Kırsal Alanda Üreticilerin Arazi Alım-Satım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin Analizi: İzmir'in Kemalpaşa İlçesi Örneği

Bu araştırmanın amacı, İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde üreticilerin arazi alım-satımına yönelik kararlarını etkileyen faktörleri saptamaktır. Araştırma verileri üreticilerden anket yöntemiyle toplanmıştır. Araştırmada örnek hacmi, oransal örnek hacmi formülü ile %90 güven aralığı ve %10 hata payı esas alınarak 61 olarak belirlenmiştir. Verilerin analizinde, temel tanımlayıcı istatistiklerden, Likert tipi tutum ölçeklerinden ve Bulanık Eşli Karşılaştırma (BEK) yönteminden yararlanılmıştır. Üreticiler arazi alırken ve satarken daha çok ekonomik koşullarını dikkate almaktadır. Diğer önemli faktörler iklim değişikliği ve tarımsal desteklerdir. Yörede geçim kaynağının tarımsal üretim olması ve alım gücünün de buna bağlı olarak değişmesi arazi alım-satım kararlarında önemli rol oynamaktadır.

Analysis of Factors Affecting Farmers' Decisions on Purchase and Sale of Land: A Case Study on Kemalpasa District, Izmir

The main purpose of this study is to identify the key factors that lead farmers to purchase and sale land in Kemalpasa district of Izmir. The data is obtained by a survey among the farmers in Kemalpasa district. The sample size for the study is calculated by proportional sampling formula with 90% confidence interval and 10% margin of error taken into consideration. Accordingly, 61 farmers were included in the research. As main tools of data analysis, basic descriptive statistics, Likert type attitude scales and Fuzzy Pairwise Comparison (FPC) method has been used. Farmers show tendency for buying agricultural land while the main decision making criterion is their economic conditions. Other influential factors are climate change and government support in agriculture. The fact that agricultural production is the main income source in district, which also determines the level of purchasing power affects to farmer's decision on purchase and sale of land.

___

  • Aliefendioğlu, Y. 2011. Türkiye'de koruma alanlarındaki taşınmazların kullanımı ve koruma statülerinin taşınmaz piyasaları ve değerlerine etkileri: Muğla ili örneği, Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Taşınmaz Geliştirme Anabilim Dalı, Ankara.
  • Armağan, G. and A. Özden. 2009. Entrepreneurial Attitudes and Behaviours in Small-Scale Dairy Farms in Turkey. 111 EAAEIAAE Seminar- Small Farms: Decline or Persistence. June 26- 29, University of Kent, Canterbury, UK.
  • Bedestenci, H.Ç. ve H. Vuruş. 2000. Ceyhan ovası tarım işletmelerinde arazi piyasası, KSÜ Fen ve Mühendislik Dergisi,3(2):154-162.
  • Demirci, R., H. Tanrıvermiş ve Y. Aliefendioğlu. 2008. Türkiye'de arazi yönetimi ve piyasası: temel özellikleri, yasal ve kurumsal düzenlemeler, sorunlar ve değerleme çalışmaları üzerine etkileri, TKK Üçüncü Sektör Kooperatifçilik Dergisi,142(4):38-63.
  • Engindeniz, S. 2013. Yeni kanun değişiklikleri tarım arazilerini nasıl etkiliyor?, Tarlasera, 34:90-94.
  • Gençler, F. ve M.M. Artukoğlu. 2003. Türk Tarımı Açısından Doğrudan Gelir Desteği Sisteminin Değerlendirilmesi: Akhisar İlçesi Örneği, İzmir Ticaret Borsası Yayın No:79, İzmir, 109 s.
  • Günden, C. 2005. Bireysel işletme, grup ve bölge bazında uygulamaya elverişli esnek üretim planlarının bulanık çok amaçlı doğrusal programlama yöntemiyle elde edilmesi üzerine bir araştırma: İzmir ili Torbalı ilçesi örneği, Doktora Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, İzmir.
  • Günden, C. ve B. Miran. 2007. Bulanık eşli karşılaştırma yöntemiyle çiftçilerin amaç hiyerarşisinin belirlenmesi üzerine araştırma, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,20(2):183-191.
  • Klir, G.J. and B. Yuan. 1995. Fuzzy Sets and Fuzzy Logic: Theory and Application. Prentice Hall, New Jersey, 574 p.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics, PrenticeHall, New Jersey, 887 p.
  • Özden, A., G. Armağan ve Y.B. Şimşek. 2014. Avrupa Birliği ülkelerinde kırsal kalkınma göstergeleri (2007-2013). Türkiye XI. Tarım Ekonomisi Kongresi, 03-05 Eylül 2014, Samsun, 1: 247-255.
  • Öztürk Çoşar, G. 2013. Menemen ilçesinde sulu tarla arazilerinin değerlerini etkileyen faktörlerin saptanması üzerine bir araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, İzmir.
  • Pedrycz, W. and F. Gomide. 1998. An Introduction to Fuzzy Sets. The MIT Press, Massachusetts, 465 p.
  • Tanaka, K. 1997. An Introduction to Fuzzy Logic for Practical Applications. Springer- Verlag, New York, 138 p.
  • Yomralıoğlu, T. ve M. Çete. 2005. Türkiye için sürdürülebilir bir arazi politikası ihtiyacı, TMMOB Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası 10. Türkiye Harita Bilimsel ve Teknik Kurultayı, 28 Mart - 1 Nisan 2005, Ankara.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bir elektronik burun sisteminin hayvan barınıklarından kaynaklanan koku problemin değerlendirilmesinde kullanım olanakları

