Yükleyici Traktör Sürücülerinin Vücut Yapısı Özelliklerinin Belirlenmesi

O rmancılıkta yaygın olarak görülen tomruk yükleyici traktörleri kullanan sürücülerin, sağlık durumu ve vücut yapısı gibi ergonomik özelliklerinin yaptıkları işe uygun olup olmadığı dikkate alınmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, ormancılıkta yükleyici traktörler ile sürücü arasındaki ergonomik uyumda önemli rolü olan vücut yapısının belirlenmesidir. Araştırmada, Batı Karadeniz Bölgesinde tomruk yükleme işlerinde çalışan traktör sürücülerinin, çap, çevre ve deri kıvrımı değerleri ölçülerek vücut kitle indeksi (VKİ), vücut yağ oranı ve somatotipi tespit edilmiştir. Sürücülerin VKİ değerlerine göre (24.4) “normal”, vücut yağ yüzdesi değerlerine göre (% 9.8) ise “mükemmel” sayılan grupta yer aldığı görülmüştür. Sürücülerin somatotipi (2.6.2) sert, kuvvetli kaslılıkla beraber kemiklerin iri ve kalın kaslarla çevrili özellikteki “dengeli mezomorf” olarak bulunmuştur. Sonuç olarak, ormancılıkta yüksek oranda titreşime maruz kalınan tomruk yükleme çalışmalarının daha verimli ve sağlıklı bir şekilde yapılması için öneriler sunulmuştur
Anahtar Kelimeler:

-

Determination of Body Composition of the Loading Tractor's Drivers

Keywords:

-,

___

  • Faisy, C., A. Rabat, B. Kouchakji and J.P. Laaban. 2000. Bioelectrical impedance analysis in estimating nutritional status and outcome of patients with chronic obstructive pulmonary disesae and acute respiratory failure. Intensive Care Med. 26: 518-525.
  • Fox E.L., R.W. Bowers and M.L. Foss. 1988. The Physiological Basis of Physical Education and, Athletics. W.B. Saunders Collage Publishing Company. Fourth Edition. Philadelphia, 511 p.
  • Günay M ve İ. Cicioğlu, 2001. Spor Fizyolojisi. Gazi Kitabevi, Ankara. 216 s.
  • Heath B and J. Canter, 1967. A modified somatotype method. American Journal of Physical Antropometry., 27(1): 57-74.
  • Hoeger W.K., 1991. Principles and Labs for Physical Fitness and Wellness. Second edition, Morton Publishing Company, Englewood.
  • Hopper M.N. 1997. Somatotype in high performance female netball players, B.J.SP. Med., 31: 197-199.
  • Kaya H., O. Özçelik, 2005. Tıp öğrencilerinin bir yılda vücut kompozisyonlarında meydana gelen değişimlerin belirlenmesi. Fırat Tıp Dergisi, 10(4): 164-168.
  • Kayış B., 1989. Farklı yüklenmeler altında antropometrik verilere bağlı olarak fizyolojik parametrelerdeki değişimlerin incelenmesi, Doktora Tezi (yayımlanmamış), İTÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 279 s.
  • Kenney N.L., 1995. ACSM’s Guidelines for Exercise Testing and Prescription, Fifth edition, Williams and Wilkins, USA.
  • Kroemer K, H. Kroemer and K. Kroemer-Elbert, 1999. Ergonomics, How to Design for Ease and Efficiency. Prentice- Hall, Inc. New Jersey, 766 p.
  • Krzywicki T. and K.S.K. Chinn, 1967. Body consumption of a military population. Amer. J. Clin. Nutr., 20: 708-715.
  • Lale B., S. Müniroğlu, E.E. Çoruh ve H. Sunay, 2003. Türk erkek voleybol milli takımının samototip özelliklerinin incelenmesi. Ankara Üniversitesi, Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1(1): 53-56.
  • McCormick E.J., 1976. Human Factors Engineering. McGraw Hill Book Company, New York.
  • Özer K. 1993. Antropometri, Sporda Morfolojik Planlama, Kazancı matbaacılık, İstanbul, 167 s.
  • Simmons G., R. Jackson, B. Swinburn and R.L. Yee, 1996. The increasing prevalence of obesity in New Zealand: is it related to recent trends in smoking and physical activity. N. Z. Med. J., 109: 90-92.
  • Sınırkavak G, U. Dal ve Ö. Çetinkaya, 2004. Elit sporcularda vücut kompozisyonu ile maksimal oksijen kapasitesi arasındaki ilişki. Ç.Ü. Tıp Fakültesi Dergisi 26(4): 171 -176.
  • Sönmez G.A., 2003. Farklı Spor Dallarıyla Uğraşan Kişilerde Ergospirometreyle Ölçülen Bazı Fizyolojik Parametrelerin Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi (yayımlanmamış), Osmangazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tokat, 84 s.
  • Tamer K., 2000. Sporda Fiziksel Fizyolojik Performansın Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi. Bağırgan Yayınevi. Adana, 200 s.
  • Tanaka, S.H., K. Hattori, H. Tobe, T. Satake and W.C. Chumlea, 1999. Change of body composition over an eigth year period among Japanese university students. J. Nutr. Health Aging, 3: 165-168.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bazı bitki yapraklarının ve bunların toprakta bekleme sürelerinin patateste sorun olan canavar Otu [Phelipanche spp. (Syn:Orobanche spp.)]’na etkileri

Lerzan ÖZTÜRK, Hasan DEMİRKAN

İzmir İlinde Satılan Sokak Sütleri ile Orta ve Büyük Ölçekli Çiftliklerde Üretilen Sütlerin Özelliklerinin Belirlenmesi

Harun KESENKAŞ, Necati AKBULUT

Pva ve Pam Uygulamalarının Yüzey Akış ve Toprak Kaybı Üzerine Etkileri

Gülay YILMAZ, Huriye UYSAL

Yükleyici Traktör Sürücülerinin Vücut Yapısı Özelliklerinin Belirlenmesi

Kenan MELEMEZ, Metin TUNAY

Damla Sulama ile Sulanan Karpuzda Su Stresinin Bitki Su Tüketimine, Su Kullanım Randımanına, Verime ve Kalite Parametrelerine Etkisi

Gökhan ÇAMOĞLU, Şerafettin AŞIK, Levent GENÇ, Kürşad DEMİREL

Bazı Bitki Yapraklarının ve Bunların Toprakta Bekleme Sürelerinin Patateste Sorun Olan Canavar Otu [Phelipanche spp. (Syn:Orobanche spp.)]'na Etkileri

Lerzan ÖZTÜRK, Hasan DEMİRKAN

Bornova Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tatlıpatates (Ipomoea batatas L.) Genotiplerinin Topraküstü Aksamlarının Silolanabilirlik Olanakları Üzerine Bir Araştırma

Hakan GEREN, Gülsüm ÖZTÜRK, Yaşar Tuncer KAVUT, Zihin YILDIRIM

Biber (Capsicum annuum L.) Aksesyonlarında Genetik Çeşitliliğin Agronomik Özellikler İle Belirlenmesi

M. Kadri BOZOKALFA, Dursun EŞİYOK

İn Vitro'da Kültüre Alınan Enginar Sürgün Uçlarında Sağlıklı Gelişim Oranını Arttırma Olanakları Üzerinde Bir Araştırma

Hüsamettin Aycan ALP, Eftal DÜZYAMAN, Ercan ÖZZAMBAK

Tane Üretimi İçin Yetiştirilen Mısırın Birinci ve İkinci Üründeki Performanslarının Belirlenmesi

Yakup Onur KOCA, İsmail TURGUT, Osman EREKUL