Toplumsal Eşitsizlikler ve Kadın Emeği: Medya Endüstrisi Üzerine Bir Araştırma

Esnekleşen ve güvencesizleşen emek piyasasının tüm emekçiler için yarattığı zor koşullara ek olarak kadın emeği toplumsal cinsiyet eşitsizlikleriyle de karşı karşıyadır. Bu çalışma, emek piyasasının zor koşullarının ve toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin medya endüstrisinde nasıl gerçekleştiğini ortaya koymayı ve açıklamayı amaçlamaktadır. Medya kadına karşı ayrımcı içeriğin üretilmesini sağlayarak toplumsal eşitsizliklerin yeniden üretilmesinde önemli bir rol oynarken, medya endüstrisinde çalışan kadınlar da yoğun biçimde ayrımcılığa maruz kalmakta ve eşitsizliği ciddi boyutlarda yaşamaktadırlar. Çalışmada Ekim 2014’te Ankara’da sekiz medya çalışanı kadınla yapılan derinlemesine görüşmelere ve çeşitli belge ve istatistiki verilere dayanarak kadınların medya endüstrisinde çalışma koşulları mercek altına alınacaktır. Bu iş pratiğinin kadını nasıl dönüştürdüğü betimlenecek ve emek piyasasının yapısal dönüşümü bağlamında açıklanacaktır. Ayrıca kadınların kendilerini kuşatan bu koşullara karşı direnme olanakları tartışmaya açılacaktır.

Social Inequalities and Women’s Labor: A Research on Media Industry

This study aims to present and explain how women’s labor, which is faced with gender inequalities, takes place in the media, in addition to the difficult conditions that the fexible and insecure labor market places in the laborers. While the media plays an important role in reproducing and sustaining social inequalities by producing discriminatory content against women, women working in the media industry are also exposed to intense discrimination and at the same time, inequality is extremely serious. Based on the data collected from the in-depth interviews with the eight media working women in the study and the various documents and statistics, it will be described how women’s working conditions in the media, how this work transforms women and how they will be explained in the context of the structural transformation of the labor market. It will also try to discuss the possibilities for women to resist these conditions that surround them

___

  • Altun, A. (2007) “Medya ve Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği”, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Kayseri Yerel Medya Çalışanları Seminerleri.
  • Ashton, D. (2011) “Media Work and the Creative Industries: Identity Work, Professionalism and Employability”, Education and Training, 52, 6, 546 – 560.
  • Asker, A. (1990) “Türk Basınında Kadın Gazeteciler”, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Besler S.; Oruç İ. (2010) “Türkiye’de ve Yazılı Basında Kadın Yöneticiler”, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10, 1, 17–38.
  • Dedeoğlu, S. (2000) “Toplumsal Cinsiyet Rolleri Açısından Türkiye’de Aile ve Kadın Emeği”, Toplum ve Bilim, Güz, 86, 139-170.
  • Dedeoğlu, S. (2004) “Sindrella’nın Pazara Yolculuğu: Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Aile ve Kadının İşgücüne Katılımı Üzerine Bir Deneme” Balkan, N. ve Savran, S. (der.) Neoliberalizmin Tahribatı: Türkiye’de Ekonomi, Toplum ve Cinsiyet, İstanbul: Metis Yayınları, 254-274.
  • İzdeş, Ö. (2010) “Türkiye’nin Krizleri Önce Kadınları Vuruyor” Mit mi Gerçek mi?: Emek Piyasasından Yanıtlar”, Dedeoğlu, S. ve Yaman Öztürk, M. (der.) Kapitalizm, Ataerkillik ve Kadın Emeği, İstanbul: SAV Sosyal Araştırmalar Vakfı, 133-182.
  • Karaman, D. (2006) Türk Basınında Kadın Gazetecilerin Yönetim Kademelerinde Temsili, İÜ SBE Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Tanrıöver T. H. (2000) “Medya Sektöründe Kadın İşgücü”, Toplum ve Bilim, 86, 171-193.
  • Tekvar O. S. (2012) “ Kadın Gazeteci Olmak: Uçan Haber “Kadın ve Medya” Özel Sayısının İncelenmesi”, Karabük Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6, 2, 426-436.
  • Toksöz, G. (2011) Kalkınmada Kadın Emeği, İstanbul: Varlık Yayınları.
  • Yaman Öztürk M. (2010a) “Ücretli İş ve Ücretsiz Bakım Hizmeti Ekseninde Kadın Emeği: 1980’lerden 2000’lere”, Dedeoğlu, S. ve Yaman Öztürk, M. (der.) Kapitalizm, Ataerkillik ve Kadın Emeği: Türkiye Örneği, İstanbul: SAV Sosyal Araştırmalar Vakfı Yayınları: 25-79.
  • Yaman Öztürk M. (2010b) “Kapitalist Gelişme ve Kriz Sürecinde Kadın Emeği: Asya Deneyiminden Çıkarılacak Dersler”, Çalışma ve Toplum, 105-132.
  • Yazıcı, Ö. (2012) Yerel Medyada Çalışan Kadın Gazeteciler ve Karşılaştıkları Zorluklar: Antalya Örneği, Akdeniz Üniversitesi SBE Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi.
  • Yıldırım, F., (2002) “İşgücünün Kadınlaşması”, Dünyada ve Türkiye’de İstikrar Arayışları, 5. İktisat Öğrencileri Kongresi Bildirileri, İzmir: İzmir Ticaret Odası Yayınları.
  • Yücesan-Özdemir, G. ve Kaderoğlu Bulut, Ç. (2016) “Medyanın Sınıfsal Temelleri: Emeğin Gerçekleri ve Sermayenin İllüzyonları”, Toplum ve Hekim, 31, 2, 85-95.
  • Yücesan-Özdemir, G. (2014) İnatçı Köstebek: Çağrı Merkezlerinde Gençlik, Sınıf ve Direniş, İstanbul: Yordam.
  • Wichterich, C. (2004) Küreselleştirilen Kadın: Eşitsizliğin Geleceğinden Raporlar (çev. Tayanç, T. ve Tayanç, F.) Ankara: Türk Sosyal Bilimler Derneği Yayınları.