RUS TARİHÇİLERİ GÖZÜNDEN ÇANAKKALE SAVAŞI

I. Dünya Savaşı başlamadan önce, İtilaf Devletleri tarafından hazırlanan taslak planlara bakıldığında, savaş taktiğinde en büyük odak noktası Çanakkale Boğazının merkezi görünmektedir. İtilaf Devletleri Çanakkale tahkimatının zayıf olduğunu öngörerek burayı kolaylıkla aşacaklarını düşünmektedirler. Ancak hesaba katmadıkları bir şey vardı: Türk Milletinin üstün savaş gücü. Birinci Dünya Savaşında bütün kaynaklarını ve imkânlarını seferber eden Osmanlı Devleti, daha savaşın başından itibaren Rus, Irak ve Sina cephelerinde başarısızlıklara uğramış ancak Çanakkale cephesinde dünyanın gözlerini kamaştıran emsalsiz zaferler kazandı. Bu başarı tüm İttifak Devletleri arasında büyük galibiyet olarak kutlanmıştır. Berlin, Viyana ve İstanbul’da bu galibiyet sebebiyle büyük kutlamalar yapılmıştır. Böyle tarihi önem kazanan olaya Rusça kaynaklara bakıldığında aslında galibiyetin nasıl zor kazanıldığını ve Rus komutanlarını nasıl tedirgin ettiğini çok rahatlıkla anlıyoruz. Kaynaklar incelendiğinde mağlubiyet suçunu genelde İngiltere’nin üzerine yıkmak isteyen bir Rusya görülmektedir. Kaynaklarda en çok dikkat edilen husus: Rusya’yı hesaba katmamakla yürütülen planın suya düşmesi ile savaşın aslında tüm cephelerde ve tüm taraflarla birlikte yapılmasının nasıl akla uygun olduğunu gözler önüne sermektedir. İngilizlerin bu mağlubiyeti onların daha da ciddi ve her cepheye hakkını vererek savaş planı yapmalarının daha doğru olacağını kanıtlamış olmaktadır. Çalışmada; Rus kaynakları, arşiv belgeleri ve gazeteleri incelenerek nitel bir çalışma çerçevesinde belge tahlili yapılmıştır. Rusça kaynaklarda Çanakkale Savaşı’nın yansıması araştırılarak zaferin o dönemdeki Çarlık Rusya`sının politiğindeki etkisi incelenmiştir.

___

  • Aliyev, H.Z.(1965). Türkiye birinci dünya müharibesi dövründe. Bilimler Akademisi ya- yınları.
  • Arutunyan A.O. (1971). Kafkazskıy Front. 1914-1917.(Кафказский Фронт) Erevan. Ayastan.
  • Çentralnıy Gosudarstvennıy Voenno İstoriçeskiy Arhiv. (Merkezi Devlet Askeri Tairhi Arşivi).ÇGVİA. F.2000.op.1.yer.2247.s.5. (Çeviride. Fond.2000. Gömlek.1. Yer.2247.v.5)
  • Çentralnıy Gosudarstvennıy Voenno İstoriçeskiy Arhiv. (Merkezi Devlet Askeri Tairhi Arşivi).ÇGVİA. F.2000.op.1.yer.3848s.10-15. (Çeviride. Fond.2000. Gömlek.1. Yer.3848.v.10-15)
  • Kolenkovski A. (1938). Dardanelskaya operaciya.(Дарданелская Операчия) Moskova. Bilimler Akademisi yaynları.
  • Utkin A., (2002). Pervaya mirovaya voyna.(Первая Мировая Война) Moskova. Al- goritm.
  • Şirokrad A.B., (2009). Rusların gözünden Osmanlı Rus savaşlari: 240 yıl kıran kırana Kırım Balkanlar 93 harbi Sarıkamış, Ankara: Selenge.
  • Konstantinopol i Prolivı. (Константинопол и проливы)(1925). Moskova. Bilimler Aka- demisi Yayınları.
  • Lorey.G. (1937). Operaciye germano tureckih morskih sil b 1914-1918. (Операчийе Германо Турецких Морских Сил в 1914-1918). Moskova: Bilimler Akademisi Yayınları.
  • Novikov.İ. (1965). Operaçiya flota protiv Berega na Çernem more 1914-1917 (Операчия Флота против Берега на Черном море 1914-1917). Moskova: Bilimler Aka- demisi Yayınları.
  • Petrosyan, Y. (1990 ). Osmanskaya imperiya mogushestvo i gibel.(Османская Империя Могушества и Гибел) Moskova: Nauka.
  • Nejinskiy, L.N., İgnatiyev A.B. Rossiya İ Çernomorskiye Prolivi. (Россия иЧерноморские Проливы)(1999). Moskova: Mejdunarodnıye otnoşeniye.
  • Korneleviç Ş.V., (2003). Pervaya mirovaya voyna: Faktı, Dokumentı.(Первая Мировая Война: Факты.Документы) Moskova: Bilimler Akademisi yayınları.
  • Zayonçkovskiy. (1918). Pervaya mirovaya voyna.(Первая Мировая Война) Moskova: Bilimler Akademisi yayınları.
EKEV Akademi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-6229
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: ERZURUM KÜLTÜR VE EĞİTİM VAKFI
Sayıdaki Diğer Makaleler

