BORÇLAR KANUNU TASARISI M. 586 HÜKMÜNÜN MÜTESELSİL KEFALETE İLİŞKİN GETİRDİĞİ DÜZENLEME

Müteselsil kefalete ilişkin düzenleme, Borçlar Kanunu Tasarısının 586. maddesinde yer almaktadır. Bu düzenlemeye göre, “Kefil, müteselsil kefil sıfatıyla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına gir­meyi kabul etmişse alacaklı, borçluyu takip etmeden veya taşınmaz rehnini paraya çevirmeden kefili takip edebilir. Ancak, bunun için borçlunun açıkça ödeme güçsüzlüğü içinde olması veya borçlunun ifada gecikmesi ve ihtarın sonuçsuz kalması gerekir. —Alacak, teslime bağlı taşınır rehni veya alacak rehni ile güvenceye alınmışsa, rehnin paraya çevrilmesinden önce kefile başvurulamaz. Ancak, alacağın rehnin paraya çevrilmesi yoluyla tamamen karşılanamayacağının önceden hâkim tarafından belirlenmesi veya borçlu­nun iflâs etmesi ya da konkordato mehli verilmesi hâllerinde, rehnin paraya çevrilmesinden önce de kefile başvurulabilir” .
Anahtar Kelimeler:

kefil, kefalet, müteselsil kefalet

THE JOINT AND SEVERAL SURETY IN OBLIGATION DRAFT CODE (ARTICLE NO.586)

___

  • Nami BARLAS, Pa­ra Borçlarının İfasında Borçlunun Temerrüdü ve Bu Temerrüt Açısından Düzenlenen Ge­nel Sonuçlar, İstanbul 1992.
  • Silvio GIOVANOLI, Kommentar zum Schweizerischen Privatrecht, Band IV, II. Abteilung,, 7. Teilband, Bern 1978, Art. 496, N. 6.
  • Daniel STAFFELBACH, Handkommentar zum Schweizerischen Obligationenrecht, Zürich 2002, Art. 496, N. 1.