Ünal KIZIL, Sefa AKSU, Levent GENÇ

Economic Analysis of Pesticide Use on Grape Growing: A Case Study for Manisa-Turkey

Sait ENGİNDENİZ, O. Murat KOÇTÜRK

Red Şadok x Rio Red Altıntop Melezlemesinden Elde Edilmiş Turunçgil Melezlerinin Morfolojik Karakterizasyonu

Bilge YILMAZ, Turgut YEŞİLOĞLU, Berken ÇİMEN, Meral İNCESU

Kıyı Ege Havzasında Çiftçilerin Üretim Dalı Tercihleri ve Tarım Politikaları

Cihat GÜNDEN

Computer Literacy and Information Society Skills of Public Extension Workers in Turkey

Murat BOYACI, Özlem YILDIZ

V. vinifera L.cv. "Sultaniye"nin Polietilen Tünel Tipi Kurutucu ve Geleneksel Yöntemle Kurutulması

Ahmet ALTINDİŞLİ, Solar DRİER, Burçak İŞÇİ

Antalya İli Kepez İlçesinde Karanfil Yetiştirilen Sera Topraklarının Bazı Verimlilik Durumlarının Belirlenmesi

Cevdet Fehmi ÖZKAN, Asri Nuri ARI, E DEMİRTAŞ IŞIL, Dilek GÜVEN, Filiz ASRİ ÖKTÜREN

Etilen Tutucu Kullanımının Pasif Modifikasyonla Ambalajlanmış Taze Doğranmış Ispanağın Raf Ömrü Üzerine Etkisi

Inna CHISACOVA, Özlem ESMER KIZILIRMAK

Tüketicilerin Markalı Gıda Ürünü Tercih Etme Eğilimleri: Zeytinyağı Örneği *

Metin ARTUKOĞLU, Esra TARKAN ERBAŞ

Diyarbakır ve Mardin İlleri Kabakgil Üretim Alanlarında Görülen Viral Hastalıkların Yaygınlıklarının ve Etmenlerinin Belirlenmesi*

Saadettin BALOĞLU, Abuzer SAĞIR, Mehmet Zeki KIZMAZ