Tane Üretimi İçin Yetiştirilen Mısırın Birinci ve İkinci Üründeki Performanslarının Belirlenmesi

M ısır ülkemizde kullanım alanları geniş, üretimi ise yetersiz olan bir bitkidir. Bu sorun ancak ikinci ürün tarımıyla çözülebilir. Bu nedenle planlanan çalışma 2005, 2006 ve 2007 yıllarında Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama Çiftliğinde birinci ve ikinci ürün olarak yürütülmüştür. Deneme materyali 32K61 ve 31G98 çeşitleridir. Bitkilerin vejetatif ve generatif dönemlerdeki gün sayıları ile Büyüme Derece Gün (BDG) değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca tane verimi, verim öğeleri ve tarımsal özellikler ve kalite özellikleri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda mısırın birinci üründe ikinci üründen daha kısa sürede vejetasyon periyodunu tamamladığı saptanmıştır. Bu kısalmanın generatif dönemde olduğu gözlenmiştir. BDG değerleri ve iklim verileri doğrultusunda bitkinin büyüme ve gelişme dönemlerine sıcaklığın doğrudan etki ettiği sonucuna varılmıştır. Tane verimi, verim öğeleri, tarımsal ve kalite özelliklerinin tamamında birinci ürün ortalaması ikinci üründen yüksek çıkmıştır. Ürünler arasında tane verimi, koçanda tane sayısı ve tanede yağ oranı değerlerinde farklılık belirgin olmuştur
Anahtar Kelimeler:

-

The determination of performance at the first and second crop productions in maize grain cultivation

Keywords:

-,

___

  • Açıkgöz, N., M.E., Aktaş, A.F. Mokhaddam, and K., Özcan, 1994. Tarist An Agrostatistical Packageprogramme for Personel Computer. E.Ü.Z.F. Tarla Bitkileri Kongresi, 1994. İzmir. Turkey.
  • Alan, Ö., H., Akdemir, B., Budak, 2005. Küçük Menderes Koşullarında Bazı Melez Mısır (Zea mays L.) Çeşitlerinin Tane Verimi Üzerine Bir Araştırma. VI. Tarla Bitkileri Kongresi 1: 57-59.
  • Alıcı, S., 2005. Kahramanmaraş Şartlarında Farklı Azot Dozları ile Sıra Üzeri Ekim Mesafelerinin II. Ürün Mısır (Zea mays L.) Bitkisinde Verim, Verim Unsurları ve Bazı Tarımsal Karakterlere Etkisi Üzerine Bir Araştırma. K.S.U., Fen Bilimleri Enstitüsü. Doktora Tezi.
  • Anonim, 2007a. Fao 2007 Yılı Verileri (Http://Faostat.Fao.Org/Site/567/ Desktopdefault Aspx?Pageıd=567#Ancor) erişim:Temmuz-2009.
  • Anonim, 2007b. Türkiye ve Dünyada Tahılların Durumu. Toprak Mahsulleri Ofisi Yıllığı 2007.
  • Anonim, 2007c. 2005, 2006 ve 2007 Yılı Devlet Meteoroloji İşleri Verileri (Aydın).
  • Bollero, G.A., D.G., Bullock, S.E., Hollinger, 1996. Soil Temperature and Planting Date Effects on Corn Yield, Leaf Area, and Plant Development. Agronomy Journal 88:385-390.
  • Budak, B., 2001. İkinci Ürün Olarak Yetiştirilen Farklı Mısır Çeşitlerinin Hasıl ve Tane Verim Üzerine Araştırmalar. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi.
  • Cerit, İ., M.A., Turkay, H., Sarıhan, T., Korucu, S.M., Say, A.C., Ülger, V., Kirişçi, H.M., Şen, 2007. İkinci Ürün Mısır Yetiştiriciliğinde Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin Tane Verimi ve Bazı Toprak Özelliklerine Etkisinin Belirlenmesi. VII. Tarla Bitkileri Kongresi. I: 113-116.
  • Crafts-Brandner, S.J., E.M., Salvucci, 2002. Sensitivity of Photosynthesis in A C4 Plant, Maize, to Heat Stress. American Society of Plant Physiologists. 129 (4): 1773 – 1780.
  • Çokkızgın, A., 2002. Kahramanmaraş Koşullarında Farklı Azot Dozları İle Sıra Üzeri Ekim Mesafelerinin II. Ürün Mısır (Zea mays L.) Bitkisinde Verim, Verim Unsurları ve Fizyolojik Özelliklere Etkisi. KSU Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Değirmenci, R., 2000. Ana Ürün Olarak Yetiştirilen Farklı Mısır Çeşitlerinin Hasıl ve Tane Verimleri Üzerinde Araştırmalar. E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Duarte, A.P., S.C., Mason, D.S., Jackson, J.C., Kiehl, 2005. Grain Quality of Brazilian Maize Genotypes as Influenced by Nitrogen Level. Crop Sci. 45:1958-1964.
  • Dudley, J.W., A., Dıjkhuizen, C., Paul, S.T., Coates, T.R., Rocheford, 2004. Effects of Random Mating on Marker–Qtl Associations in the Cross of the Illinois High Protein X Illinois Low Protein Maize Strains. Crop Sci. 44: 1419– 1428.
  • Echarte, L., F.H., Andrade, C.R.C., Vega, M., Tollenaar, 2004. Kernel Number Determination in Argentinean Maize Hybrids Released Between 1965 and 1993. Crop Sci. 44:1654-1661.
  • Eralp, Ö., 2007. Menemen Koşullarında İkinci Ürün Tarımına Uygun Silajlık Mısır Çeşitlerinin Belirlenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Yüksek Lisans Tezi. 190
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-8851
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1964
  • Yayıncı: Prof. Dr. Banu YÜCEL
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bornova Koşullarında Yetiştirilen Bazı Tatlıpatates (Ipomoea batatas L.) Genotiplerinin Topraküstü Aksamlarının Silolanabilirlik Olanakları Üzerine Bir Araştırma

