İLKOKULLARDA GÖREV YAPAN BRANŞ ÖĞRETMENLERİNİN GÖZÜNDEN SINIF ÖĞRETMENLERİ

Bu araştırmanın temel amacı, ilkokullarda görev yapan branş öğretmenlerinin (rehberlik, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri) sınıf öğretmenlerine bakış açısını belirlemektir. Nitel araştırma türünde betimsel bir durum çalışması olan araştırmanın amacı doğrultusunda 2017- 2018 eğitim- öğretim yılında Ağrı ili Merkez ilçesindeki ilkokullarda rehberlik, İngilizce, din kültürü ve ahlak bilgisi branşlarında görev yapan öğretmenlerden amaçlı örneklem yöntemlerinden benzeşik örnekleme ile belirlenen on beş öğretmen araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Veriler araştırmanın amacı doğrultusunda alan-yazından hareketle ve alanında uzman kişilerin görüşü alınarak hazırlanmış yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilmiştir. Hazırlanan görüşme formu doğrultusunda katılımcıların kişisel bilgilerine yönelik ve açık uçlu soruları cevaplamaları istenmiştir. Elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bulguların sunumunda frekans ve yüzde değerlerinin verileceği tablolardan faydalanılmıştır. Aynı zamanda öğretmenlerin cevaplarından seçilen bazı örneklere de aslına müdahale edilmeksizin çalışmada yer verilmiştir. Bu amaç doğrultusunda elde edilen bulgulara göre ilkokullarda görev yapan branş öğretmenleri ilkokullarda görev almak ile ilgili olumlu olarak ilkokul öğrencilerinin sevgisinin saf ve temiz, ders işlemenin kolay ve eğlenceli olduğu, olumsuz olarak ise öğrencilerin kendini ifade edememesi, branş öğretmenlerinin öğrencilerin seviyesine uygun hitapta zorlandığı belirlenmiştir. Branş öğretmenleri kendi branşları ve sınıf öğretmenliği alanını karşılaştırırken genel olarak sınıf öğretmenliğini sabır ve fedakârlık gerektiren, temel bilgileri veren zor bir alan olarak gördüğü belirlenmiştir. Branş öğretmenlerinin bir kısmı tecrübesi nedeniyle yine ilkokulda görev almak isterken bir kısmı çeşitli nedenlerle lise, ortaokul ve üniversitede görev almak istemektedir. Branş öğretmenlerinin büyük bir kısmının sınıf öğretmenliğine geçiş yapmak istemediği tespit edilmiştir.

___

  • Büyüköztürk, Ş. (2015). Bilimsel araştırma yöntemleri (Geliştirilmiş 19. Baskı). A n k a - ra: Pegem Akademi Yayınları.
  • Demirel, Ö. (2012). Öğretim ilke ve yöntemleri öğretme sanatı (19. Baskı). Ankara: Pe- gem Akademi Yayınları.
  • Küçük, S., Ürker A., Adıgüzelli, F., Adıgüzelli, Y., Safa, M. ve Göktürk, T. (2013) Top- lumun öğretmenlik mesleğini algılama düzeyi. The Journal of Academic Social Science Studies International Journal of Social Science (JASSS), 6(1), 1033- 1045.
  • Senemoğlu, N. (2008). Sınıf öğretmeni bilgiyi aktaran kişi değil bilgiye ulaşma yollarını öğreten kişilerdir. Web: https://www.senemoğlu.com// adresinden 3 Ekim 2018’ de alınmıştır.
  • Tok, H. ve Bozkurt A. (2010) Sınıf öğretmenlerinin 1. 2. 3. sınıflar için ayrı, 4., 5. sınıflar için ayrı yetiştirilmesi konusunda sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin değerlendi- rilmesi, Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, University of Gaziantep Journal of Social Sciences, 9(3), 759-778.
  • Turan, M., Ayyıldız, A., Geçim, E., Güneş, M., Tekgül, E., Sağlayan, M., Alpaltun, K., Turan, N. ve Doğan B. (Mayıs, 2014). Toplum gözüyle sınıf öğretmenliği. 13. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu (USOS) sözlü bildiri, Kütah- ya.
  • Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri (9.Geniş- letilmiş Baskı). Ankara: Seçkin Yayıncılık.
EKEV Akademi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-6229
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: ERZURUM KÜLTÜR VE EĞİTİM VAKFI
Sayıdaki Diğer Makaleler

OLİMPİYATLARDA EV SAHİBİ ÜLKELER TARAFINDAN KULLANILAN MASKOTLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

SERKAN TEVABİL AKA, ÖNER GÜLBAHÇE, Ünal SAKİ

İLKOKULLARDA GÖREV YAPAN BRANŞ ÖĞRETMENLERİNİN GÖZÜNDEN SINIF ÖĞRETMENLERİ

MURAT ÇALIŞOĞLU, Aylin ASLAN, Seda Nur TANIŞIR

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESİNLER KONUSUNUN YARATICI DRAMA UYGULAMALARIYLA ÖĞRETİLMESİNİN ÖĞRENME DÜZEYİNE ETKİSİ

YILMAZ KARA, Burcu ASLAN

İZMİRLİ İSMAİL HAKKI’DAN HAREKETLE “DELÂLET” ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Remziye SELÇUK

RUS TARİHÇİLERİ GÖZÜNDEN ÇANAKKALE SAVAŞI

AHMET EDİ, Zarıfa NAZIRLI

SOSYO EKONOMİK DURUM VE SİGARA İÇME DAVRANIŞI ARASINDAKİ İLİŞKİ

BURCU MUCAN ÖZCAN

STEM TEMELLİ ETKİNLİKLERİN FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN, MATEMATİK, MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ İLE 21. YÜZYIL BECERİLERİNE YÖNELİK TUTUMLARINA ETKİSİ

ALİ ÇETİN, MUSTAFA KAHYAOĞLU

OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARININ GÜNLÜK HAYATTA KARŞILAŞABİLECEKLERİ DURUMLARA YÖNELİK HİKÂYELERİ TAMAMLAMA DURUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

SAMET EKİN, NİLÜFER OKUR AKÇAY, MEDERA HALMATOV

KUZEYDOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI’NIN (KUDAKA) SUNDUĞU MALİ DESTEK PROGRAMLARININ ETKİ DEĞERLENDİRMESİ

Zülküf AYRANGÖL, Fatih AKIN

SON DÖNEM OSMANLI EĞİTİMİNİN EN ÖNEMLİ PLANLAMACI VE REFORMİSTİ, EĞİTİMDE GLOBALİZMİN İLK TEMSİLCİLERİNDEN ARAP MENŞELİ OSMANLI ENTELEKTÜELİ MUSTAFA SATİ EL HUSRİ

SELAMİ SÖNMEZ