AVRUPA BİRLİĞİ VERGİ POLİTİKASI VE VERGİ UYUMLAŞTIRMA ÇALIŞMALARI

Bu çalışmada ekonomik ve parasal bütünleşme sürecinde bulunan Avru­pa Birliği'nde vergi politikalarının nasıl bir rol oynadığı ve günümüze kadar ortak bir vergi politikasının oluşturulup oluşturulmadığı konusu ele alınmış­tır. Avrupa Birliği içinde mal, hizmet ve sermayenin serbest dolaşımı ve adil bir rekabet ortamının oluşturulması temel misyondur. Ancak ülkelerin uygu­ ladıkları bazı vergiler ve özellikle dolaylı vergiler bu mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı önünde önemli engeller oluşturmaktadır. Bu engellerin kal­ dırılması ve Birliğin ekonomik amaçlarına ulaşılabilmesi için mal ve hizmet­ lerin sınır ötesi alım-satımlarında uygulanan katma değer vergisi ve özel tüketim vergisi gibi vergilerin uyumlaştırılması konusunda birçok düzenle­ meler yapılmış ve bu konuda önemli mesafeler alınmıştır. Ancak dolaysız vergiler alanında aynı çaba gösterilememiştir. Nitekim kurumlar vergisi ala­ nında yapılan uyumlaştırma çalışmalarında sınırlı bir gelişme sağlanırken, gelir vergisinin uyumlaştırılması en sona bırakılmıştır. Bu nedenle Birlik içinde üye devletler arasında vergi sistemlerinin tam olarak uyumlaştırıldığı ve ortak bir vergi politikasının oluşturulduğu söylenemez. Bu konuda Birlik içinde daha somut ve yoğun çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.

TAX POLICY AND HARMONIZATION IN EU

___

  • Tunçer, Mehmet, Murat Sarıkaya (2003), “Avrupa Birliği Vergi Uyumlaştırması Politikasının Geleceği Üzerine” , Vergi Sorunları, Sayı: 177, Ha­ziran
  • Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) (2001), Vergilemede Global Eğilimler AB ve Türk Vergi Sistemi, Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Mayıs.
  • Vanistendael, Frans (2003), “Avrupa Birliğinin Vergileme Yetkisi Üzerine Bir Not”, Çev: Savaş Çevik, Vergi Dünyası, Sayı 173, Şubat.