Çiftçilerin Toprak Analizi Desteğinden Yararlanma Eğilimleri: İzmir İli Örneği

Gübreleme yapılmadan önce hangi gübrenin, ne kadar ve nasıl kullanılacağını öğrenmek teknik ve ekonomik açıdan son derece önemlidir. İşte bu noktada toprak analizinin önemi de ortaya çıkmaktadır. Toprak analizi uygulamalarının yayılması ve benimsenmesi açısından, toprak analizi desteğinin uygulama sonuçlarının sahadan elde edilecek verilerle değerlendirilmesi, konu ile ilgili alınacak kararlara yol göstermesi açısından önemlidir. Buradan hareketle bu çalışmada, İzmir ilinde önemli bir bitkisel üretim bölgesi olan Ödemiş ve Bayındır İlçelerindeki çiftçilerin toprak analizi yaptırma ve toprak analizi desteğinden yararlanma eğilimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda toprak analizi desteğinden yararlanan 42 ve toprak analizi desteğinden yararlanmayan 76 olmak üzere toplam 118 çiftçi ile yüz yüze anket yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre görüşülen çiftçilerin %73.73'ü toprak analizinin faydalarını bilmelerine rağmen toprak analizi yaptıran ve toprak analiz desteğinden yararlananların oranı oldukça düşüktür. Toprak analizi yaptırmama nedenlerinin en başında üreticilerin kendi tecrübelerini kullanmaları ve toprak analizi için laboratuvarlara ulaşım güçlüğü gelmektedir.

Tendencies of Farmers to Soil Analysis Subsidy: A Case Study of Izmir Province

Learning which fertilizer to use, its right amount and application method before fertilization is very important in technological and economical respect. At this point, the importance of soil analysis becomes prominent. With respect to the spread and adoption of soil analysis applications, the evaluation of the results of soil analysis subsidy along with the data obtained from the field is important in terms of leading to the decisions on the issue. This study aims to determine the tendencies of the farmers to soil analysis and soil analysis subsidy in Ödemiş and Bayındır, both omit are the major crop areas in Izmir. In this respect, surveys were carried out with 118 farmers, 42 of whom have benefited from soil analysis subsidy, and 76 of whom have not. The results have shown that the percentage of the usage and utilization of soil analysis and soil analysis subsidy is low, even though 73.73% of the farmers surveyed have stated that they are fully aware of the benefits. Among the reasons as to why the farmers do not utilize soil analysis are the use of self-experiences and difficulties with the access to the laboratories.

