YENİLİK, ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE SİNİZM: VAN YYÜ’DE ÖRNEK BİR UYGULAMA

Çalışmanın amacı, örgütlerin hızla gelişen çevrede rekabet avantajını sürdürebilmek açısından oldukça önemli bir kavram olan yenilikçiliğin ne olduğunu anlamak ve örgüt kültürüne yansımalarını araştırmaktır. Aynı zamanda bir diğer amaç ise, örgüt içi tutum ile davranışları etkileyen çağımızın hastalığı da denilebilecek toplumsal yaşamda karşılaşılan ve her şeye karşı olumsuz algıları yansıtan bir kişilik özelliği olan sinizm algısının örgütteki etkilerini incelemektir. Bu bağlamda, Van Y.Y.Ü. İdari Personelleri üzerindeki sinizm seviyeleri ve bu algının örgüte etkileri incelenmiştir. Bu çalışmanın teorik kısmının hazırlanmasında konu ile ilgili basılmış olan kitap, tez, internet kaynakları, makaleler vb. kaynaklardan faydalanılmıştır. Uygulama kısmında ise, anket çalışması yapılmış ve elde edilen sonuçlar SPSS istatistiki program kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmaya katılan Van Y.Y.Ü. İdari Personel katılımcılarda, sinizm algısına yönelik ilişkiler tespit edilmiştir. Elde edilen veriler, katılımcıların küreselleşen dünyanın yoğun temposunda başta çalıştıkları iş kolu olmak üzere, üst yönetime, çalışma düzenine ve kendilerine ciddi zararlar verebilecek sinik davranışlar sergilediği ön plana çıkmakta, panzehrinin ise; olumsuzluklar, hayal kırıklıkları, şüphe duygusu, güvensizlik ve şikâyet gibi düşüncelerden oluşan sinizm algısından uzak durularak, dürüstlük, samimiyet, adalet, doğruluk, örgütsel bağlılık, iç iletişim, örgütsel özgüven gibi stratejilerin geliştirmesi gerekliliğinin olmasıdır.

Innovation, Organization Culture and Cinitis: A Practical Applıcatıon in Van YYU

The aim of this work is to understand what innovation is, which is a very important concept in terms of enabling organizations to maintain their competitive advantage in a rapidly developing environment, and to investigate their reflection on the organization's culture. At the same time, another aim is to examine the organizational effects of cynicism perception, which is a personality trait that reflects negative perceptions of all things encountered in social life, which can also be called an epidemic disease that affects behavior and behavior within the organization. In this context, Van Y.Y.U. The cynicism levels on administrative staff and the knitting effects of these subjects have been examined. In the preparation of the theoretical part of this work, books, theses, internet resources, articles, etc. resources. In the application part, a questionnaire study was conducted and the results were analyzed using SPSS statistical program. Van Y.Y.U participated in the research. In the Administrative Staff participants, relations related to cynicism perception were determined. The data obtained shows that the participant has exhibited cognitive behaviors that could cause serious harm to the top management, working order and the work they are working in, especially in the intensive life of the globalizing world. sincerity, justice, truthfulness, organizational commitment, internal communication, organizational self-esteem should be developed by avoiding the perception of cynicism, such as dissatisfaction, negativity, frustration, doubt, insecurity and complaint.

___

Abraham, R. (2000). Organizational cynicism: Bases and consequences. Genetic, Social and General Psychology Monograph.

Andersson, M. L. (1996). Employee cynicism: An examination using a contract violation Framework, Human Relations.

Cevizci, A. (1999). Paradigma felsefe sözlüğü, İstanbul: Paradigma Yayınları. Dean, W. J., Brandes, P. ve Dharwadkar, R.(1998), Organizational cynicism, The Academy of Management Review, 341-352.

Elçi, Ş. (2006). İnovasyon: Kalkınma ve rekabetin anahtarı, Ankara: Nova Basım ve Yayıncılık.

Eryiğit, N. (2014). İnsan kaynakları yenilik yönetimi ve yenilik, Ankara: Beta Basım Yayıncılık.

Fuller, B.A.G. (1998), History of Greek philosophy, New York: Henry Holt.

Gül, H. , Ağıröz, A. (2011), Mobbing ve örgütsel sinizm arasındaki ilişkiler: Hemşireler üzerinde bir uygulama, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, 27-47.

Kalağan, G. (2009). Araştırma görevlilerinin örgütsel destek algıları ile örgütsel sinizm tutumları arasındaki ilişki, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Kalay, F., ve Oğrak, A. (2012). Örgütsel sessizlik, mobbing ve örgütsel sinizm ilişkisi: Örnek bir uygulama, 20. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir, 24-26 Mayıs.

Kalay, F., Oğrak, A. ve Nişancı, Z. N. (2014). Mobbing, örgütsel sessizlik ve örgütsel sinizm ilişkisi: örnek bir uygulama. Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 4(2), 127-142.

Kanter, D. L. ve Mirvis, P.H. (1968). The cynical Americans: Living and working in an age of disconent and disillusion, San Francisco.

Kırım, A. (2006). Karlı büyümenin reçetesi inovasyon, İstanbul: Sistem Yayıncılık. Milus, T. B. (2001). A systems model of cynicism based on social theory. Unpublished PhD Thesis, San Francisco.

Myers, S., Marquis, D.G.(1969). Successful idustrial innovations. National Science Foundation, Technical Report NSF. 69-117.

Öğüt, A.,Akgemci,T.,Şahin,E. ve Kocabacak,A., (2007). İşletmelerde düşünce aşamasından patent aşamasına uzman süreçte yenilik stratejileri ve buluş yöntemi, Konya, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (17),s. 413-425.

Pelit, N., ve Pelit, E. (2014). Mobbing ve örgütsel sinizm, Ankara: Detay Yayıncılık.

Rickards, T. (1985). Stimulating innovation: A systems approach. London: Frances Pinter.

Rogers, E.M. (1995). Diffusion of innovatons New York: The Free Pres.

Rosenfeld, P. ve J. C. Servo. (1990). Facilitating Innovation in large organizations. In Jane Henry and David Walker (Eds). Managing Innovations. Sage Publications.

Tutar, F,,Kocabay, M. ve Arıç,H.(2007). Firmaların yenilik (inovasyon) yaratma sürecine serbest bölgelerin rolü: Kayseri serbest bölgesi örneği, Karaman İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Özel Sayı, 195-203.

Ulijin, J. ve Weggeman, M. (2001). Towards an innovation culture: What are its national, corporate, marketing, and engineering aspects, some experimental evidence. In C. Cooper, S. Cartwright & C. Early. Handbook of Organizational Culture and Climate. London: Wiley.

Uzkurt, C. (2007). Müşteri değeri ve tatminin satım alım sonrası gelecek eğilimlere etkisi üzerine amprik bir çalışma, Kütahya, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (17), 43.

Uzkurt, C. (2017). Yenilik (inovasyon) yönetimi ve yenilikçi, örgüt kültürü, Ankara: Beta Basım Yayıncılık.