SON DÖNEM OSMANLI EĞİTİMİNİN EN ÖNEMLİ PLANLAMACI VE REFORMİSTİ, EĞİTİMDE GLOBALİZMİN İLK TEMSİLCİLERİNDEN ARAP MENŞELİ OSMANLI ENTELEKTÜELİ MUSTAFA SATİ EL HUSRİ

SELAMİ SÖNMEZ

OLİMPİYATLARDA EV SAHİBİ ÜLKELER TARAFINDAN KULLANILAN MASKOTLAR ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

SERKAN TEVABİL AKA, ÖNER GÜLBAHÇE, Ünal SAKİ

ÖĞRETMEN ADAYLARININ “DİL” KAVRAMINA İLİŞKİN METAFORİK ALGILARI

YUSUF SÖYLEMEZ

KUZEYDOĞU ANADOLU KALKINMA AJANSI’NIN (KUDAKA) SUNDUĞU MALİ DESTEK PROGRAMLARININ ETKİ DEĞERLENDİRMESİ

Zülküf AYRANGÖL, Fatih AKIN

OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARININ GÜNLÜK HAYATTA KARŞILAŞABİLECEKLERİ DURUMLARA YÖNELİK HİKÂYELERİ TAMAMLAMA DURUMLARININ FARKLI DEĞİŞKENLERE GÖRE İNCELENMESİ

SAMET EKİN, NİLÜFER OKUR AKÇAY, MEDERA HALMATOV

STEM TEMELLİ ETKİNLİKLERİN FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN, MATEMATİK, MÜHENDİSLİK VE TEKNOLOJİ İLE 21. YÜZYIL BECERİLERİNE YÖNELİK TUTUMLARINA ETKİSİ

ALİ ÇETİN, MUSTAFA KAHYAOĞLU

İZMİRLİ İSMAİL HAKKI’DAN HAREKETLE “DELÂLET” ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Remziye SELÇUK

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE YENİ BİR ANLAYIŞ: BİLGİSAYAR ORTAMINDA BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TESTLER VE KISA CEVAPLI MADDELER

Serdar SAFALI, Burhan AKPUNAR, Ender ÖZEREN

RUS TARİHÇİLERİ GÖZÜNDEN ÇANAKKALE SAVAŞI

AHMET EDİ, Zarıfa NAZIRLI

OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE BESİNLER KONUSUNUN YARATICI DRAMA UYGULAMALARIYLA ÖĞRETİLMESİNİN ÖĞRENME DÜZEYİNE ETKİSİ

YILMAZ KARA, Burcu ASLAN