OKÖSYS Sosyal Bilimler Test Başarı Puanlarının Diğer Alt Test Başarı Puanları ve Cinsiyet Değişkeni ile Karşılaştırılması

Bu araştırma, her yıl MEB tarafından yapılan OKÖSYS (Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme) testleri ile ilgilidir. 2000 ile 2003 yılları arasında yapılan OKÖSYS’ deki sosyal bilgiler test başarı puanları ile diğer alt testlerdeki başarı puanları arasındaki ilişki incelenmiş olup sosyal bilimler test başarı puanlarının cinsiyete göre farklılık gösterip göstermediğine bakılmıştır. Araştırmada korelasyon türü ilişki arandığından ilk üç alt problemin çözümü için “Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı” kullanılmıştır. Son alt problemin çözümü için ise “bağımsız örneklemler için t testi” kullanılmıştır. Bu araştırmadan çıkan sonuç OKÖSYS sosyal bilimler test başarısı diğer alt testlerle ilişkilidir ve bu sosyal bilimler test başarısı 2000 ve 2003 yılları sınavlarında cinsiyete göre farklılık göstermiştir.

Comparing OKOSYS Social Sciences Sub-Test Scores with Other Sub-Tests Scores and Gender Variable

This research covers Student Selection and Placement tests carried out by Ministry of National Education every year for Secondary School Students. In this research, the relationship between the achievement scores obtained from Social Sciences sub-test and those of other sub-tests were analyzed. It was also analyzed whether the scores obtained from Social Sciences test were different with regard to gender variable. In this research, correlation coefficient was sought, “Pearson Product Moment Correlation Coefficient” was employed in order to solve the first three sub-problems. Also, independent samples t-test were used to solve the last sub problem. The results of this research shows that OKOSYS Social Sciences achievement scores were related to other sub-tests. With regard to gender variable, Social Sciences achievement scores varied between 200 and 2003.

___

  • Karasar, N. (1998). Araştırmalarda Rapor Hazırlama Yöntemi. Ankara: Pars Matbaacılık Sanayi.
  • Kutlu, Ö. ve Karakaya İ. (2003). “Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavının Faktör Yapısına ve Yordama Gücüne İlişkin Bir Araştırma.”, Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 2,(4),209-223.
  • İlköğretim Rehberlik Sitesi (Çevrimiçi): http://okulpdr.sitemynet.com/ sinavlgs.htm adresinden 10 Mart 2004 tarihinde indirilmiştir.
  • MEB (Milli Eğitim Bakanlığı) (2003). 2003 Orta Öğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Kılavuzu
  • Önal A.E. (2003). LGS fen Bilgisi Örnek çözümlü Soru Bankası Ankara: Seçkin Yayınları.
  • Özdemir, D. (2003). “Çoktan Seçmeli Testleri Puanlama Yöntemlerine Bir Bakış”, Eğitim Araştırmaları Dergisi, Sayı:12 Yaz