Ülkemizde müzik eğitimi anabilim dallarında geleneksel nefesli çalgılarımızdan kaval'ın yeri ve önemi

Gelenekselleşmiş kültürel bir varlığın, maddi-manevi beğenilerin, günümüze kadar gelmişolması, toplum tarafından kabul görmüş olmasından kaynaklanmaktadır. Bu kültürel varlığı yoksaymak, onun gücünü inkâr etmek olduğu gibi, uzun yıllar denenmiş ve geliştirilmiş bu bilgilertopluluğundan mahrum kalmış olmak anlamına gelir. Bir toplumun geleceğini özgün bir şekildetasarlamasında kültürel öğelerini değerlendirmesinin önemi tartışılmaz bir gerçektir.Geleneksel müzik ve çalgılarımız, kökleri çok sağlam kültürel öğelerin gelenekselleşmişörnekleridir. Zaman içerisinde silinip gitmemeleri, bugün de kullanılıyor olmaları bu öğelerin nekadar kalıcı ve değerli olduklarının bir göstergesidir.Geleneksel müziğimiz, köken olarak Orta Asyaya bağlı olsa da coğraf, sosyal- kültüreletkiler, katkılar ile dünya üzerindeki zengin kültürel miraslardan birisi durumundadır. Gelenekselmüziğimizin (çalgısal, melodik, ritimsel vb.) özgün kimliği birçok bilimsel araştırmaya konuolmuş, olmaktadır. Eğitim Bilimleri içerisinde, müzik eğitimi alanında da Geleneksel Müziköğelerinin kullanımı ve bu konuda yapılan-yapılacak araştırmaların önemi ortadadır.

The importance of end-blown flute which is one of the traditional wind instruments at music departments in our country

Survival of a traditional, cultural property and material-moral regards until today is arosefrom that they are accepted by the society. ignoring this cultural property means both denyingits power and being lack of the knowledge which are approved and improved for long years. Theimportance of evaluation of cultural properties is an undisputed reality in designing of a culture sfuture inventively .Our traditional music and instruments are the traditional examples of cultural propertieswhich are quite substantial. The fact that they didn t disappear in the course of time and they arestill used shows how these properties are permanent and valuable.Our traditional music, even though it is originally based on Central Asia, with thecontributions and impacts of geographical, socio-cultural, it is one of the rich cultural heritagesof the world. The genuine (instrumental, melodic, rhythmical, etc) identity of our cultural musicwas, and still is, the subject of many scientifc researches. The importance of the usage of thetraditional musical instruments in Educational Sciences, Musical Education and the researchesthat are committed or will be committed on this topic is obvious.

___

  • Albuz, A. (2002). 21. Yüzyıl Türk Müzik Eğitiminde Yeni Oluşum Anlayış ve Yaklaşımlar Nele Olmalıdır. Uluslararası Avrupa ‘da ve Türk Cumhuriyetleri’nde Müzik Kültürü ve Eğitimi Kongresi, Ankara, Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi.
  • Aydıner M., Şen,Y. (2011) Geleneksel Türk Halk Çalgılarının Müzik Öğretmenleri Tarafından Kullanılma Durumu. MİLLÎ FOLKLOR Üç Aylık Uluslararası Kültür Araştırmalar Dergisi, Sayı 91, http://www.millifolklor.com/tr/sayfalar/91/13-.pdf
  • Bayraktar, E. (1992). Geleneksel Müziklerimiz ve Çokseslilik Çalışmaları, Türk Halk Musikisinde Çeşitli Görüşler. Derleyen: Salih Turhan, Ankara, Kültür Bakanlığı Yayınları: 1414 Türk Tarih Kurumu Basımevi.
  • Clarke, Gloria, L., (2001). Müzik, Kimlik ve Çoğulculuk: Kanada’ya Bir Bakış, İstanbul Müzikoloji Derneği Sempozyum Bildirileri (27-28 Kasım 1999/ 20-21 Ekim 2000) Yayına Hazırlayanlar: Feza Tansuğ, Ersin Antep, Vural Yıldırım., Baskı: Kitap Matbaacılık.
  • Çevik, S. (2004). Yürürlükteki Müzik Öğretmenliği Lisans Programı Tasarısına İlişkin Görüşle Öneriler. 1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öğretmen Yetiştirme Sempozyumu, Cilt:I, (7- 10 Nisan 2004), Isparta, Süleyman Demire Üniversitesi Burdur Eğitim Fakültesi.
  • Ersöz, Ö. Selen H. (2003). Müzik Eğitiminde Geleneksel Öğelere Yer Verilmesi. Malatya Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği, Editör ve Dizgi: Cema Yurga, Baskı: Öncü Basımevi.
  • Kaçar,G.Y. (2007). Geleneksel Çalgılardan Ud’un Müzik Öğretmenliğinde Kullanılması Kayseri, Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı:22/1.
  • MEB. (1994). İlköğretim Kurumları Müzik Dersi Öğretim Programı. Ankara: Milli Eğitim Basım Evi.
  • MEB. (2007). İlköğretim Müzik Dersi Öğretim Programı. Ankara: Milli Eğitim Basım Evi.
  • MEB. (2009). Ortaöğretim 9, 10, 11 ve 12. Sınıfar Müzik Dersi Öğretim Programı. Ankara Milli Eğitim Basım Evi.
  • Sağer, T. (2003). Müzik Öğretmeninin Çalgısı ve Mesleksel Yaşama Etkisi. Malatya Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği, Editör ve Dizgi: Cema Yurga, Baskı: Öncü Basımevi.
  • Tarlabaşı, B. (1983). Öz Çalgımız Kaval. İ stanbul: Günlük Ticaret Gazetesi Tesisleri.
  • Turan, R. (2002). Kültür Alanındaki Gelişmeler. Türkiye Cumhuriyeti Tarihi II, Kitapta 4 Bölüm Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları.
  • Uçan, A. (2000). Geçmiş ten Günümüze Günümüzden Geleceğe Türk Müzik Kültürü. Ankara Müzik Ansiklopedisi Yayınlar ı.
  • Uçan, A. (2005). Müzik Eğitimi Temel Kavramlar- İlkeler-Yaklaşımlar ve Türkiye’deki Durum (Genişletilmiş 3. Basım). Ankara: Evrensel Müzikevi Yayınları.