SEYAHAT ACENTASI YÖNETİCİLERİNİN BAKIŞ AÇISIYLA EN UYGUN OTEL SEÇİMİ: BİR ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ (AHP) UYGULAMASI

Karar verme, alternatifler arasından en uygun olanının seçilmesi sürecidir. Alternatifler değerlendirilirken, baz alınan kriter sayısı birden fazla olduğunda, karar verme işi zorlaşmakta, karar verme probleminin adı da çok kriterli karar verme olmaktadır. Bu türden problemlere çözüm getirmek amacıyla geliştirilmiş çok kriterli karar verme yöntemleri vardır. AHP de bu yöntemlerden birisidir ve öznel uzman görüşünün sayısallaştırılarak karar verme sürecine dahil edilmesi noktasında, etkin bir yöntemdir. Bu çalışmada AHP yöntemi en uygun otelin seçilmesinde kullanılmıştır. Kapadokya Bölgesinde faaliyet gösteren beş yıldızlı dört otel ele alınmış ve seyahat acenta yöneticilerinin bakış açısıyla, bu oteller arasından en uygun olanı belirlenmiştir. Son olarak, çalışmanın bazı kısıtları olduğu vurgulanmış ve gelecekte bu konuda araştırma yapacaklara birtakım öneriler sunulmuştur.

-

Decision making is the process of selecting the optimum alternative within multiple ones. When evaluating the alternatives, if the number of the based criteria exceeds one, the work of making a decision becomes more difficult and the name of the problem changes into multiple criteria decision making. To overcome these problems multiple criteria decision making methods are developed and used. AHP is one of the such methods and it is efficient by its ability to enable the subjective expert opinions become quantitative data and include them in the decision making process. In this study AHP was used for selecting the optimum hotel. Four hotels having five stars were analyzed the optimum one was selected. Finally, limitations of this study and areas for future research are presented