Hakan GEREN, Gülsüm ÖZTÜRK, Yaşar Tuncer KAVUT, Zihin YILDIRIM

Tane Üretimi İçin Yetiştirilen Mısırın Birinci ve İkinci Üründeki Performanslarının Belirlenmesi

Yakup Onur KOCA, İsmail TURGUT, Osman EREKUL

Biber (Capsicum annuum L.) Aksesyonlarında Genetik Çeşitliliğin Agronomik Özellikler İle Belirlenmesi

M. Kadri BOZOKALFA, Dursun EŞİYOK

Bazı Yeni Baklagil Yembitkileri Çeşitlerinin Akdeniz İklim Koşullarındaki Performansları Üzerinde Bir Araştırma

Gülcan DEMİROĞLU, Rıza AVCIOĞLU

Türkiye ve Avrupa Birliği'nde Hindi Eti Üretimi, Tüketimi ve Politikaları

Nursel KOYUBENBE, Yusuf KONCA

Bazı bitki yapraklarının ve bunların toprakta bekleme sürelerinin patateste sorun olan canavar Otu [Phelipanche spp. (Syn:Orobanche spp.)]’na etkileri

Lerzan ÖZTÜRK, Hasan DEMİRKAN

Pva ve Pam Uygulamalarının Yüzey Akış ve Toprak Kaybı Üzerine Etkileri

Gülay YILMAZ, Huriye UYSAL

Damla Sulama ile Sulanan Karpuzda Su Stresinin Bitki Su Tüketimine, Su Kullanım Randımanına, Verime ve Kalite Parametrelerine Etkisi

Gökhan ÇAMOĞLU, Şerafettin AŞIK, Levent GENÇ, Kürşad DEMİREL

İn Vitro'da Kültüre Alınan Enginar Sürgün Uçlarında Sağlıklı Gelişim Oranını Arttırma Olanakları Üzerinde Bir Araştırma

Hüsamettin Aycan ALP, Eftal DÜZYAMAN, Ercan ÖZZAMBAK

Yükleyici Traktör Sürücülerinin Vücut Yapısı Özelliklerinin Belirlenmesi

Kenan MELEMEZ, Metin TUNAY