___

  • Altıntaş, G. ve Altıntaş, A. 2012. Kimyevi gübre ve toprak tahlili desteğinin sosyo- ekonomik açıdan incelenmesi (Tokat ili örneği). TED, 18 (2): 55-68.
  • Ataseven, Y. Akça, M.O ve Namlı, A. 2014. Farmers attitudes towards soil analysis in Fresenius Environmental Bulletin, 23(8): 20138-2044.
  • Anonim. 2013. Toprak analiz desteğinde yetkili toprak-bitki analiz laboratuarları. http://www.tarim.gov.tr/TRGM/ Erişim: Haziran 2016.
  • Bellitürk, K. 2011. Tarım topraklarının kullanımında ve gübrelenmesinde yapılması ve yapılmaması gerekenler üzerine bir değerlendirme. Gübretaş'la Verim Dergisi, 25:24-26.
  • Blaikie, N. 2003. Analyzing Quantitative Data: From Description to Explanation. London:Sage, p.353.
  • Gülaç, Z.N. 2011. Sivas ili Hafik ilçesi tarım işletmelerinde toprak analizi uygulamalarının benimsenmesi ve yayılması üzerine bir araştırma. YL Tezi, Gaziosmanpaşa Üniversitesi, FB Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, Konya, 96 s.
  • Güriş, S. ve Astar, M. 2014. Bilimsel Araştırmalarda SPSS ile İstatistik. Der Kitabevi, ISBN: 978-975-353-418-5, İstanbul, 430 s.
  • GTHB. 2015. İzmir İl Müdürlüğü. Tarımsal veri istatistikleri. www.izmirtarim.gov.tr Erişim : Haziran 2015.
  • Kalaycı, Ş. 2008. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Asil Yayın Dağıtım, Ankara, 426 s.
  • Küçükkaya, S. ve Özçelik, A. 2014. Buğday üretiminde toprak analizi yaptırmanın işletme üzerine etkileri: Ankara Gölbaşı ilçesi örneği. TEPGE Yayın No:237, Ankara, 67 s.
  • Kızılaslan, N. ve Adıgüzel, F. 2012. Tokat ili merkez ilçede arı yetiştiricileri birliği üyelerinin birliğe örgütsel bağlılıklarının analizi. GOÜ, Ziraat Fak. Dergisi, 29(1), 13-27.
  • Mann, H.B. and Whitney, D.R. 1947. On a test of whether one of two random variables is Annals of Mathematical Statistics, 18(1):50-60.
  • Malhotra, N.K. 1996. Marketing Research. New Jersey, 709 p.
  • Miran, B. 2002. Temel İstatistik. Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, 288 s.
  • Newbold, P. 1995. Statistics for Business and Economics. Prentice Hall Int. USA, p.867.
  • Özçelik, A. ve Güldal, H.T. 2014. Tarım işletmelerinde toprak analizi yaptırmanın destekleme ödemeleri, doğal kaynak kullanımı ve ürün maliyetleri yönünden etkileri: Ankara ili Polatlı ilçesi örneği XI. Ulusal Tarım Ekonomisi Kongresi (3-5 Eylül 2014, Samsun) Bildirileri, s. 923-928
  • Resmi Gazete. 2006. Doğrudan gelir desteği ödemesi yapılmasına dair tebliğ (30.05.2006 tarihli ve 26183 sayılı Resmi Gazete).
  • Resmi Gazete. 2016. 2016 Yılında yapılacak tarımsal desteklemelere ilişkin karar (05.05.2016 tarihli ve 29703 sayılı Resmi Gazete)
  • Yıldırım, A.E. 2016. Toprak analizi, tarım danışmanları ve birliklerin desteklenmesi. Dünya Gazetesi. http://www.tarimdunyasi.net/2016/05/11 Erişim: Haziran, 2016.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı erkek incir genotiplerinin (Ficus carica var. caprificus) çiçek tozu canlılığı ve çimlenmesi üzerine araştırmalar

Oğuzhan ÇALIŞKAN, Sema YAMAN

Tüketicilerin Markalı Gıda Ürünü Tercih Etme Eğilimleri: Zeytinyağı Örneği *

Metin ARTUKOĞLU, Esra TARKAN ERBAŞ

Computer Literacy and Information Society Skills of Public Extension Workers in Turkey

Murat BOYACI, Özlem YILDIZ

Kıyı Ege Havzasında Çiftçilerin Üretim Dalı Tercihleri ve Tarım Politikaları

Cihat GÜNDEN

Kumlu Tınlı Toprakta Yetiştirilen Kabak Bitkisinin Verim ve Mineral İçeriği Üzerine Yeşil Gübrelemenin Etkisi

Bülent BUDAK, Şafak CEYLAN, Ömer LÜTFÜ ELMACI, Funda YOLDAŞ

Red Şadok x Rio Red Altıntop Melezlemesinden Elde Edilmiş Turunçgil Melezlerinin Morfolojik Karakterizasyonu

Bilge YILMAZ, Turgut YEŞİLOĞLU, Berken ÇİMEN, Meral İNCESU

Kırsal Alanda Üreticilerin Arazi Alım-Satım Kararlarını Etkileyen Faktörlerin Analizi: İzmir'in Kemalpaşa İlçesi Örneği

Gökhan ÇINAR, Yarkın AKYÜZ, Sait ENGİNDENİZ, Suada İBRAİMİ, Derya KARACA

Antalya İli Kepez İlçesinde Karanfil Yetiştirilen Sera Topraklarının Bazı Verimlilik Durumlarının Belirlenmesi

Cevdet Fehmi ÖZKAN, Asri Nuri ARI, E DEMİRTAŞ IŞIL, Dilek GÜVEN, Filiz ASRİ ÖKTÜREN

Etilen Tutucu Kullanımının Pasif Modifikasyonla Ambalajlanmış Taze Doğranmış Ispanağın Raf Ömrü Üzerine Etkisi

Inna CHISACOVA, Özlem ESMER KIZILIRMAK

Economic Analysis of Pesticide Use on Grape Growing: A Case Study for Manisa-Turkey

Sait ENGİNDENİZ, O. Murat KOÇTÜRK