İzmir İlinde Satılan Sokak Sütleri ile Orta ve Büyük Ölçekli Çiftliklerde Üretilen Sütlerin Özelliklerinin Belirlenmesi

B u çalışmada, İzmir ilinde farklı noktalardan alınan sokak sütlerinin mikrobiyolojik fiziksel ve kimyasal özelliklerinin tespiti, ayrıca bu sokak sütlerinin kalitesinin orta ve büyük ölçekli süt üretim çiftliklerinden elde edilen sütlerin kalitesi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. İzmir ilinde satılan sokak sütleri ile İzmir ili ve civarındaki büyük ve orta ölçekli süt üretim çiftliklerinden elde edilen sütlerin kaliteleri belirlenmiş ve bunların mikrobiyolojik açıdan değerlendirilerek farklılıkları ortaya konulmuştur. Sonuçlara göre İzmir ili ve çevresinde farklı kaynaklardan toplanan çiğ süt örneklerinin kaliteleri yeterli düzeyde değildir, önemli bir kısmı Türk Gıda Kodeksi Çiğ ve Isıl İşlem Görmüş İçme Sütleri Tebliği’ne uymamaktadır. İncelenen sokak sütü örneklerinin yaklaşık % 91’inin mikrobiyal kalite bakımından yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Bu rakam orta ve küçük ölçekli süt çiftliklerinde % 50’ye kadar düşmektedir
Anahtar Kelimeler:

-

Determination of milk quality produced from middle and large scale dairy farms and informal/street milk quality sold in Izmir

Keywords:

-,

___

  • Bakırcı, I., 2001. A study on the occurrence of aflatoxin M1 in milk and milk products produced in Van province of Turkey, Food Control, 12 (1): 47-51.
  • Eyduran., E., 2002. Süt Sığırlarında Somatik Hücre Sayısının Belirlenmesi. AÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Y.Lisans Tezi. Ankara.
  • Ergüllü, E., 1982. Çiğ sütte koliform grubu bakteri florası üzerinde araştırmalar, Gıda Dergisi, 6: 263-266.
  • Gürgün, V., Halkman, A. K., 2005. Mikroskobik Sayım Yöntemleri. http://www. mikrobiyoloji.org/dokgoster.asp?dosya=110030200.
  • Kavas, G., N., Akbulut, 1993a. İzmir İlinde Satılan Sokak Sütlerinin Fiziksel-Kimyasal Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 30 (1-2) :81-88.
  • Kavas, G., N., Akbulut, 1993b. İzmir İlinde Satılan Sokak Sütlerinin Mikrobiyolojik Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. E.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 30 (1-2) :89-96.
  • Kesenkas, H., Ö., Kınık, N., Akbulut, H., Uysal, 2000. Somatik Hücre Sayısı ve Çiğ Süt Kalitesi, VI. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, 22-23 Mayıs, Tekirdağ.
  • Köşker, Ö. ve N. Tunail, 1985. Süt ve Mamulleri Mikrobiyolojisi ve Hijyeni Uygulama Kılavuzu. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Yay. No: 985, Uygulama Kılavuzu No: 217, Ankara.
  • Metin, M., 1996, Süt Teknolojisi, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Yayınları no:33. Bornova, İzmir.
  • Oysun, G., 2001, Süt ve Ürünlerinde Analiz Yöntemleri. Ege Üniv. Zir. Fak. Yay. No: 504, Ege Üniv. Zir. Fak. Ofset Atölyesi, Bornova, İzmir, 306s.
  • Tekinşen, C., 1996. Süt Ürünleri Teknolojisi. Selçuk Üniv. Veteriner Fak., Konya.
  • Tetrapak, 2008, Güvenli süt tüketimi raporu. http://www.tetrapak.com.tr/pdf/guvenli. pdf. Erişim: Aralık 2008.
  • Topcu, S. Ö., 2006. Ankara Sokak Sütü ve Peynir Örneklerinden Maya İzolasyonu, Sütlerden Aflatoksin M1 Tayini. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Tükel, Ç, Doğan, H.B., 2000. Staphylococcus aureus, Gıda Mikrobiyolojisi ve Uygulamaları, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Yayını, 357-366.
  • Üzüm, M., 2006. Ankara Yöresinde Tüketime Sunulan Çiğ Sütlerde Salmonella-Shigella ve Bazı Patojenlerin İzolasyonu. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Damla Sulama ile Sulanan Karpuzda Su Stresinin Bitki Su Tüketimine, Su Kullanım Randımanına, Verime ve Kalite Parametrelerine Etkisi

Gökhan ÇAMOĞLU, Şerafettin AŞIK, Levent GENÇ, Kürşad DEMİREL

Yükleyici Traktör Sürücülerinin Vücut Yapısı Özelliklerinin Belirlenmesi

Kenan MELEMEZ, Metin TUNAY

Biber (Capsicum annuum L.) Aksesyonlarında Genetik Çeşitliliğin Agronomik Özellikler İle Belirlenmesi

M. Kadri BOZOKALFA, Dursun EŞİYOK

Tane Üretimi İçin Yetiştirilen Mısırın Birinci ve İkinci Üründeki Performanslarının Belirlenmesi

Yakup Onur KOCA, İsmail TURGUT, Osman EREKUL

İn Vitro'da Kültüre Alınan Enginar Sürgün Uçlarında Sağlıklı Gelişim Oranını Arttırma Olanakları Üzerinde Bir Araştırma

Hüsamettin Aycan ALP, Eftal DÜZYAMAN, Ercan ÖZZAMBAK

İzmir İlinde Satılan Sokak Sütleri ile Orta ve Büyük Ölçekli Çiftliklerde Üretilen Sütlerin Özelliklerinin Belirlenmesi

Harun KESENKAŞ, Necati AKBULUT

Bazı Yeni Baklagil Yembitkileri Çeşitlerinin Akdeniz İklim Koşullarındaki Performansları Üzerinde Bir Araştırma

Gülcan DEMİROĞLU, Rıza AVCIOĞLU

Pva ve Pam Uygulamalarının Yüzey Akış ve Toprak Kaybı Üzerine Etkileri

Gülay YILMAZ, Huriye UYSAL

Türkiye ve Avrupa Birliği'nde Hindi Eti Üretimi, Tüketimi ve Politikaları

Nursel KOYUBENBE, Yusuf KONCA

Bornova Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tatlıpatates (Ipomoea batatas L.) Genotiplerinin Topraküstü Aksamlarının Silolanabilirlik Olanakları Üzerine Bir Araştırma

Hakan GEREN, Gülsüm ÖZTÜRK, Yaşar Tuncer KAVUT, Zihin YILDIRIM