___

  • ADIGÜZEL, Orhan; İbrahim ÇETİNTÜRK ve Orhan ER; (2009), “Konaklama İşletmelerine Olan Müşteri Tercihinin Analitik Hiyerarşi Prosesi Yön- temi İle Belirlenmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, 1, ss. 17-35.
  • AKÇADAĞ, Sibel ve Ekrem ÖZDEMİR; (2005), “İnsan Kaynakları Kapsa- mında 4 ve 5 Yıldızlı Otel İşletmelerinde İş Tatmini: İstanbul’da Ya- pılan Ampirik Bir Çalışma”, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 10, ss. 167-193.
  • AKDENİZ, H. Ahmet ve Timur TURGUTLU; (2007), “Türkiye’de Perakende Sektöründe Analitik Hiyerarşik Süreç Yaklaşımıyla Tedarikçi Per- formans Değerlendirilmesi”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilim- ler Enstitüsü Dergisi, 1, ss. 1-17.
  • AKTAŞ, Ahmet; (2002), Turizm İşletmeciliği ve Yönetimi, İkinci Baskı, An- talya: Azim Matbaacılık.
  • ANDERSON, R. David; Dennis J. SWEENEY; Thomas A. WILLIAMS and Kipp MARTIN; (2008), An Introduction To Management Science: Quantitative Approaches To Decision Making, Second Edition, U.S.A.: South-Western Press.
  • ATAY, Lütfi ve Aşkın ÖZDAĞOĞLU; (2008), “Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) Yöntemiyle Tedarikçi Seçimini Etkileyen Faktörlerin Önem Düzeylerinin Belirlenmesi: Otel İşletmelerinde Bir Araştırma”, Seya- hat ve Turizm Araştırmaları Dergisi, Güz, ss. 38-61.
  • AYDIN, Özlem; Selahattin ÖZNEHİR ve Ezgi AKÇALI; (2009), “Ankara İçin Optimal Hastane Yeri Seçiminin Analitik Hiyerarşi Süreci İle Model- lenmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilim- ler Fakültesi Dergisi, 2, ss. 69-86.
  • DAĞDEVİREN, Metin; Diyar AKAY ve Mustafa KURT; (2004), “İş Değer- lendirme Sürecinde Analitik Hiyerarşi Prosesi Ve Uygulaması”, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 2(19), ss. 131-138.
  • DÜNDAR, Süleyman ve Fatih ECER; (2007), “Öğrencilerin Gsm Operatörü Tercihinin, Analitik Hiyerarşi Süreci Yöntemiyle Belirlenmesi”, 8. Türkiye Ekonometri ve İstatistik Kongresi, 24-25 Mayıs, Malatya: İnönü /~eisemp8/bildiri-pdf/dundar-ecer.pdf, Erişim Tarihi: 11.01.2013. İnternet Adresi:
  • http://web.inonu.edu.tr
  • EMİR, Oktay; (2010), “Otel İşletmelerinin Pazarlanmasında Seyahat Acentala- rının Rolü: Otel İşletmeleri Tarafından Bir Değerlendirme”, Ege Üniversitesi Ege Akademik Bakış Dergisi, 4(10), ss. 1245-1256.
  • EMİR, Oktay; Gonca KILIÇ ve Elbeyi PELİT; (2010). “Üç Yıldızlı Otel İşlet- melerinde Müşteri Memnuniyeti Üzerine Bir Araştırma”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 3(15), ss. 291-310.
  • EROĞLU, Ergün ve Fatma LORCU; (2007), “Veri Zarflama Analitik Hiyerarşi Prosesi (VZAHP) İle Sayısal Karar Verme”, İ.Ü. İşletme Fakültesi İşletme Dergisi, 2, ss. 30-53.
  • LEZKİ, Şenay ve Fikret ER; (2010), “Tatil Yeri Kararının Verilmesinde Karar Ağacı ve Etki Diyagramının Uygulanması”, Anatolia: Turizm Araş- tırmaları Dergisi, 21(2), ss. 233-242.
  • MANAP, Gonca; (2006), “Analitik Hiyerarşi Yaklaşımı ile Turizm Merkezi Seçimi”, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2, ss.157-170.
  • MURAT, Güven ve Nermin ÇELİK; (2007), “Analitik Hiyerarşi Süreci Yönte- mi ile Otel İşletmelerinde Hizmet Kalitesini Değerlendirme: Bartın Örneği”, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 3 (6), ss. 1-20.
  • ÖMÜRBEK, Nuri ve Ali ŞİMŞEK; (2012), “Üniversite Öğrencilerinin Cep Telefonu Tercihlerinin Analitik Hiyerarşi Prosesi İle Belirlenmesi”, Niğde Üniversitesi İİBF Dergisi, 1(5), ss. 116-132.
  • ÖZDEN, Ünal H.; (2008), “Analitik Hiyerarşi Yöntemi ile İlkokul Seçimi”, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1, ss. 299-320.
  • ÖZYÖRÜK, Bahar ve E.Can ÖZCAN; (2008), “Analitik Hiyerarşi Sürecinin Tedarikçi Seçiminde Uygulanması: Otomotiv Sektöründen Bir Ör- nek”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1, ss. 133-144.
  • RAMANATHAN, Ramakrishnan and Usha RAMANATHAN; (2010), “A Qua- litative Perspective to Deriving Weights from Pairwise Comparison Matrices”, Omega, 38, pp. 228-232.
  • SAAT, Mesiha; (2000), “Çok Amaçlı Karar Vermede Bir Yaklaşım: Analitik Hiyerarşi Yöntemi”, Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, 2, ss. 149-162.
  • SAATY, Thomas L.; (2008), “Decision Making with the Analytic Hierarchy Process’, Int. J. Services Sciences, 1(1), pp. 83-98.
  • SELVİ, M. Selim ve Fatih ERCAN; (2006), “Otel İşletmelerinde Müşteri Sada- katinin Değerlendirilmesi: İstanbul’daki Beş Yıldızlı Otel İşletmele- rinde Bir Uygulama”, Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Ensti- tüsü Dergisi, 15(9), ss. 159-188.
  • SONER, Selin ve Semih ÖNÜT; (2006), “Çok Krirterli Tedarikçi Seçimi: Bir Electre-AHP Uygulaması”, Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, 4, ss. 110-120.
  • SUBRAMANIAN, Nachiappan and Ramakrishnan RAMANATHAN; (2012), “A Review of Applications of Analytic Hierarchy Process in Operati- ons Management”, International Journal of Production Econo- mics, 138, pp. 215–241.
  • TAHA, Hamdy A.; (2010), Yöneylem Araştırması, Çev.: Ş.Alp BARAY ve Şakir ESNAF, Altıncı Baskı, İstanbul: Literatür Yayıncılık.
  • YÜKSEL, İhsan ve Adnan AKIN; (2006), “Analitik Hiyerarşi Proses Yönte- miyle İşletmelerde Strateji Belirleme”, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 7(2), ss. 254-268.