret edilmektedir. Çalışmada ayrıca geniş bir literatür taraması yapılarak, global ısınmanın nedenleri, kaynaklar ve bu konuda uluslararası arenada yapılan çalışmalar değerlendirilmiştir. Son olarak Kyoto Protokolü’ nün Türkiye tarafından imzalanması durumunda üstleneceği yüküm- lülükler ve Emisyon Ticareti’nin Türkiye üzerine etkileri incelenmiştir. Türkiye’nin hem ulusal hem de uluslararası düzeyde sorunun çözümüne yönelik olarak gerçekleştirmesi gereken çalışmalar hakkında öneriler verilmeye çalışılmıştır.

Environmental finance and carbon markets coverage of the emissions trading reflections to Turkey

“Global heating and climate change”, which is leading environmental problem threading the world, became an undeniable fact of human being. Climate change, where its devastation already reaches to a high level and poses serious threat, occurs because of anthropogenic increases greenhouse gas and their concentration levels.In Turkey, the struggle with greenhouse gas emissions has recently started and the policy of climate has not been exactly defined yet. Although, there are many works on this subject, yet it is not satisfying for the control of greenhouse gas emissions. In this study, climate change is causing increases in greenhouse gas emissions under the control of the most effective solution, with the market mechanism to be sustained attention, emission permit trading can be done, carbon markets, renewable energy incentives, such as the vehicle is pointed to. An extensive literature study also can be made, global warming causes, sources and studies conducted on this subject have been evaluated in the international arena. Finally, the Kyoto Protocol ‘to be signed by Turkey in the event of nudes will assume responsibilities and its effects on Turkey of the Emissions Trading investigated. Turkey’s both national and international level for the solution of the problem as a need to perform work that has been tried to give advice about.

___

  • AKSAY C.S., Ketenoğlu O. ve Kurt L., (2005), “Küresel Isınma Ve İklim Değişikliği, S Ü Fen Ed Fak Fen Derg Sayı 25.
  • APPENZERLER, Tim., Dimick, R.Dennis.,(2004), “Dünya Alarm Veriyor.” National Geographic. Eylül 2004.
  • ARIKAN Yunus, Gülçin Özsoy ,(2008),A’dan Z’ye İklim Değişikliği Başucu Rehberi Bölgesel Çevre Merkezi - REC Türkiye Raporu”,Ankara,Çevre ve Orman Bakanlığı.
  • ATAMER, Metin, (2008), Türkiye’nin Rüzgâr Enerjisi Potansiyelini ve Geçmişten Günümüze Rüzgâr Enerjisi.
  • AYRIÇAY Yücel, Abdülmecit Karataş,(2008), Çevre Finansmanı, Muhasebe ve Finansman İçin Yeni Trendler.
  • BABUŞ Deniz.,(2009), “Araştırma Bulguları”, Babuş, op.cit., s. 85,131. http://egitim.cu.edu.tr/myfilrs/open.aspx?file=828.doc (01.02.2009 tarihinde erişilmiştir.)
  • CEMRE,(2006), Değişen İklim, REC Türkiye iklim Değişikliği Bülteni, Yıl:1, Sayı:1, Ekim-Aralık 2006.
  • ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIGI, (2005),Sürdürülebilir Kalkınma Sürecinde ÇevreYönetimi, İklim Değişikliği Alt Komisyon Raporu. 1. Çevre ve Ormancılık Şurası Genel Sekreterliği, Sura Hazırlık Çalışma Komisyonları, Ankara.
  • KARAKAYA, Etem ve ÖZÇAG, Mustafa,( 2004), Sürdürülebilir Kalkınma ve İklim Değişikliği: Uygulanabilecek İktisadi Araçların Analizi, Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi, Birinci Maliye Konferansı, Nisan 2004, Bişkek.
  • KAYABAŞ G.,Burak A.,Coşkun S.,(2008), Kyoto Protokolü Küresel Isınmayı Mı Ekonomik Kalkınmayı Mı Durdurur. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İ.İ.B.F.İktisat Bölümü, İzmir.
  • MARDA Ö. Ve Şahin Ü., (2007), Küresel Isınma ve İklim Krizi: Niçin Daha Fazla Bekleyemeyiz, Agora Kitaplığı Yayınları.
  • TAŞDAN, Kemalettin,(2005), Türkiye Mısır Piyasası, Çukurova Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Doktora Tezi, Adana
  • TÜRKEŞ, M. (2000). ‘Küresel ısınma: yeni rekorlara doğru’, Cumhuriyet Bilim Teknik Dergisi.
  • TÜRKEŞ, M., Sümer, U. M. ve Çetiner,(2000). G. Kyoto Protokolü Esneklik Mekanizmaları (Flexibility Mechanisms Under the Kyoto Protocol), Tesisat Dergisi 52: 84.
  • TÜRKES,M, (2009)İklim Değişikliği Politikaları http://www.meteor.gov.tr/2009/arastirma/arastirma.aspx?subpg=103&ext=ht m,Erişim:16.03.2009.
  • UZMEN R., (2007),Küresel Isınma Ve İklim Değişikliği: İnsanlığı Bekleyen Büyük Felaket Mi?, Bilge Kültür Sanat Yayınları, İstanbul.2007.
  • www.unfccc.into.com